Julebuffeten kan være en smittefælde

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Colourbox

Hvert år bliver mange syge efter at have spist af de mange overdådige julebuffeter i november og december. Men ved at stramme hygiejnen lidt op, kan vi undgå bøvlet med at lægge os syge i julemåneden.

Så er kalenderen igen booket op med en række julefrokoster og dermed julebuffeter, som kan være en trussel mod vores julehelbred. Hvert år redder mange gæster ved julebuffeter sig nemlig en omgang Roskildesyge med feber og opkastninger – ikke ligefrem en velkommen julegave. Men, hvis vi alle tænker os lidt om, så kan det faktisk godt lade sig gøre at slippe afsted med at spise af jule-lækkerierne uden at blive angrebet af novovirus, som giver den berygtede meget smitsomme Roskildesyge.

Vigtigt er det at tænke på sin håndhygiejne. Det forsømmer mange, viser en undersøgelse om danskernes toiletvaner på arbejdspladsen. Næsten hver femte indrømmer i en meningsmåling, at de ikke altid vasker hænder med sæbe efter toiletbesøget, når de er på arbejde. Analyser af sæbeforbruget viser dog, at endnu færre på arbejdspladsen vasker hænder med sæbe efter toiletbesøg.
Det er analyseinstituttet, YouGov, der på vegne af Berendsen, har spurgt danskerne, om deres vaner og holdninger til håndvask efter toiletbesøget. Analysen viser, at selvom vi vurderer håndhygiejne som væsentligt, får sæben lidt for ofte lov at forblive urørt, når vi har været på toilettet på arbejdspladsen. Og håndsprit benyttes næsten ikke.

Derfor er der god grund til at huske håndvasken, når julebuffeten kalder. Og, hvis du allerede er syg med opkast eller diarré, er det vigtigt, at du holder dig langt væk fra buffeten, så du ikke smitter de andre gæster.

 

Her får du Fødevarestyrelsens anbefalinger til at holde julebuffeten smittefri:

  • Vask hænder grundigt efter toiletbesøg – og inden du går til buffeten
  • Brug tænger og skeer til at tage maden med
  • Sig til køkkenet, hvis bestikket er faldet ned i maden
  • Hold om brødet med et klæde, når du skærer det
  • Tag en ny tallerken ved en ny portion

Mere info på: www.fvst.dk