Den rigtige hjælp til din høfeber

På apoteket har vi mange forskellige typer medicin, der skal bruges på forskellige måder, og som tjener forskellige formål. Men ikke alle typer lægemidler fungerer godt sammen.
Næsen løber og stopper til, øjnene løber og det klør! Nogle gange så meget, at det næsten kan være umuligt at fungere normalt, og man er voldsomt træt på arbejdet eller i skolen. For omkring én million danskere er forårets komme lig med høfeber, og tallet er ifølge den seneste Folkesundhedsrapport fra 2007 stigende – især blandt ældre.

På Sønderborg Løve Apotek mærker farmaceut Lars Grønborg og hans kollegaer det, så snart der er pollen i luften, for så bliver der rigtig travlt ved skranken. Og på en varm, blæsende forårsdag, når pollen for alvor bliver kastet rundt af vinden, flokkes høfeberpatienterne på apoteket.

Forkølet eller allergisk?

Men det er ikke ensbetydende med, at der bare bliver langet høfebermedicin over skranken. For personalet skal være sikre på, at der er tale om høfeber og ikke forkølelse.

– Mange ved godt, at det er høfeber, men andre tror, at de er forkølede.
Blandt dem oplever vi for eksempel nogle, der vil købe næsespray mod forkølelse, fordi de er tætte i næsen, og her er vi nødt til at afklare, om de rent faktisk er forkølet eller har allergi. Næsespray mod forkølelse virker nemlig godt mod tilstoppet næse, men det må højst anvendes i 10 dage. En allergi står typisk på meget længere. Bruger du næsespray mod forkølelse i længere tid end anbefalet, kan der opstå bivirkninger i form af tilstoppet næse, når du stopper med at bruge den – altså det samme symptom, som man bruger næsesprayen imod, forklarer Lars Grønborg.

På apoteket anbefaler man derfor kun at bruge en næsespray mod forkølelse i nogle få dage. Indtil en anden næsespray – med steroider, der virker mod høfeber med tilstoppet næse – begynder at virke.

Mange er underbehandlede

Ifølge Astma-Allergi Danmark findes der ikke tal på, hvor mange danskere, der går rundt med en underbehandlet høfeber, hvilket vil sige, at de har gener, selv om de tager medicin. Men Lars Grønborg og hans kollegaer møder ofte underbehandlede kunder – og de har god mulighed for at hjælpe dem.

– I høfebersæsonen møder vi dagligt nogle, der er underbehandlede, og en del der ikke ved, at man kan kombinere behandlingen med for eksempel både næsespray og tabletter, siger farmaceuten.

Der findes et utal af forskellige slags medicin mod høfeber, der hver især virker på en eller flere af de gener, man oplever, og tilsammen kan give den ønskede virkning. På apoteket gør Lars Grønborg og hans kollegaer derfor meget ud af at spørge ind til hvilke symptomer, kunden har.

– Vi stiller spørgsmål om, hvor man mærker symptomerne, og hvad symptomerne er. Er det for eksempel tilstoppet næse eller løbenæse, klør det, og mærkes symptomerne i næsen, munden eller øjnene? forklarer Lars Grønborg.
Personalet spørger også til varigheden af symptomerne, og om man tidligere har taget medicin mod høfeber.

Anbefaler at gå til lægen

Som udgangspunkt behandles de lettere symptomer med antihistaminer, enten i tabletform, som øjendråber, som næsespray eller i en kombination, hvis man har flere gener. Sværere tilfælde behandles ofte med steroider i form af næsespray.

– Her vil man se en god virkning på alle næsesymptomer og til dels også på øjenkløe, forklarer Lars Grønborg.

I de sværeste tilfælde, hvor andre metoder ikke virker, kan lægen ordinere indsprøjtning med steroider eller allergivaccine.

– Folk har meget forskellige gener.
Nogle har lette og andre svære gener, og de sidste henviser vi til lægen, forklarer Lars Grønborg.

Når forældre henvender sig på deresbørns vegne, bliver de oftest også anbefalet at gå til deres læge, hvis barnet ikke tidligere har fået konstateret allergi. Og det samme sker, hver eneste gang apoteket får mistanke om, at en borger er i færd med at udvikle eller har fået astma som følge af sin høfeber.

Du kan læse mere i apotekets brochure Høfeber.