Trist verdensrekord til Danmark

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

Danmark har verdens højeste forekomst af sclerose, og en ny opgørelse fra Det Danske Scleroseregister viser, at forekomsten af den kroniske sygdom fortsat stiger støt blandt danskerne. Folk lever længere med sygdommen, og samtidig er der flere, der får sygdommen, også i en sen alder, forklarer ekspert.

18.616 danskere er diagnosticeret med den neurologiske sygdom, sclerose. Det viser en ny rapport fra Det Danske Scleroseregister, der har opgjort antallet af nulevende danskere med sclerose per 1. januar 2024.

Forekomsten af sygdommen, der er primær årsag til invaliditet blandt kvinder i den fødedygtige alder, har været konstant stigende i Danmark siden 1950, hvor tilfældene af sygdommen for første gang blev registreret. Dengang blev forekomsten opgjort til 57 tilfælde af sclerose per 100.000 indbyggere i Danmark. Siden er den mere end femdoblet, og i den nye rapport opgøres den til 306 tilfælde per 100.000 indbyggere i 2023, mens den i 2022 var 298 per 100.000 indbyggere.

Den seneste opgørelse fra det internationale scleroseforbund, MSIF, (Multiple Sclerosis Internationale Federation,) der er fra slutningen af 2023, viser da også, at Danmark har den højeste forekomst af sclerose. Til en sammenligning indtager Norge og Sverige en femte og niende plads på listen over de hårdest ramte ­lande i verden.

 

Flere ældre

Stigningen i Danmark skyldes flere ting, fortæller speciallæge i neurologi Melinda Magyari, der er leder af Det Danske Scleroseregister og overlæge på Rigs­hospitalets scleroseklinik.

– Flere sclerosepatienter lever længere tid med sygdommen, og det er jo en glædelig nyhed, siger hun og tilføjer:

– Samtidig finder vi flere nye tilfælde, ikke kun blandt de 20-40-årige, som er den aldersgruppe, vi traditionelt forbinder sygdommen med, men også i stigende grad blandt 50- og 60-årige, ja, selv blandt 70-årige. Og dét er en ny udvikling, der gør, at gennemsnitsalderen ved debut nu er over 35 år, forklarer ­Melinda Magyari.

Den stadig større andel af ældre med sclerose betyder ifølge Melinda Magyaari, at der i fremtiden vil komme flere sclerose­patienter, som scleroselægerne kan gøre mindre for.

Med alderen og sygdomsancienniteten forringes og udtømmes mulighederne for at behandle sygdommen medicinsk, og der er ifølge speciallægen en klar sammenhæng mellem alder og funktions­nedsættelse.

Det betyder, at der i fremtiden vil blive flere plejekrævende ældre med sclerose, forudser Melinda Magyari, og det vækker bekymring i Scleroseforeningen.

– Det er bekymrende, at vi i Danmark er så hårdt ramt. Vi ser en stigning, der svarer til en fordobling af antallet af sclerosepatienter 20 år. Det stiller krav om, at sundhedsvæsnets ressourcer følger med antallet af patienter. Det gælder den medicinske behandling og kapaciteten rundt omkring på landets scleroseklinikker, men det gælder også rehabilitering og vedligeholdende fysioterapi, som vi ved er afgørende for at bremse sygdomsudviklingen og for, at patienterne får flere gode år og bedre muligheder for at klare hverdagen, fastholde relationer og deltage i samfundet, lyder reaktionen fra Nana ­Folmann Hempler, der er forsknings- og analysechef i Scleroseforeningen:

– Det er ikke mindst vigtigt for de patienter, der ikke længere er helt unge, og hvor vi især ser en stor stigning. For mange af dem vil rehabilitering og vedligeholdende fysioterapi være eneste mulige ­behandling og eneste mulighed for at ­forblive selvhjulpne længst muligt, for­klarer hun.

 

Ukendt årsag

Hvad årsagen til sclerose er, og hvorfor Danmark har så høj en forekomst i forhold til andre lande, findes der endnu ikke ­noget entydigt svar på.

Sclerose er generelt mest udbredt på de nordlige breddegrader, og forskning har peget på, at D-vitaminmangel kan spille ind. Der er også en særlig vævstype, der er mere udbredt i Norden end andre steder, og som er forbundet med en højere forekomst af sclerose. Men flere faktorer kan også spille ind. Rygning er blevet forbundet med en øget risiko for at udvikle sclerose, ligesom overvægt i barndom og ungdom også menes at kunne have en betydning for udvikling af sclerose senere i livet.