Kiks uden gluten, men med smag og knæk.
Tid: 60 minutter
Antal: 20-25 stk.
50 g hørfrø
50 g mandler
50 g hempfrø
50 g sesamfrø
50 g græskarkerner
50 g solsikkekerner
1 stort æg
50 g ekstra jomfrukokosolie
¾ tsk. salt
½ tsk. natron
4 spsk. koldt vand
Blend hørfrø til mel, og blend derefter mandlerne til mel. Kom hørfrømel, mandelmel, hempfrø, sesamfrø, græskarkerner og solsikkekerner i en foodprocessor eller en minihakker, og kør blandingen, til den er næsten finthakket. Det tager et minuts tid. Bland æg, olie, salt, natron og vand i. Dette skal gøres i hånden, ikke på foodprocessor, som ødelægger blandingen. Bred blandingen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, det gøres nemmest, hvis du fugter hænderne med koldt vand fra hanen undervejs. Det skal bredes så tyndt ud som muligt, uden at der kommer huller i. Forvarm ovnen til 160°C varmluft, og bag den først 15 minutter. Tag pladen ud, og skær i mindre stykker, på den størrelse, du ønsker kiksene. Bag yderligere 10-20 minutter, til kiksene er sprøde. Du skal tjekke undervejs. Som regel bliver de yderste først sprøde, så kan du bare tage dem ud af ovnen og bage resten lidt mere, til de også er sprøde. Lad dem køle af på en rist.
Tips: Tilsæt smag til kiksene som f.eks. 1 stor spsk. finthakket rosmarin. Eller 3 tsk. stødt kanel, 1 tsk. stødt kardemomme, 1 tsk. stødt nellike og 1 spsk. honning. Du kan også erstatte 2 spsk. vand med 3 spsk. tamari. Eller du kan også tilsætte fintrevet ingefær eller citron- og/eller appelsinskal. Kun fantasien sætter grænser.
Nul hvede – glutenfri livretter
Det kan være noget af en mundfuld at få konstateret cøliaki og dermed skulle sige farvel til rigtig meget af det mad, som man plejer at spise. Men heldigvis er der hjælp at hente i inspirerende kogebøger. Nul hvede – glutenfri livretter af Sandra Pugliese er et eksempel på, at det kan gøres så lækkert og inspirerende, at alle får lyst til at spise med. Bogen er udkommet på Fadl’s Forlag og koster 300 kroner i vejledende udsalg.