Motion i 40’erne og 50’erne forbedrer livskvaliteten

Af: Helse Foto: Adobe Stock

Nyt forskningsstudie fremhæver vigtigheden af at holde sig aktiv for midaldrende kvinder, især dem i 40’erne og 50’erne. Undersøgelsen, som blev offentliggjort i PLOS Medicine, viser en klar forbindelse mellem regelmæssig motion og en højere sundhedsrelateret livskvalitet blandt kvinder i denne aldersgruppe.

Forskningen har analyseret data fra over 11.000 kvinder, der blev født mellem 1946 og 1951. Disse kvinder blev fulgt fra de var i deres midten af 40’erne til begyndelsen af 50’erne, med undersøgelsesperioden startende i 1996. Kvinderne blev opdelt i grupper baseret på deres fysiske aktivitetsniveau i overensstemmelse med retningslinjerne fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) gennem en periode på 15 år.

Resultaterne viste en markant forskel i fysisk sundhed mellem dem, der regelmæssigt mødte fysiske aktivitetsretningslinjer, og dem, der ikke gjorde. Det skriver Medical News Today.

Studiet fremhæver, at selv kvinder, der først begyndte at opfylde disse retningslinjer ved 55 års alderen, oplevede lignende forbedringer i deres fysiske sundhed som deres jævnaldrende, der havde været aktive hele vejen igennem. Dette punkterer myten om, at det er for sent at starte med at motionere senere i livet og bekræfter, at fysisk aktivitet kan have betydningsfulde sundhedsfordele, uanset når man starter.

Læs også: Bare en gåtur? Gå-motion er go’ motion

WHO’s retningslinjer anbefaler, at laver150 til 300 minutters moderat intens aerob fysisk aktivitet hver uge eller mindst 75 til 150 minutters højintens aerob fysisk aktivitet, eller en tilsvarende kombination af begge typer aktiviteter. Det anbefales yderligere, at voksne laver muskelstyrkende aktiviteter to eller flere dage om ugen for at opnå yderligere sundhedsmæssige fordele.

Forskerne bag studiet understreger, at motion ikke blot er vigtig for fysisk sundhed, men også spiller en kritisk rolle i at opretholde en høj livskvalitet ind i de senere år. Motion bidrager til bedre leddmobilitet, styrke, cirkulation, knogledensitet og hjælper desuden med at forebygge større sygdomme.

For kvinder, der går gennem menopausen, anbefales det at starte langsomt ud med motionsprogrammet. Overgangsalderen kan medføre symptomer, som kan gøre det sværere at dyrke motion, men gradvis øget aktivitet kan hjælpe kvinderne med at tilpasse sig og finde en rutine, der passer til deres behov.