Når ledelsen svigter: Stress er konsekvensen af dårlig kommunikation

Af: Jannie Iwankow Søgaard

Foto: shutterstock

Når arbejdspres og stress når et kritisk punkt, er det afgørende at kunne henvende sig til ledelsen for støtte og løsninger. Desværre viser undersøgelser, at den måde, hvorpå ledelsen kommunikerer, har en afgørende indvirkning på medarbejdernes trivsel.

I en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd blev det klart, at lukket kommunikation og manglende vilje fra ledelsens side til at tage ansvar og ændre på forholdene, ofte resulterede i sygemeldinger. Derimod kunne en lyttende og handlekraftig leder mindske risikoen for sygemeldinger ved at reagere proaktivt på medarbejdernes behov.

Tanja Kirkegaard, en anerkendt ekspert på området, påpeger vigtigheden af en sund relation mellem leder og medarbejder. Hvis tilliden ikke er til stede, undlader medarbejderne ofte at søge den hjælp, de har brug for, hvilket forværrer stressniveauet.

Sådan kommer du godt videre efter stress

Når stressniveauet når et alarmerende niveau, er det afgørende for en sygemeldt medarbejder at acceptere situationen og give sig selv tid til restitution. Aktiviteter som naturvandringer, meditation og kreative hobbies kan være gavnligt for at sænke stressniveauet.

Forskning underbygger vigtigheden af gradvis tilbagevenden til arbejdet med mindre opgaver efter en sygemelding. En støttende kollegial atmosfære og fællesskab spiller en central rolle i at forebygge stress. Det er op til ledelsen at skabe rammerne for dette fællesskab og sikre, at medarbejderne ikke føler sig isolerede i pressede situationer.

Tanja Kirkegaard understreger, at der ikke findes en fast skabelon for længden af en sygemelding. Det afhænger af stressniveauet og arbejdspladsens tilgang til stressramte medarbejdere. Støtte fra kollegaer og et inkluderende fællesskab er afgørende elementer i stressforebyggelse på arbejdspladsen.

Læs hele artiklen fra magasinet Helse her.