E-handel: Det skal være nemt at få den rigtige medicin

Det kan være svært nok at tackle en lidelse, der kræver medicinsk behandling. Men det skal i hvert fald ikke være svært at få fat i de rigtige lægemidler til at behandle den, mener apoteker Helwig Walløe, som arbejder på at gøre apotekets e-handel kendt  blandt sine kunder.

At nogle af hendes kunder bliver lidt mere tilfredse med deres apotek er en positiv sidegevinst, som Helwig Walløe gerne tager med. Hun er apoteker og driver Sønderborg Løve Apotek på Als, hvor man arbejder målrettet på at gøre apotekets e-handel kendt  blandt kunderne. For det er til fordel for både apoteket og borgerne, mener Helwig Walløe.

– Det er for eksempel folk, som bor på landet, og som nu kan ordne deres bestilling ved computeren, ligesom de bestiller mange andre ting via internettet, forklarer Helwig Walløe.

E-handlen giver mulighed for, at kunderne kan sidde hjemme ved computeren og bestille deres medicin, når det passer dem – uanset om klokken er 13.00 eller 23.00. Bestillingssedlen, som kan indeholde både receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin og  andre af apotekets varer, bliver straks sendt videre til apoteket, hvor personalet derefter tager sig af den og sender besked til kunden, når medicinen er klar til afhentning – hvis altså kunden har meddelt, at hun selv vil hente sin medicin.

Andre muligheder er at få varerne tilsendt med posten, leveret med apotekets bud eller leveret til apotekets apoteksudsalg eller et af de to medicinudleveringssteder på Als, som hører under Sønderborg Løve Apotek.

– Vi har kunder over hele landet, som vi sender til, men langt de fleste henter selv deres medicin. Mange tager også håndkøbsmedicin med, og så er det hele klart, når de kommer og henter det, forklarer Helwig Walløe.

Selvhjulpne ældre

De fleste af de kunder, som gør brug af apotekets e-handel er dem, som Helwig Walløe kalder nutidens selvhjulpne ældre. De tager flere forskellige slags receptpligtig medicin og har derfor brug for at handle på apoteket ofte. De ved som regel, hvad de skal  have og ved for eksempel, om deres medicin må blive substitueret, det vil sige, om apoteket må bytte den ud med et tilsvarende, billigere produkt. Hvis ikke de ønsker substitution, krydser de det blot af i bestillingen til apoteket, og så behøver apotekets  personale ikke spørge ind til det, men kan have medicinen helt klar, når kunden henter sine varer.

En anden fordel er ifølge Helwig Walløe, at apoteket kan vente med at sende en klarmelding, indtil alle kundens lægemidler er klar. Det betyder, at kunden ikke skal komme to gange på apoteket, hvis apoteket en sjælden gang er udgået for et præparat i en  dags tid. Apoteket venter blot med at sende klarmeldingen til dagen efter. Når ehandel-kunderne møder op på Sønderborg Løve Apotek, kan de gå direkte til håndkøbsskranken og hente alle deres færdigpakkede varer.

Aldrig uden rådgivning

De har selvfølgelig mulighed for præcis den samme rådgivning som apotekets andre kunder. Men oftest er mange af de tvivlsspørgsmål, der kan opstå – for eksempel om substitution – besvaret allerede under bestillingen. Helwig Walløe ser derfor e-handlen  som en fordel både for kunden og for apotekets personale. Men vigtigst af alt gør ehandlen det mere fleksibelt at købe medicin – og det er det, der ifølge apotekeren i Sønderborg er apotekets vigtigste mission.

– Det skal være nemt for vore kunder at benytte sig af Løve Apotekets ydelser, og vi tilbyder alle tilgængelige distributionsformer. Vi har kørestolsrampe udenfor og selvoplukkelige døre på apoteket, så selvfølgelig skal vi også tilbyde e-handel.

Sådan fungerer apotekets e-handel:

På apoteket.dk handler du direkte med et fysisk apotek i Danmark, som du selv vælger.

På apoteket.dk kan du finde det apotek nærmest dig, der tilbyder e-handel. Du kan handle både med og uden login. Hvis du blot skal købe håndkøbsmedicin eller almindelige apoteksvarer, såsom solcreme og tandbørster, behøver du ikke logge dig ind. Hvis  du skal købe receptmedicin, skal du logge dig ind med din digitale signatur eller NemID.

På din personlige side kan du se og handle på de recepter, der er reserveret til dit e-handelsapotek. Du kan enten få din læge til at reservere din recept direkte til dit e-handelsapotek, når den bliver udskrevet, eller du kan selv hente den ned via den offentlige sundhedsportal www.sundhed.dk. Vejledning til dette findes på www.apoteket.dk under “Hjælp”.

Første gang, du bruger apotekets e-handel, skal du angive, hvilket apotek, du vil handle med. Du handler derefter direkte med dette apotek og kan for eksempel bede om at blive ringet op, hvis du har brug for hjælp.

Når du har afgivet din bestilling, går apotekets personale straks i gang med at finde dine lægemidler og de andre apoteksvarer frem, som du har bestilt. Bestiller du uden for apotekets åbningstid, vil apotekets personale tage sig af bestillingen, når de møder  om morgenen. Har du valgt at afhente dine varer på apoteket, sender apoteket en besked om, at varer er klar til afhentning til din postbakke på apoteket.dk. Du kan også vælge at få en sms, når varerne er klar til afhentning.

Hvis du har bedt om at få din bestilling tilsendt eller leveret med bud, sørger apoteket også for det. Forvent 1-3 dage til levering.