Tre ud af fire danskere tror, at sklerose gør dig svært handicappet. Og 66 pct. mener, at du ender i en kørestol. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, der ser nærmere på den opfattelse, der er af den kroniske sygdom multipel sklerose, MS. Men sklerose er ikke nødvendigvis lig med kørestol.
– Det er en misforståelse, at sklerose gør dig svært handicappet. Det sker for de få, men vi ser sjældent sklerose-patienter i kørestol her i klinikken, fortæller Sarah Andersen, der er MS sygeplejerske på Skleroseklinikken på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Hun understreger, at sklerose stadig kan give gener i hverdagen, men at sygdommen langt fra er ligeså invaliderende, som den har været tidligere. Og det er der to grunde til, mener hun.
– De seneste år har vi fået mange flere behandlingsmuligheder, der giver os gode alternativer, hvis den første behandling ikke giver den ønskede effekt. Det, at der findes en plan B, C og D, når plan A ikke virker, genererer håb hos den enkelte. Dertil har vi i behandlermiljøet fokus på det, vi kalder patient empowerment – dvs. at hjælpe patienter med at se muligheder frem for begrænsninger. Vi inddrager patienten i hans eller hendes behandlingsforløb, og det, oplever jeg, gør den enkelte stærkere, siger Sarah Andersen.
Maya Biangslev Clausen kender alt til den misforståede opfattelse af sklerose. Blot 27 år gammel fik hun for syv år siden diagnosen. Gang på gang har hun oplevet, hvordan folk reagerer, når hun fortæller, at hun har sklerose.
– Folk bliver typisk helt blege, når jeg siger, at jeg har sklerose. De er nærmest kondolerende og kigger på mig, som om jeg er dødsdømt og står med den ene fod i graven. Og det gør jeg jo ikke. Jeg er 34 år og gravid med barn nummer to – ligesom så mange andre kvinder i 30’erne, siger Maya. Hun fortrængte længe, at hun havde fået en kronisk sygdom. Men med babyskridt og et stædig fokus på de små succeser i hverdagen, fik hun kæmpet sig tilbage til livet. Den proces skrev hun for nylig et brev om for at motivere og inspirere ny-diagnosticerede. Brevet gav hende årets ’PS. Jeg har MS’-pris.
’PS. Jeg har MS’ er en pris, der sætter fokus på livet med sklerose. Den er indstiftet af Genzyme, a Sanofi company for at hylde dem, der er en inspirationskilde for andre til, hvordan man kan fylde livet med MS med livskvalitet, indhold og fremtidsudsigter og altså gøre MS til et PS. Og det kan Maya.
– Maya har vundet årets ’PS. Jeg har MS’-pris, fordi hun tager ansvar for sin egen situation. Hun vælger at tænke positivt og finde løsninger på de problemer, hun har. Maya kommer ud af krisen og videre i sit liv – med MS som tro følgesvend, men kun som et PS. Det gør hende til en inspiration for andre, mener dommerpanelet, der udover Sarah Andersen består af MS sygeplejerskerne Signe Gro Kristensen Skleroseklinikken på Glostrup Hospital, og Birgitte Bech Andersen, Skleroseklinikken på Odense Universitetshospital.
Danskernes opfattelse af sklerose
Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Genzyme – a Sanofi Company. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.025 danskere i alderen 18-74 år i perioden 8.-10. april 2015.
Multipel sklerose, MS
’PS. Jeg har MS’-prisen er:
en årlig pris, der sætter fokus på livet med den kroniske sygdom multipel sklerose