Ikke mindst, når det handler om hudkræft, er det vigtigt hurtigt at få stillet den rette diagnose. En godt og nyt eksempel på et værktøj, der kan hjælpe dig, er SkinChange.AI, som Brian Vangsgaard har udviklet. Han ved fra sin egen krop, hvad det vil sige at have hudkræft. Han har nemlig prøvet det selv. Fra i to omgange at have fået at vide hos hudlægen, at alt var i orden, da han opdagede en forandring i huden – til han senere fik beskeden om, at det alligevel var hudkræft.
– Den oplevelse gjorde mig urolig og utryg, og jeg begyndte at tænke på, at det burde være muligt på en ret enkel måde selv at følge sine hudændringer over tid, så hudlægen hurtigere kan sætte ind med korrekt behandling
For vi ved jo, at tid er afgørende, når det handler om at komme godt ud af et kræftforløb, siger Brian Vangsgaard, der er uddannet ingeniør. Netop fra sit arbejde som ingeniør havde han både indsigt og erfaring at trække på, da han besluttede sig for selv at udvikle en app, som via kunstig intelligens kan opspore ændringer, som det vil være relevant at gå til hudlægen med.
Læs også: Kunstig intelligens kan blive gevinst for kræftbehandling
Appen, som det har kostet ham 1 mio. kr. at skabe, udviklede han sammen med Teknologisk Institut og Uptime Development, og SkinChange. AI kom på markedet for kort tid siden. Den er blevet godt modtaget, oplyser Brian Vangsgaard – også blandt læger – og i samarbejde med hudlæger på flere danske sygehuse er Brian Vangsgaard ved at få godkendt appen til test.
– Vi manglede et produkt, der fortæller, hvor eksperterne skal kigge. Den udfordring kan SkinChange.AI løse., fortæller Brian Vangsgaard, der understreger, at appen ikke stiller diagnoser, men at den fortæller dig, at noget har ændret sig på kroppen.
Konkret får brugeren hjælp til at vælge imellem 21 prædefinerede skabeloner til at tage billeder af kroppen. Billeder med ændringer, der ikke ser normale ud, kan brugeren så tage med til sin læge eller dermatolog til nærmere undersøgelse.
Brian Vangsgaard fortæller, at appen kan hjælpe med at minimere underdiagnosticering, ved at lægerne får set på de kritiske ændringer tidligt. Samtidigt kan overdiagnosticering minimeres, fordi lægerne lettere vil kunne udelukke ikke relevante mærker på huden med patientens billedarkiv. Her kan det ses, at mærket ikke har ændret sig over tid.
I den kommende tid vil Brian Vangsgaard arbejde på at forfine SkinChange.AI, som han fortsat har store planer med. Den brugervenlige app henvender sig både til private, arbejdspladser, forsikringsselskaber og selvfølgelig lægeverdenen både herhjemme og på globalt plan. Men det kræver selvfølgelig kapitel at få udfoldet hele potentialet, og derfor er Brian Vangsgaard i dialog med flere kapitalfonde. Han har nu opsagt sit faste job for fuldt ud at kunne hellige sig SkinChange.AI.
– Jeg føler, at SkinChange.AI er noget af det mest motiverende, jeg har arbejdet med, og det er mit mål, at appen kommer til at hjælpe så mange som muligt. For at dette kommer til at ske, skal vi løbende omfavne den nyeste teknologi, og samtidigt sikre os, at den benyttes etisk forsvarligt til alles bedste.