Alt det, der driller

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

’Alt’ er måske at love for meget, men vi vil forsøge at komme omkring meget af det, der kan drille huden også i forbindelse med kemo- og strålebehandling. Men vi kommer også omkring et lærerigt forum for gravide og nybagte mødre.

Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger.

Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk

 

Look good feel better

Der er en stor sandhed i overskriften for den, som en kræftsygdom og dens behandling har svækket og frataget følelsen af normalitet herunder selvtillid. Man forbinder ikke umiddelbart kosmetikbranchen med kræft, men det er netop nogle af de største spillere, der er bag den humanitære forening Look Good Feel Better. Foreningen har eksisteret mere end 25 år og med hjælp fra fonde og sponsorer som kosmetikbranchen selv og ikke mindst foreningens 80 frivillige har man hjulpet mange tusinde kræftramte kvinder.

Foreningens formål er at tilbyde hudpleje- og makeupkurser til kvinder, som er i ambulant behandling for kræft på et af de 10 hospitaler, og kræftrådgivning er en del af programmet. Deltagelse er gratis for kvinderne og de modtager engoodiebag med de produkter, der har været anvendt under kurset. Her er målet at støtte med hudplejeråd men også tips til makeup herunder at håndtere øjenbrynsblyanten til at genskabe øjenbryn, som måske er mistet under kemobehandling. Men for mange er selve det at være uformelt sammen med kvinder i samme situation som en selv og udveksle erfaringer også af stor betydning. Læs eventuelt mere og se videoer på lookgoodfeelbetter.dk

 

Lyserøde sløjfer og brystkræft

Oktober blev brystkræftmåned for mange år siden og dette fokus på en kræftsygdom, der tager frygtelig mange hovedsagelig kvindeliv, kan vi takke Evelyn Lauder for. Svigerdatter til Estée Lauder, kvinden, der etablerede et af verdens største kosmetikfirmaer, og dermed adgang til en stor pengekasse og mulighed for at bruge nogle af dem på andet end udvikling af nye produkter. Evelyn Lauder grundlagde således blandt andet sammen med Dr. Larry Norton Breast Cancer Research Foundation i 1993. Og signaturen blev den lyserøde sløjfe, som blev et internationalt symbol på brystkræft og siden da har kendetegnet specielle produkter og events, hvis tilknyttede donationer har skaffet mange penge til forskning. Læs eventuelt mere hos Kræftens Bekæmpelse på stoetbrysterne.dk

Lauder limited edition ikoniske advanced night repair fra 2023 hvor man donerede 100 procent af salget ex. moms til Støt Brysterne.

 

Hår, kemo og kølehætte

Netop samme dag, som jeg påbegyndte artiklen her, startede indsamlingen af underskrifter til et borgerforslag gående på, at det øremærkede tilskud til alle, der gennemgår et kemoforløb, som medfører skaldethed skal udvides fra at omfatte paryk, kasket, turban eller anden hovedbeklædning til også at omfatte en forebyggende behandling i form af kølehætte. En udgift man p.t. – i fald man ønsker at forebygge kemorelateret skaldethed og altså bevare sit hår – selv må betale. Dette er på ingen måde en underskriftindsamling blot en information om, at der rent faktisk eksisterer en enkel og velkendt metode, kølehætten, der har vist at bevare håret tilfredsstillende for mere end 80 procent. Læs eventuelt mere på cancer.dk/fakta/ordbogkraeft/i-k/koelehaette/

 

En unik behandling

Stanley Rosenberg er manden, der introducerede kraniosakralterapi og udviklede A.L.T.-teknikken baseret på den teori, at man kan påvirke en muskel ved at bearbejde bindevævet omkring den og dermed løsne hele systemet af muskel- og knoglehinder, ledbånd og sener. Men også påvirke nervesystemet og dermed spænding/afslapning samt cirkulation i blod- og lymfekar i hudens dybere lag. Stanley Rosenberg er også forfatter til flere bøger.

Jeg spurgte Eva Borrit, en erfaren behandler inden for de forskellige terapier, om behandlingerne eventuelt vil kunne være en hjælp ved det ødem, som mange oplever i forbindelse med kræftbehandling, men også ved stramme operationsar. Eva Borrit svarer, at det er der afgjort god mulighed for. I udgangspunktet jo før jo bedre. Og skal lægen give ok, så man er sikker på, at der ikke er risiko for spredning af cancer til andre steder i kroppen.

Vævet kan som mange erfarer blive meget stift og hårdt efter stråling og/eller kemo, og det besværliggør lymfens passage. Her er det rigtig godt at få hjælp til at løsne vævet for at fremme cirkulation og bevægelighed. Desuden kan arvæv efter operation begrænse funktionen i det område, hvor der er lavet indgreb. Selvom der måske kun er et par små ar i huden ved en kikkertoperation, kan der sagtens være meget arvæv inde i kroppen. Men da hele kroppen et forbundet i et netværk af bindevæv, ser man ikke sjældent, at den manglende fleksibilitet ét sted bevirker komplikationer andre steder i kroppen.

Så ud over at det rent kosmetisk kan være fint at få det løsnet, så er der mange positive effekter – også på det mentale. Alvorlig sygdom, og den behandling det medfører, er jo altid et traume for kroppen og sindet, uanset hvor lykkelig og taknemmelig man er for at være kommet levende og godt ud på den anden side. Om man vælger en traditionel fysioterapeut eller en med en mere holistisk tilgang er nok et stykke hen ad vejen et temperaments-spørgsmål, og min erfaring er, siger Eva Borrit, at det er vigtigt for den videre proces med at lande helt og godt, at man vælger en behandler, der møder én lige der, hvor man er og med den tilgang, der gør en tryg og tillidsfuld. Dét er der meget sundhed i.

Eva Borrit’s Klinik for Kranio Sakral- og kropsterapi ligger i Klampenborg, og du kan du læse mere på evaborrit.dk.
Læs eventuelt også på Foreningen af Kranio Sakral og Kropsterapis hjemme­side www.kraniodanmark.dk Der kan man søge efter en behandler på baggrund af postnummer. Og vil du vide mere om Stanley Rosenberg, så læs på stanleyrosenberg.com/about-stanely/

PS: A.L.T. er en forkortelse af Ansigts Løftnings Teknik og behandlingen er i høj grad også forskønnende, idet den løsner spændte ansigtsmuskler og blødgør vævet, så ­ansigtshuden bliver glattere og eventuel asymmetri udlignes.

 

Produkter

Moderskab er et marathon, ikke et sprint

Der er næppe noget tidspunkt i et kvindeliv, hvor spørgsmålene er så mange, som i forbindelse med graviditet og moderskab. For ”moderskabet er et marathon, ikke et sprint”, siger psykoterapeut Annemarie Clement i en podcast på tothemoonhoney.com. To The Moon, Honey er et fællesskab skabt af Liv Winther og Bea Fagerholt, som begge har en fortid i mediebranchen og er mødre. I dette fællesskab får man i skrevne ord og podcasts personlige historier om graviditet, fødsler, amning og familieliv. Ligeledes er der indlæg fra eksperter om de udfordringer, man måske møder undervejs, herunder at være gravid og mor med en diagnose. Der er også gode råd til selvomsorg og til det har de to kvinder skabt en hudplejeserie lige som de i shoppen har mange andre kvindelivs-relaterede produkter. Læs eventuelt mere på tothemoonhoney.com

Honey Glow Trio med Cleanser 120 ml, Hydra Serum 30 ml og Face Crea 50 ml,1.185 kr. på tothemoonhoneyshop.com

 

Stadig flere børn får allergi stadig tidligere

Baby i bad med sæbebobler, så bliver det ikke mere nuttet. Og bagefter skal de smøres ind, som vi selv gør. Eller? Spørger man overlæge ved Odense Universitetshospital og professor ved Syddansk Universitet Klaus Einer Andersen, så lyder anbefalingen til puslekurven således: Vand i hanen, mild sæbe eller vaskeolie, fed creme og zinksalve. Men kun sæbe ved særlige behov og helst ikke til børn under to år. Fed creme, hvor huden er tør/ru og zinksalve i folder, hvor huden er rød. Den viste Faaborg Pharma helo® babysalve er netop sådan et produkt med højt fedtindhold og 20% zinkindhold samt AllergyCertified-certificering som optimal sikkerhed. Uanset hvor mange yndige babyserier, der kommer, så skal helt små børns hud helst ikke smøres, for den er stadig meget tynd og ufærdig i sin barriere og vil derfor optage uforholdsmæssigt mange indholdsstoffer med risiko for udvikling af livslang kontakt-allergi. Små børns hud har også stadig en ufærdig fiberstruktur og dermed nedsat styrke, så egentlig massage, hvor man flytter rundt med huden, er ikke nogen god idé. Men berøring og kontakt er derimod vigtig. Faktisk livsvigtig.

Faaborg Pharma helo® babysalve, vejl. 50 kr. for 50 ml på apoteker og apotekershops

 

Årsagerne er flere, men kuren er den samme

De færreste slipper for at møde synet af dem i spejlet en dag, for som huden synker sydpå med tiden, så trækkes der i porerne, så de bliver mere synlige. Enhver med hudorme og akne kender også synet af dem. Men der findes også ingredienser, der er specialister på det felt. Det gælder dels BHA=salicylsyre, som – modsat AHA-frugtsyrerne – er fedtopløselig og dermed kan bremse ophobing af talg i hudens porer. Og så har multitalentet niacinamid/B3 en vis poresammentrækkende effekt. Men spar det kolde vand, det lukker ingen porer. Pestle & Mortar Clarify indeholder både salicylsyre og niacinamid samt fugt plus havrekerneekstrakt, der balancerer hudens mikrobiom.

Pestle & Mortar Clarify BHA 2% Solution Salicylsyre, 255 kr. for 200 ml hos Magasin samt webshops som houseofstars.dk

 

Når hjernen er på overarbejde

Den amerikanske søvnforsker Rubin R. Naiman kalder det meget rammende for ’kognitive popcorn’, når tankerne popper løs i hjernen og gør det svært for eksempel at sove. Der findes utallige naturlige midler, og TryptoNAT® er et af dem. Kapslerne indeholder tryptofan, en essentiel aminosyre, som vores krop ikke selv kan lave men som netop ved mangel giver uro, kognitive problemer og søvnbesvær. Tryptofan kan styrke kroppens produktion af melatonin, vores ’søvnhormon’, samt af serotonin, der påvirker hjernen til bl.a. bedre hukommelse og humør. Desuden er der kendte beroligende urter som baldrian og kamille samt magnesium og en lang række B-vitaminer, der har god effekt på nervesystemet og den stress og uro, der spænder ben for afslapning og rolig søvn.

Natur Drogeriet TryptoNAT® Søvn, 290 kr. for 120 kapsler.

 

Problemer med huden, så kig efter den her ingrediens

Det falder lige for at kalde azelainsyre (Azealic acid) for en multitasker, for talentet spænder lige fra akne og rosacea til hyperpigmentering og formentlig hårtab. Og hvis ’akne og rosacea’ får nogen til at tænke Finacea, så er det korrekt, lige som azelainsyre er i Skinoren. Begge medicinske midler netop mod akne men de virker også positivt ved rosacea, hvor azelainsyre sætter ind over for den rødme, der følger denne hudsygdom. Azelainsyre er antibakteriel og forebygger tilstopning af porerne ved at dæmpe både aktiviteten i talgkirtlerne og hidsig proteindannelse og deraf følgende ophobning af hudens afskallede keratinceller i poreåbningerne. Noget som aknebakterier trives med. Til gavn for det meste er azelainsyre en stærk antioxidant og dæmper risikoen for inflammation, som er årsag til mange problemer.

Azelainsyre er også effektiv ved en hudtilstand, der ofte forveksles med akne, nemlig perioral dermatitis, som er udslæt omkring munden. ­Noget, som mange døjede med i årene med corona og mundbind. Og så kan den noget med at hæmme det enzym, der er trolden bag dannelsen af ikke-normale melaniner, og dermed er azelainsyre effektiv til at lysne pigmentpletter. Blandt andet den post-inflammatoriske slags som viser sig i aknear eller som er forårsaget af hormoner som ved graviditetsmelasma. Azelainsyre findes naturligt i kornsorter som hvede, rug og byg og så dannes det naturligt på vores hud af den lille svamp Pitysporum ovale. Ducray Melascreen, som vi viser her, er topscorer med 12% azelainsyre plus 3% glykolsyre til at understøtte blegetaletet.

Læs eventuelt mere her www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/azelaic-acid

Ducray Melascreen Depigmenting Intense Care, 300 kr. for 30 ml på apoteker, Matas m.fl

 

Av, jeg er øm

Det kan de fleste af os sige jævnligt, for hvem oplever for eksempel ikke spændinger og ømhed i nakke og skuldre efter dage ved det store eller lille tastatur. Nutidens gener som fordums helere som djævleklo, arnica, mentol, kamfer og rosmarin kan lindre. Blaze Tension Release er netop sådan et aromaterapeutisk lindrende geni. Den har roll-on og er dermed hurtig og nem at bruge på huden, der hvor lindring trænges. Man behøver ikke massere men kan godt gøre det. Derimod bør man undgå huden i ansigtet, intime områder, slimhinder, armhuler og åbne sår og rifter.

Karmameju Blaze Tension Release Power Potion 03, 199 kr.  For 50 ml på karmemeju.dk og flere andre netshops samt hos Matas, Magasin, Bahne m.fl.