Bekymret for dine tænder? Sådan bekæmper du parodontose i tide

Tab af tændernes fæste, tilbagetrukket tandkød og blødning. Det kan være symptomer på parodontose. Et studie fra Odontologisk Institut på Københavns Universitet viser, at 2,3 millioner danskere lider af parodontose, men kun 12-14 % er i behandling. Ved du, hvad du skal holde øje med? – og hvorfor du bør være opmærksom på sygdommen?

Måske har du hørt om parodontose? Sygdommen parodontose, paradentose eller parodontitis, kan resultere i nedbrydning af dine knogler, tab af dine tænder og desuden have en betydelig indvirkning på kroppens helbred. Ca. 40 % af Danmarks voksne befolkning lider af varierende grader af parodontose, og alligevel får rigtig mange af os ikke taget hånd om sygdommen i tide.

 

 

”Rigtig mange danskere får desværre ikke gjort tilstrækkeligt ved sygdommen. Faktisk kan man ved et mindre kirurgisk indgreb komme betændelsestilstanden til livs. Det kræver dog, at sygdommen opdages tidligt i forløbet, og at man foretager markante adfærdsændringer primært i form af forbedret tandbørstning og -rensning, samt at eventuel rygning stoppes, ” lyder det fra tandlæge, ph.d. Mette Rylev i patientmagasinet Tandsundhed, som udgives af ORIS Tandlægerne.

Vær opmærksom på blødning fra tandkødet ved tandbørstning, og besøg din tandlæge eller tandplejer, hvis du er i bekymret. Der er nemlig en række tiltag, der kan være med til at bremse udviklingen. Blandt andet er god mundhygiejne, ingen rygning og regelmæssige tandlægebesøg vigtigt.

Hvis sygdommen ikke bliver behandlet rettidigt, kan det bidrage til sygdomme andre steder i kroppen: ”Der er f.eks. veldokumenterede sammenhænge mellem blandt andet parodontitis og diabetes og hjertekarsygdom,” siger Mette Rylev og uddyber: ”Det allervigtigste er derfor at forebygge, at sygdommen opstår. Da det er bakterier på tænderne, som er årsag til sygdommen, sker forebyggelsen ved daglig renholdelse af tænderne.”

 

Hvad er parodontose?

  • Parodontose er en betændelsessygdom, som forårsager tab af tændernes fæste og knoglenedbrydning. Symptomerne kan være tilbagetrækning af tandkødet, så tandens rod bliver synlig, dårlig ånde og blødning.
  • Ubehandlet parodontose kan forårsage forværring af andre betændelsestilstande i kroppen såsom diabetes og hjertekarsygdom.
  • Parodontose giver sjældent gener, før sygdommen er alvorlig. Hold derfor øje med vedvarende blødning ved tandbørstning. Desuden bør du gå regelmæssigt til tandlæge eller tandplejer for at få kontrolleret tandkødet.
  • Du kan læse mere om sammenhængen mellem tandsundhed og din generelle sundhed her eller i vores artikel her.
  • Du kan også læse mere om, hvordan paradentose kan behandles her.

 

Hvordan forebygger du parodontose?

  • Stop med at ryge. Rygere har markant større risiko for at udvikle og forværre parodontose.
  • Oprethold god mundhygiejne. Tag en god snak med din tandlæge eller tandplejer omkring valget af tandbørste og tandtråd/mellemrumsbørste, der passer til netop dine tænder og dit tandkød.
  • Besøg tandlægen regelmæssigt. Det er både billigere og mere smertefrit at forebygge frem for at behandle.