Pas på de skøre knogler

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det… Men over 500.000 danskere lider af knogleskørhed, en sygdom som kan være både smertefuld og invaliderende. Det er afgørende, at den bliver opdaget i tide og forebygget med en knoglevenlig livsstil.

Kan man brække håndleddet blot ved at tage fra med hånden – eller brække ryghvirvlerne blot ved at bukke sig ned for at snøre sine sko? Ja, for hvis man lider af knogleskørhed (osteoporose) er risikoen for brud på knoglerne langt højere end hos resten af  befolkningen, fordi knoglerne er afkalkede og derved er blevet svage og porøse. Selv enkle bevægelser – som at række ud efter den tunge kaffekande eller måske at snuble og måtte tage fra med hånden på en væg – kan medføre fare for brud på især  rygsøjle, håndled og hofte.

Mange af de 500.000 danskere, som lider af knogleskørhed – eller er i risiko for at udvikle sygdommen – ved det slet ikke. Derfor sætter apotekerne fra den 26. oktober til den 24. november fokus på knogleskørhed med rådgivning og vejledning om blandt  andet medicin, livsstil og et eventuelt tilskud af kalk og D-vitamin.

K+D er godt for knoglerne

En af de afgørende faktorer for at få et godt liv, uanset om man allerede lever med sygdommen eller er i risiko for at udvikle den, er nemlig at have en knoglevenlig livsstil.

Det betyder blandt andet, at man skal spise alsidigt og sundt, og at man skal dyrke regelmæssig motion for at styrke knoglerne og musklerne omkring dem. En alsidig og sund kost er med til at sikre, at du får den mængde kalk – i form af blandt andet mælk, ost og andre mælkeprodukter – som knoglerne har brug for. Og regelmæssig udendørs motion – for eksempel en gåtur – er ikke bare godt for muskler og knogler. Det giver desuden din hud en chance for at optage det vigtige D-vitamin fra solen. Og  D-vitamin er ligeså vigtigt som kalk. Kroppen kan nemlig ikke optage kalk uden D-vitamin. Hvis du ikke får tilstrækkeligt kalk og D-vitamin, kan det være nødvendigt med et tilskud, men det kan apoteket hjælpe dig med at afgøre.

Spørg på apoteket

Har du allerede fået konstateret knogleskørhed, er der også hjælp at hente på apoteket. Rigtig mange af de knap 100.000 danskere, som er i behandling for knogleskørhed, tager nemlig ikke deres medicin korrekt – og det kan have alvorlige konsekvenser.

Det er afgørende, at man altid tager den medicin, ens læge har udskrevet – også selv om man ikke kan mærke, at den virker. Langt de fleste osteoporosepatienter behandles med såkaldte bisfosfonater, som virker ved at bremse nedbrydningen af knoglerne. Den positive effekt er således usynlig – nemlig at man undgår brud.

Men skal medicinen virke optimalt er det også afgørende, at man ved, hvordan den skal indtages. For eksempel skal bisfosfonater tages på tom mave om morgenen, og man må ikke lægge sig ned bagefter eller spise i minimum 30 minutter efter. Nogle  gange skal der endda gå endnu længere tid – det afhænger af, hvilken type bisfosfonater man tager.

Alle disse regler gør det endnu mere besværligt at tage medicinen korrekt, men på apoteket kan du få rådgivning om, hvordan du tager præcis din særlige type medicin, og apoteket kan desuden anvise hjælpemidler, der gør det nemmere for dig at huske at  tage din medicin. Uanset om du skal tage den hver dag, ugentligt eller endnu sjældnere.

Både før, under og efter kampagnen kan du desuden hente apotekets brochure om knogleskørhed og læse mere om knogleskørhed på www.apoteket.dk.

Tag vare på knoglerne

Der er meget, man kan gøre for at undgå brud, både når man har fået konstateret knogleskørhed, og hvis man er i fare for at udvikle sygdommen.

  • Selv lidt motion – for eksempel en kort gåtur (med stave) – er med til at styrke knoglerne og musklerne omkring dem.
  • Find flere øvelser på www.osteoporoseforeningen.dk og www.osteoporosedoktor.dk.
  • Indret hjemmet, så risikoen for fald minimeres – fjern løse tæpper og ledninger, der ligger på gulvet, og sørg for at have god belysning i hjemmet.
  • Find ud af, om du får nok kalk via kosten. Overvej eventuelt et tilskud af kalk og D-vitamin. Det er vigtigt at tage kalk og D-vitamin sammen. Ellers bliver kalken ikke optaget i kroppen.

Fakta om knogleskørhed

  • Knogleskørhed kaldes på latin osteoporose. Det betyder porøse knogler.
  • Knogleskørhed betyder, at knoglevævet er blevet stærkt nedbrudt således, at der kun er en tynd skal tilbage. Indeni er knoglerne mere eller mindre hule og dermed skøre.
  • Både mænd og kvinder kan få knogleskørhed, og risikoen stiger med alderen.
  • Knogleskørhed er arveligt, men der er også en lang række andre faktorer, som spiller ind. For eksempel ses en større risiko hos personer, der er meget magre, og personer, som er kommet tidligt i overgangsalderen.