Hvert år hører vi historier om danskere, der er blevet indlagt efter at have overspist i julen. Selvom vi generelt lever sundt mellem nytår og jul, kan selv den mest standhaftige have svært ved at takke nej mellem jul og nytår, når den brune sovs bliver sendt rundt, og når værten har lagt hjerteblod i at tilberede en sprød juleand.
Så hvordan undgår man at komme sig et par kilo i julen, uden at skulle melde sig ud af alle traditioner og socialt samvær? Helse har spurgt Birgitte Nymann til råds. I øjeblikket er hun sundhedsvejleder i tv-programmet Lev Livet, som bliver sendt på TV2 Øst hver tirsdag. Programmets seks overvægtige deltagere har præsteret store vægttab henover efteråret, og netop nu gælder det for Birgitte Nymann om at hjælpe deltagerne gennem julen, uden at deres arbejde har været spildt.
En kur er dømt til at mislykkes, hvis man har tænkt sig at anrette rå broccoli til sig selv, mens resten af familien mæsker sig i kalorier, mener Birgitte Nymann. Sådan foregår julehøjtiden end ikke for en sundhedsekspert. I programmet Lev Livet er mantraet, at man skal spise “lidt men godt”. For når smagsløgene bliver tilfredsstillet, er det lettere at holde igen med mængderne:
– Det nytter ikke noget at fornægte sig selv alt, hvad man godt kan lide. For når vi ikke er gode ved os selv, bliver en kur for hård, og så vil de fleste af os give op, før vi er gået i gang, siger Birgitte Nymann.
En af de værste faldgruber ved julen er, at de søde sager står fremme overalt og hele dagen. Der er chokolade bag lågerne i julekalenderen, der bliver sat pebernødder frem til møderne på jobbet, og det er svært ikke at småsnacke af råvarerne, når der skal bages julekonfekt.
Men det er netop det konstante småspiseri henover hele dagen, der kan være udslagsgivende på vægten. Hemmeligheden er at springe snackeriet over og bruge måltiderne som gulerod. Når du ved, at der venter en lækker frokost eller eftermiddagskaffe, kan du bedre sige nej mellem måltiderne.
Og sørg så for at holde dine måltider og gør dem til noget særligt. En leverpostejsmad anrettet på en fin tallerken med lidt elegant pynt tilfredsstiller øjet og mætter meget mere end en håndmad spist henover håndvasken på vej ud af døren.
De mange kaloriefristelser i julemåneden får mange til helt at give op over for sundheden i december og der satses i stedet på en kold tyrker i januar. Men det er det værste, man kan gøre, siger Birgitte:
– Vi skal stoppe med at tænke, at enten er vi på kur, eller også er vi overhovedet ikke på kur. Selvom vi har en julefrokost, hvor vi indtager store mængder af fedt og alkohol, så fortsætter projektet. Det er ikke de ekstra kalorier, vi indtager, når der er en særlig anledning, som gør os tykke. Det er alt det indimellem.
Tip:
Du kan få flere gode råd til, hvordan du holder en sund jul i Lev Livets program, der bliver sendt på TV2 Øst tirsdag den 10. december kl. 19.45 og er efterfølgende tilgængeligt på hjemmesiden. |
Julekonfekt med god samvittighedDet er konfekten, der er den største synder på julemenuen, ifølge Birgitte Nymann. Men det er da heller ikke rigtig jul, uden at du har været i køkkenet med de små og fyldt kagedåserne op med forsyninger. Prøv eventuelt at erstatte dine havregrynskugler med denne lette opskrift. Nok indeholder dadler og nødder masser af fedt, men der er ingen sukker i opskriften. Det hjælper dig med at holde din vægt stabil, og så undgår du, at børnene får sukkerchok. Husk! 3-6-årige må kun spise maksimalt 30 gram sukker om dagen, det svarer til 14 sukkerknalder eller 25 cl. cola. |
Dadelkugler
125 gram dadler 75 gram nødder 1 lille teskefuld kokosolie Lakridspulver, kakaopulver, kokosmel, kanel eller revet citronskal af en økologisk citron Sådan gør du: Blend det hele med en stavblender og tilsæt lakridspulver, kakaopulver, kokosmel, kanel eller revet citronskal af en økologisk citron. Eksperimenter og find din favoritkombination. Tril dejen til kugler og sæt dem på køl, til de skal spises. |