Sådan kan kartofler hjælpe dig med et vægttab

Kathrine Frich

Forskere har fundet ud af, at hvis man udskifter kød med kartofler kan man øge sit vægttab

Det skriver Pensionist

Folk har nemlig en tendens til at føle sig mætte, når de har spist en vis mængde mad, uanset kalorieindholdet. Og deltagere i den amerikanske undersøgelse følte sig “mættere hurtigere”, efter mad med højere kalorieindhold blev erstattet med kartofler.

Kartofler har før været forbundet med øget risiko for type 2-diabetes og insulinresistens – men undersøgelsen viste, at dette ikke var tilfældet.

Professor Candida Rebello fra Pennington Research Center i Louisiana sagde.

“Det vigtigste aspekt af vores undersøgelse er, at vi ikke reducerede portionsstørrelsen på måltider, men sænkede deres kalorieindhold ved at inkludere kartofler,”

Han fortsætter:

“Ved at erstatte noget kød med kartoffel blev deltagerne hurtigere mætte og blev ofte ikke engang færdige med måltidet.”

Læs også: Hvad siger kroppen til kødfri kost?

Kartofler påvirker ikke blodsukkeret

Forskerne rekrutterede 36 personer mellem 18 og 60, der var overvægtige eller havde insulinresistens og satte dem på diæter, der omfattede enten bønner og kød eller fisk, eller hvide kartofler med kød eller fisk.

Omkring 40 procent af deres typiske kødforbrug blev erstattet med enten bønner eller kartofler.

Professor Rebello tilføjede: “Vi demonstrerede, at i modsætning til almindelig tro, påvirker kartofler ikke blodsukkerniveauet negativt.”

Kartoflen tog 200 år om at brede sig i Danmark

Kartoflen kom til Danmark med de franske huguenotter, der i 1720’erne fik lov af Frederik den fjerde til at bosætte sig ved Fredericia.

Siden indvandrede de såkaldte kartoffeltyskere og bosatte sig i 1760’erne på den jyske hede. Her opstod der egentlige kartoffelbrug, men den første lange tid var der ingen begejstring i den danske befolkning for disse “tyskerklumper”.

Man anså kartoflerne for at være uegnede som føde til mennesker, og de fleste endte som foder for grise og andre husdyr.

De første, som satsede på kartoflerne i Danmark, var godsejerne. Senere fulgte sognefogederne og bønderne. Landarbejderne og husmændene dyrkede kartoflen i haver og i udkanten af markerne.

Nu bredte kartoflen sig endelig, om end det skulle tage næsten 200 år fra hjembringelsen fra Sydamerika til kartoflen var alment accepteret.

Læs også: En smoothie om dagen: Din vej til bedre sundhed