Forskerne bag studiet, offentliggjort i JAMA Network Open, analyserede data indsamlet fra Dongfeng-Tongji kohorten, som løb over en ti-års periode og inkluderede 15,306 individer. Resultaterne var opsigtsvækkende; dem med vedvarende sunde søvnvaner havde en markant lavere risiko for nyopstået hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem med dårlige søvnvaner.
Det skriver Medical News Today.
Den omfattende undersøgelse undersøgte flere aspekter af søvn, herunder sengetid, søvnvarighed, søvnkvalitet og middagslure, samt genetisk disposition for hjerte-kar-sygdomme. Deltagernes søvnvaner blev fulgt over en femårig periode, hvilket gav en dybere forståelse af, hvordan langvarige søvnvaner påvirker hjertesundheden.
Læs også: Din søvn afhænger af, hvad du spiser
Forskerne peger på, at mens genetik også spiller en rolle i hjertesundhed, kan livsstilsændringer såsom forbedring af søvnkvaliteten være en effektiv måde at forebygge hjertesygdomme. Dette er særligt relevant, fordi hjerte-kar-sygdomme er en af de primære dødsårsager globalt.
Søvn har en genoprettende effekt på kroppen, der reducerer stress og inflammation, to væsentlige risikofaktorer for hjertesygdomme. Eksperter anbefaler at opretholde en konsekvent søvnplan, begrænse skærme og stærkt lys om aftenen, og skabe en beroligende sengetidsrutine for at fremme bedre søvn.
Disse tiltag kan hjælpe med at regulere kroppens interne ur og understøtte produktionen af melatonin, som er det hormon, der fremmer søvn.
Hvis man oplever problemer med søvn, er det vigtigt at konsultere en sundhedsprofessionel, som kan identificere eventuelle underliggende årsager og anbefale passende behandling. For dem, der lider af vedvarende søvnproblemer, kan en specialist i søvnmedicin tilbyde specialiseret diagnostik og skræddersyede behandlingsplaner.