Syge børn

Du kender sikkert situationen. Barnet er syg, og du er i tvivl om, hvad der er det mest rigtige at gøre.

Feber og manglende appetit er velkendte tegn på, at et barn ikke har det godt. Det samme er kvalme, opkastning og smerte. Kroppen sender signaler om, at den er i gang med at bekæmpe en virus, infektion eller anden tilstand.

Feber fortæller, at immunforsvaret er på arbejde

Når dit barn får feber, er det et sikkert tegn på, at immunforsvaret er aktiveret, og når det sker, stiger temperaturen. Man skal ikke ukritisk ty til at slå feberen ned med paracetamol, vær opmærksom på signalerne. Er der ingen faresignaler, kan det være en god ide at give paracetamol, så barnet begynder at drikke og spise, og tilstanden kan forbedres. Har barnet smerter, som ved en mellemørebetændelse, kan det også have behov for smertestillende. Mindre børn kan gives stikpiller, men når de bliver større, så vælg almindelige piller. Tal med apoteket omkring doseringen, så børnene ikke får for lidt. Er dit barn under to år, skal du altid kontakte en læge, inden du giver paracetamol.

Børns kroppe er endnu ikke så gode til at regulere temperaturen, så ved høj feber gælder det om at give dem lidt tøj på, så de kan komme af med den varme, som feberen giver.

Væske er vigtig

Syge børn har ofte ikke lyst til at spise, men der behøver ikke at være fare på færde af den grund – tænk blot på din egen appetit, når du er syg. Det vigtigste er, at dit barn får væske. Når dit barns temperatur bevæger sig op ad, stiger stofskiftet. Derfor er det nødvendigt med ekstra væske og energi, så giv det gerne saftevand med sukker i eller juice. Kaster barnet op, er det en god ide at give væske ad flere gange i stedet for et helt glas ad gangen, da det lettere giver opkastning.

Har du et spædbarn, du ammer, skal du tilbyde det mælk, så ofte det har lyst og også gerne give kogt koldt vand ved siden af eventuelt med lidt sukker i. Vigtigt: Børn under tre måneder med feber, skal ses af en læge med det samme.

Ret hurtigt kan man se, at et lille barn taber sig, men det vil hurtigt nå op på sin normale vægt, når det er rask igen. Faktisk kan et barn klare sig 2-3 dage udelukkende med væske – men tilbyd det mad med mellemrum, så det får alt det mad, det har lyst til. Vælg letfordøjeligt mad som yoghurt og lyst brød til at begynde med. Fiberrig og grov kost er godt for raske børn og voksne, men små syge maver må gerne skånes.

Skal mit barn blive hjemme?

Sundhedsstyrelsen har fastsat regler for, hvornår et barn må komme i daginstitution. Reglerne er lavet for at begrænse spredningen af smitsomme sygdomme. Der er forskellige regler ved forskellige sygdomme. Ét er dog fælles: Et barn med feber må aldrig komme i daginstitution eller dagpleje – og barnet kan smitte, selv om feberen er slået ned med paracetamol.

Det kan være vanskeligt for forældre at få arrangeret pasning af deres syge barn. Nogle forældre vælger at løse problemet ved at give deres syge barn paracetamol om morgenen, inden det afleveres i daginstitutionen, og så ringer telefonen op af formiddagen, når medicinens virkning aftager. Et barn bliver ikke rask, når det får paracetamol. Hvis et barn møder i daginstitution/dagpleje uden at være helt raskt, har det på grund af nedsat modstandskraft en større risiko for at pådrage sig en anden sygdom, og barnet vil samtidig kunne smitte de andre børn i pasningsordningen. Det er synd både for barnet og for de andre børn.

Hovedreglen er, at syge børn ikke må komme i daginstitution, og at et barn med en smitsom sygdom først må modtages, når det ikke længere smitter. Det vil i de fleste tilfælde betyde, at barnet må komme i daginstitutionen, når det er rask. Barnet er raskt, når det kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning.

Øvelse gør mester

Det er med syge børn som med alt andet, du oplever igen og igen: Du bliver bedre til at håndtere udfordringerne. Det er på ingen måde rart, når ens børn bliver syge eller kommer galt af sted. Dog oplever du formodentlig, at du bliver bedre til at tage bestik af situationen og efterhånden føler dig mere tryg ved at træffe en beslutning.

Sygebørn.dk

På sygebørn.dk er der god hjælp at hente. Det er en overskuelig opslagside, hvor du finder oplysninger om en række børnesygdomme, smitte, pleje med videre. Mentor Instituttet står bag siden, og det er læger, der har skrevet informationen ud fra et ønske om at gøre det lettere for forældre at passe deres børn, når de bliver syge. Hjemmesiden sponseres af Mølholm Forsikring, men alt indholdet er skrevet af uafhængige læger.

 

Hvornår skal jeg ringe til lægen?

Skal – skal ikke? Det spørgsmål kommer man hurtigt til at stå med, når ens barn er syg. Du skal altid ringe til lægen, hvis du oplever blot ét af følgende signaler fra dit barn:

• Er dit barn under tre måneder og har feber, skal det tilses af en læge med det samme.

• Dit barn er apatisk – det ligger bare i sengen og vil ikke lege.

• Er dit barn yngre end to år og synes du, at barnet har behov for

paracetamol, skal du kontakte lægen, inden du giver medicinen.

• Barnet drikker og tisser ikke.

• Lys og lyde irriterer barnet.

• Barnet er blegt og har i det hele taget en dårlig farve.

• Barnet har en besværet vejrtrækning, hvilket kan være tegn på lungebetændelse. Opkastninger kan også være et tegn på lungebetændelse hos børn.

• Barnet kan ikke sætte panden mod knæet eller se på navlen, hvilket kan være et tegn på meningitis. Det er vanskeligt at få et meget lille barn til at kigge på navlen. Du kan forsøge med en lommelygte – lyser du med den på navlen, kan det få barnet til at kigge på den.

Har dit barn ingen af ovenstående symptomer, men du føler dig alligevel utryg – så er det også i orden at reagere. Måske behøver du ikke en tid hos lægen. Er et telefonopkald det, der får dig til at føle dig tryg, er det i orden at ringe, og din læge kan måske give dig flere gode råd. Hav altid barnets sygesikringsbevis parat, tag barnets temperatur, inden du ringer, og vær forberedt på, at du bliver spurgt om, hvor meget dit barn har fået at drikke, og om det er aktivt.