Apnø – stjæler din sunde søvn

Omkring 300.000 danskere lider af søvnapnø, som ødelægger den livsvigtige søvn. Sygdommen kan være svær at opdage, hvis man sover alene.

De fleste forbinder søvnapnø med ældre, overvægtige mænd, men alle kan blive ramt, hvilket Bettan Sandström kan bekræfte. Hun var en aktiv erhvervskvinde med almindelig vægt, da hun fandt ud af, at hun led af søvnapnø. Bettan var alenemor havde derfor efter eget udsagn ikke en “soveledsager”, hvilke ellers er de hyppigste til at opdage, at der er noget galt.

– Jeg havde da selv en fornemmelse af, at der var noget galt, men jeg slog det hen. Søvnforstyrrelser var slet ikke noget for mig, det ville jeg slet ikke have, siger hun med et lille grin, for søvnapnø – og specielt behandlingen – er ikke det mest sexede for en kvinde i sin bedste alder.

Bettan Sandström havde boet en årrække i USA, da hun pludselig fandt sig selv som single med en baby på armen.

– Jeg tænkte, at nu må det være tid til at vende hjem. New York havde været god ved mig, og jeg havde været flittig, men nu måtte jeg hjem.

Bettan Sandström fik arbejde på et reklamebureau og blev kreativ direktør samtidig med, at hun opdrog sin lille datter. Hun gik ikke til lægen med sin træthed eller hovedpine, men arbejdede videre til hun en nat ikke sov alene og blev vækket af sin nye kæreste, som gjorde hende opmærksom på, at hun ikke trak vejret i lange perioder i løbet af natten.

– Bagefter kan jeg godt se, at der har været flere tegn, men jeg vidste ikke ret meget om søvnapnø, og jeg prioriterede heller ikke mine egne behov så højt, at jeg gik til lægen med det.

Hovedpine, træthed, højt blodtryk var nogle af de tegn, som Bettan Sandström ignorerede. Hun blev opereret et par gange, hvor lægerne havde svært ved at intubere hende (føre et rør gennem mund eller næse til luftrøret hos bevidstløs patient. red.) i forbindelse med narkosen, og på opvågningen fik hun maskinen, der kontrollerer at blodet bliver iltet korrekt, til at give alarm, men hverken læger eller sygeplejersker opdagede, at det skyldtes, at Bettan Sandströms luftrør lukkede på grund af apnøen.

Da Bettan Sandström endelig kom til læge med sin søvnapnø, blev hun sendt videre til en specialafdeling, der overvågede hendes søvn. De registrerede intet mindre end 30 apnøer i timen, og Bettan Sandström sover nu med en såkaldt CPAP-maskine, som forhindrer, at vejrtrækningen bliver blokeret.

– Min familie synes virkeligt, jeg er blevet et behageligt menneske. Før kunne jeg godt blive lidt kort for hovedet og ville have min vilje. Jeg tromlede mine omgivelser på samme måde, som jeg tromlede mine symptomer. Nu er jeg meget behagelig. Jeg har lige holdt 70 års fødselsdag, og de sagde sådan nogle pæne ting om mig, siger hun glad.

Bettan Sandstrøm har brugt maskinen i flere år og har den med alle steder. Hun er netop hjemvendt fra USA, hvor hun havde sin CPAP-maskine med hele vejen, og selv om den er upraktisk at rejse med, var der ingen problemer i tolden – hverken i Danmark eller USA.

– Jeg føler, at jeg har fået mit liv igen, siger Bettan Sandström, som håber, at hendes historie kan være med til at andre opdager deres søvnapnø, inden den gør livet til en plage for de berørte.