Seniorer strømmer til motion

Flere og flere ældre vælger fitness, gymnastik og svømning i kampen for at holde sig i god form. Og indsatsen er godt givet ud, for helbredet har stor gavn af det. Et projekt i DGI-byen i København skal lokke endnu flere til.

Pulsen op. Et godt grin. Og lidt hyggeligt samvær bagefter over en god snak, lidt frugt, et glas vand og en kop kaffe.

Gejsten ligefrem stråler ud af Anne og Birger, når de skal fortælle om deres erfaring med fælles motion i DGI-byen i København. Anne og Birger er blandt de foreløbig 250 ældre, der har været så heldige at komme med på et af holdene i DGI-byens projekt ‘Seniorer i Bevægelse’, et motions- og trivselsprojekt for ældre med særligt fokus på ensomme, socialt udsatte og inaktive i København.

Deltagerne skal være fyldt 60 år, og den ældste er lige nu 93. Det er gratis at deltage i projektet, der tilbyder undervisning hos DGI på Vesterbro, i Valby Kulturhus og i en nedlagt kirke i bydelen Sydhavnen.

– Jeg må indrømme, at jeg tidligere har latterliggjort andre, der stønnede forbi mig på deres joggingture, men nu må jeg sige, at jeg selv har oplevet, hvor dejligt det er at få pulsen op.

Anne Bækkeskov Møller, 69, er tidligere bibliotekar.

– Jeg vil gerne være frisk, til jeg bliver 90. Jeg har aldrig haft fysiske problemer, men nu har jeg indset, at jeg bliver nødt til at være aktiv for at kæmpe mod forfaldet, og på dette kursus har jeg oplevet, at motion er til stor glæde for mig selv og andre.

Anne dyrkede i sine yngre år ridning, ballet og yoga: – Men det var aldrig helhjertet, siger hun

– Kurset har åbnet mine øjne. Nu skulle der ske noget, jeg har været meget glad for den sociale del af kurset, og lærerne har været knalddygtige.

Birger Vendelsø-Nielsen, 64, har tidligere gået til svømning på det lokale gymnasium. Birger er stærkt plaget af gigt, både slidgigt og leddegigt. Han er uddannet elektronikmekaniker og har arbejdet 40 år i SAS.

Kunstige knæ og ankler

– Jeg dyrker en del motion, blandt andet styrketræning, og jeg kommer stadig som efterlønner i træningslokalerne på min gamle arbejdsplads. Gigten har betydet, at jeg i dag lever med to kunstige knæ og to kunstige ankler, og jo, jeg ved fra min egen krop, hvor vigtigt det er at være i god form.

– I min ungdom spillede jeg en del håndbold og badminton, det kan jeg ikke mere, men i forbindelse med alle mine operationer har jeg fået at vide, hvor godt det er, at jeg er i god form, fortæller Birger og tilføjer, at lægen, der skiftede hans sidste ankel, med et grin sagde, at “havde du været en gammel bil, Birger, så var du nok blevet kasseret.”

Forløb over 20 uger

Seniorer i Bevægelse laver forskellige former for bevægelsesaktiviteter, for eksempel vandgymnastik, stolegymnastik og motionslege. Træningen tilrettelægges, så alle kan være med.

Træningen rundes hver gang af med et glas vand og lidt frugt og socialt samvær. Projektet lægger lige så meget vægt på det sociale som den fysiske aktivitet, så de ældre samlet set opnår større livskvalitet i deres hverdag.

Man kan gå på holdet i 20 uger, enkelte kursister fortsætter efter aftale en periode mere. Alle deltagere får lavet en starttest og en sluttest for at måle, om den fysiske funktionsevne forbedrer sig i perioden.

Ny energi og nye interesser

Birger vil helt sikkert fortsætte med at træne, og han kunne godt tænke sig at fortsætte i DGI-byen.

– Pulsen skal op, helst hver dag. Det er væsentligt, og man må ikke glemme, hvor godt motion er for ens psyke. Hold fast, hvor har man det godt efter en tur med de tunge vægte; man glemmer alt andet, mens man træner, men så bagefter, det er en fornøjelse.

Anne regner med at fortsætte med at gå til fitness i den lokale motionskælder.

– Jeg regner med at komme der et par gange om ugen, og så regner jeg også med at gå til gymnastik et par gange om ugen. Jeg har desuden opsøgt noget nyt, det hedder FamFit, det er udendørs motion for alle. Jeg har været af sted til en fin dag på Amager Strandpark, og det vil jeg helt sikkert fortsætte med, og hvis jeg får tid til det, er der jo vandgymnastikken, som jeg holder meget af.

Et godt råd

Anne har et godt råd til andre, der ønsker at komme i gang med motion.

– Prøv noget forskelligt. Husk på, vi er nødt til at gøre noget, ellers ender vi som hjælpeløse og afhængige af andre. Du skal vide, at de fleste steder er det muligt at få en prøvetime, og det er vigtigt, at du føler dig godt tilpas med din motion; du skal ikke være nervøs for, at nogen griner af dig, hvis du er lidt for tyk, eller hvis du ikke kan finde ud af det i starten. Alle får ros, og du kan trygt regne med opbakning fra alle de andre på holdet.

Birger mener, det sværeste er den første tur op fra stolen.

– Når man først er kommet her hen, så kører det. Husk at være opsøgende, du skal være åben for nye udfordringer; du har selv et ansvar for at gøre noget, find inspiration i din lokale avis og søg på internettet. Hvis du ikke har adgang til nettet derhjemme, kan du gå på biblioteket og få den nødvendige hjælp.

Ældre Sagen rykker

Mange andre foreninger kan melde om en markant stigning i antallet af ældre, der dyrker sport og motion.

I Ældre Sagen har 200 ud af 217 lokalafdelinger en eller anden form for motion på programmet.

KarinSchultz, der er foreningens sundheds- og idrætskonsulent, fortæller til Helse, at der nu er over 1.000 motionsfrivillige i Ældre Sagen. Det er en stigning på 20 procent i løbet af de sidste tre år.

– Vi har for tiden aktiviteter på 950 hold med i alt 38.000 deltagere. Den største aktivitet i forhold til antal deltagere er seniormotion og seniorgymnastik med 10.000 deltagere på 300 hold i 90 lokalafdelinger.

Karin Schultz fortæller, at der over hele landet er stor interesse blandt ældre for at være aktiv.

– Jeg tror, det kan skyldes flere ting. Der er i dag større viden om betydningen af at holde sig fysisk i gang. Men det handler også om, at mange er friske, når de går på pension eller efterløn, så de har overskud til at dyrke motion. Mange oplever, at de får det godt, og formen bliver bedre, når de rører sig, og så betyder det også meget, at sporten giver mulighed for socialt samvær.

Seniorer i Bevægelse starter nye hold her i august. Læs mere på www.senioreribevaegelse.dk.

BOOM

25.000 flere danskere over 60 år er de seneste fem år begyndt at dyrke idræt under Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, DGI. Det svarer til en fremgang på 35 procent.

Ældre Sagen melder om seniorer i tusindvis, der strømmer til foreningens tilbud om motion. Hver anden dansker over 80 år dyrker i dag motion eller sport. De 60-69-årige motionerer i gennemsnit fire timer om ugen.

Blandt personer over 70 år er gymnastik mest populært, fulgt af vandreture, svømning, stavgang, cykling, bowling, golf, styrketræning, spinning og dans.

Kilder: DGI, Ældre Sagen, Idrættens Analyse Institut.