Mad med liv og lykke

Når Louise Bruun laver sund mad, er det ikke for at blive slank – det er for at give kroppen den kærlighed, næring og ro, den har brug for. Når vi således tilgodeser vores andre behov, er den slanke linje som regel en positiv bivirkning.

 Forfatter, kogekone, ernæringsterapeut, personlig træner – Louise Bruun går under mange navne, men fælles for meget af det, hun beskæftiger sig med, er maden.

– For mig er maden meget mere end mad; det er liv, kærlighed og lyst. Jeg elsker tanken om, at den mad, vi skal spise, gør noget godt for os. Det er smukt, at maden kan helbrede os og gøre os til lykkelige og hele mennesker, siger Louise Bruun.

Kærligheden til maden er noget af det, Louise gerne vil formidle med sin kogebog ‘Lykkemad’, som udkom i 2011. Men hun vil også rigtig gerne gøre opmærksom på alt det gode, maden kan gøre, i stedet for det evindelige fokus på, at god mad gør os tykke.

Næring vigtigere end vægttab

– Vores hjerne er afhængig af vitaminer, fedtstoffer og mineraler for at kunne fungere optimalt. Men hvis vores fordøjelse ikke arbejder, som den skal, optager vi ikke vigtige mineraler og vitaminer i maden. Det vil så nedsætte vores hjernes funktion, hvilket igen vil påvirke måden, hvorpå vi klarer stress. Og når vi er stressede, nedsættes vores immunforsvar, hvilket så vil forringe vores søvn og skubbe til vores indre balance. Og sådan kunne jeg blive ved – det handler om det hele menneske!

Derfor starter Louise Bruun fra en helt anden ende, når folk kommer til hende med ønske om vægttab:

– Så gør jeg ham eller hende opmærksom på, at vi skal arbejde hele vejen rundt; med fordøjelsen, for at alle næringsstoffer bliver optaget, med leveren, for at en naturlig afgiftning finder sted, og med søvnen, så hjernen fungerer. Først derefter kan vi snakke om vægttabet.

Ingen fanatisme

Den rigtige mad kan gøre underværker for hele ens velbefindende – og ikke kun den slanke linje. Men Louise Bruun tror ikke selv på, at slankekure med begrænsninger er vejen frem.

– Jeg tror ikke på, at vi kan leve vores liv 100 % perfekt hele tiden. For mig er det vigtigt, at der er plads til at være lidt uartig en gang imellem. Jeg tror på, at det er bedre med en mindre fanatisk holdning til livet. 80 % af mit liv lever jeg super sundt, og de sidste 20 % gør jeg, hvad der passer mig! Kroppen kan nemlig sagtens klare lidt ‘svineri’, men så snart balancen rykker sig, og det usunde bliver for stor en del af den mad, der indtages, begynder ubalancerne at dukke op.

‘Lykkemad’ er på alle måder en hyldest til livet og glæden ved mad – og så er bogen utrolig pædagogisk inddelt med opskrifter under afsnit, der forholder sig til det, man lige har behov for:

‘Til de travle dage’ – mad, som giver dig en stærk krop, der kan modstå hverdagens stress og jag.

‘En flad og glad mave’ – mad, der giver ro, og som styrker fordøjelsen.

‘Når du vil tænke klarere’ – næring, som hjernen har brug for for at kunne arbejde optimalt.

‘Sov sødt, tungt og længe’ – mad, der kan medvirke til en roligere søvn.

‘Store smil på læben’ – hvis humøret svinger for meget, kan maden være årsagen

‘Det rå indspark’ – med rå mad, hvor alle næringsstoffer er bevaret.

‘Til hele den pukkelryggede’ – yndlingsretter til store og små, når du vil give familien det bedste.

‘Lækker drømmemad’ – desserter med og uden sukker, så du kan forkæle dig selv.

Helse har fået lov at bringe et par smagsprøver med forskellig virkning – så bare prøv løs!


Se opskrifterne her

Rosenkålssalat med sorte ris, gojibær og avocado

Ovnbagte græskar med muskatnød, timian og græskarkerner

Kyllingelever med masser af citron, bagte peberfrugter og koriander

Blomkåls-broccoli-taboulleh

Bær med mango-kokos-creme og hakkede nødder