Motion: Rulleskøjten er kommet ned fra loftet!

Mens 80’erne havde Xanadu og side-by-side-rulleskøjter, gjorde inliners deres indtog i 90’erne. Hurtigt blev de et hit, og mange har uanset alder  prøvet at stå på rulleskøjter på et eller andet tidspunkt i deres liv. Måske er det derfor, det igen er så populært hos både unge og gamle.

Det er god motion, og det er sjovt. Det sidste er det vigtigste for Bjørn Flarup. I en alder af 57 år startede han med at stå på rulleskøjter. Netop  fordi han syntes, det så sjovt ud. I dag er han 64 år og har deltaget i maraton på rulleskøjter og Friday Night Skate Copenhagen. En tur på Broadway og langs Hudson Bay er det også blevet til. Og en tur i de københavnske gader viser, at her er Bjørn på hjemmebane.

Motionen er ikke motivationen

Vi møder ham midt inde i København hos Ældre Sagen, hvor han er socialrådgiver. Spritnye inliners ligger bag skrivebordet og får en til at tænke,  at Bjørn er en fuldstændig fanatisk rulleskøjtefreak, som klæder om til det vildeste outfit og hver vinter venter på, at det skal bliver forår. Sådan er det ikke. Bjørn har altid dyrket motion. Løbet, roet, gået til yoga eller i fitnesscenter, men motionen var ikke begrundelsen for at stå på  rulleskøjter.

– Jeg tror, det er vigtigt at få motion, men når jeg står på rulleskøjter, er det egentlig mest, fordi det er sjovt, og så er det en god måde at  transportere sig rundt på. Det er jo bare i stedet for at cykle. Jeg bor i Ørestaden og har omkring 6 km herind. Det er en passende afstand, og jeg får selvfølgelig motion på turen, siger Bjørn Flarup, der i øvrigt stadig går i fitnesscenter fire gange om ugen.

Alderen er ikke atypisk

At Bjørn i en alder af 64 år står på rulleskøjter, er ifølge Peter Nabe-Nielsen, som er indehaver af Nordic Sport, faktisk på ingen måder enestående. Peter står selv på rulleskøjter og sælger fra sin forretning omkring 400-500 par rulleskøjter om året. Han oplever en stigende interesse, og at det  er en aktivitet, der henvender sig bredt.

– I 90’erne, hvor inliners virkelig kom frem, var de helt naturligt populære på grund af nyhedsværdien. Siden er der sket meget, fx med prisen,  hvor du i dag får god kvalitet langt billigere end dengang. Det bidrager i sig selv til, at flere kommer i gang, og Bjørn er på ingen måde et  unikum. Der findes mange i hans aldersgruppe, siger Peter.

– Man kan bruge rulleskøjterne til transport ligesom Bjørn, men motionen er også et vigtigt argument for mange. Og så samler det mennesker.  Jeg står selv sammen med mine børn på 10 og 13 år og får henvendelser fra personer, der gerne vil have en sjov aktivitet på deres arbejdsplads. Der er folk i alle aldre – også dem, der er over 70 år.

Apropos dem over 70 år, så har Peter en sjov historie. Privat har han et oldekolle som nabo. En dag kommer der en mand, som er over 70 år og spørger ham, hvad det skal koste, hvis de i deres oldekolle skal have et udvalg af skøjter i forskellige størrelser. Sagen er den, at manden   tidligere har stået på rulleskøjter. Han har også prøvet stavgang, som ikke lige er ham, fordi der gerne må være lidt mere fart på.

Begejstrin og jeg havde bestemt mig for at lære at bremse ved at vende rundt. Så jeg tog ud til træning i Vesterbro Rulleskøjte Klub, hvor jeg er  medlem. Men jeg faldt konstant på ryggen og måtte give op, siger han.

Det med at give op virker ikke som det, der præger Bjørn mest, og på spørgsmålet om, hvorvidt han er et konkurrencemenneske, når han fx  vælger at stille op til rulleskøjtemaraton, lyder svaret:

– Jo, jeg bliver jo skideirriteret over ikke at være den bedste. Da jeg stillede op, tænkte jeg, at jeg kørte godt nok til at være en af de bedste i min aldersgruppe. Jeg gennemførte på 2 timer, men der var mange, der var meget hurtigere. Men det er okay. Jeg møder så mange søde mennesker ved at stå på rulleskøjter, siger han.

Friday Night Skate

De søde mennesker møder Bjørn bl.a., når der er Friday Night Skate Copenhagen. En begivenhed inspireret af gadeløb i Paris og Amsterdam. Fra  april til september er der løb ca. hver anden fredag aften kl. 20. Skal han ikke andet, møder Bjørn op. Nogle gange med helt op til 700-800 andre rulleskøjteløbere. Gaderne bliver afspærret på ruterne, som er forskellige fra gang til gang, men på omkring 20 km. Alle erfarne rulleskøjteløbere,  der kan køre kontrolleret og bremse, kan deltage gratis.

– Det er helt fantastisk, når hjulene spinder, og vi suser af sted. I Nyhavn kører vi på den modsatte side af alle restauranterne – og gæsterne  klapper, når vi kommer. Det er altså sjovt at være med til, siger Bjørn.

Gør sig ikke ældre end han er

At starte med at stå på rulleskøjter i en alder af 57 år har helt naturligt givet kommentarer og ros. Alder er dog ikke noget, Bjørn tænker meget  over.

– I dag er det jo meget mere tilladeligt at gøre meget mere, når man er fyldt 60 år. I mit arbejde rådgiver jeg fx omkring den omstilling, det er at gå fra et aktivt arbejdsliv til en pensionisttilværelse. Jeg tror, det er vigtigt med alsidighed i de aktiviteter, man vælger. Fx kan jeg måske en dag  ikke længere stå på rulleskøjter og deltage på holdene i fitnesscentret, men så kan jeg måske ro. Rådet om alsidighed giver jeg videre i min  rådgivning – og lige nu har jeg altså ingen planer om hverken at gå på pension eller stoppe med at stå på rulleskøjter, siger Bjørnmed et stort smil.

Info: 3 råd, når du køber rulleskøjter

  1. Læg mærke til hjulene – blødere hjul griber bedrefast og er mere behagelige.
  2. Plastikhjul bliver hurtigere glatte og er dermed vanskeligere at stå på end gummihjul.
  3. Vælg den rigtige kategori. Hos Nordic Sport hedder de:
    Fitness: Begyndere og motion.
    Maraton-speed: Erfarne, som gerne vil køre hurtigere.
    Agressive: Til at køre på rampen.
    Side-by-side: Klassikeren,hvor hjulene sidder parvis. Til motion og på rampen. Kræver anden teknik.

Info: Tjek, hvis du vil køre med andre

Vesterbro Rulleskøjte Klub: Træning og aktiviteter: vrk.dk

Friday Night Skate Copenhagen: Gadeløb hver anden fredag: fns-cph.dk

Copenhagen Inline Challenge: Maraton, halvmaraton og 7,5 km-distance i Ørestaden den 19. juni. Alle niveauer, børn, begyndere og øvede: vrk.dk