Som tusindvis af andre danskere blev hun sidste efterår vaccineret mod influenza, men oplevede voldsomme bivirkninger, som stadig præger hendes liv. For sygeplejerske Elisabeth Fossheim Juul fra Hillerød er den 27. oktober sidste år en arbejdsdag som alle andre.
Hun har travlt med at hjælpe patienterne på sin arbejdsplads; en privat øre-, næse- og hals-klinik. Elisabeth Fossheim Juul har astma og er derfor blevet tilbudt en gratis influenza-vaccination, præcis som året forinden, hvor hun bliver vaccineret uden at opleve problemer.
Denne gang får hun vaccinationen på sin arbejdsplads; hun er på en ti-timers vagt og har ikke tid til at smutte forbi sin praktiserende læge. Vaccinationen er ren rutine, både for hende og for den læge, der vaccinerer, men hurtigt viser det sig, at noget er helt galt.
– Ca. 5-10 minutter efter injektionen mærker jeg en underlig trykken i hovedet inde bag ved panden. Jeg får det rigtig dårligt, mit hjerte galopperer, og jeg er ved at besvime. Jeg bliver tilset af en læge, som konstaterer, at min puls er stærkt forhøjet, ligesom også mit blodtryk ligger meget højt, siger Elisabeth Fossheim Juul og tilføjer:
– Jeg er svimmel og rundtosset. Også da jeg tre kvarter senere bliver sendt hjem fra arbejde. Elisabeth Fossheim Juul går i seng, men får det værre og værre. Hun har trykken for brystet, flere besvimelsestilfælde, jagende smerter i hele kroppen, en hvilepuls på 120 og en voldsom trykken i hovedet.
Dagen efter bliver Elisabeth Fossheim Juul tilset af en læge. I bilen på vejen derhen har hun to ildebefindender, men lægen siger, at hun skal tage det roligt. Han mener, at det er influenza-symptomer og ikke noget alarmerende. Hun tager hjem igen, men føler sig stadig meget dårlig, tager noget smertestillende og går i seng. Den voldsomme trykken i hovedet fortsætter med uformindsket styrke. Alligevel tager hun på arbejde og får et ildebefindende, mens hun sidder med egne patienter.
-Det var meget, meget ubehageligt. Det hele sejlede rundt i mit hoved, og jeg oplevede en nærmest isnende og samtidig brændende smerte inde i hovedet; en smerte, der spændte som et bælte fra øre til øre, siger Elisabeth Fossheim Juul.
Hun bliver sygemeldt fra sit arbejde og tager hjem. Kun for at opleve endnu flere voldsomme anfald af smerter i hjertet og massivt ubehag. Kort efter bliver hun indlagt en enkelt gang med overvågning af hjertet, men udskrives uden yderligere behandling.
Blot et par dage senere indlægges hun igen, denne gang akut med ambulance og med mistanke om en blodprop i hjertet. Hun får blodfortyndende medicin, får taget blodprøver og hendes stofskifte bliver tjekket. Pulsen er stadig meget høj, mens alle andre målinger ser normale ud.
På sygehuset fortæller Elisabeth Fossheim Juul om sin influenzavaccination, men det giver ikke anledning til yderligere. Hun får besked på at tage hjem og slappe af. Symptomerne er der stadig, primært den vedvarende trykken i hovedet, svimmelheden og stikkende smerter i hjertet og det meste af kroppen.
To dage senere bliver hun indlagt med mistanke om hjernebetændelse, men udskrives igen efter få timer under observation. Først efter halvanden måned som sengeliggende, efter gentagne kontaktforsøg til forskellige læger, flere blodprøver og endnu en akut indlæggelse med mistanke om hjernebetændelse, føler Elisabeth Fossheim Juul, at hun får en delvis udredning.
Via sin private sygeforsikring kommer hun på privathospitalet ”Hamlet”, hvor en neurolog og en kardiolog konstaterer, at det ikke kan udelukkes, at hun har haft en hjernebetændelse og en betændelse i hjertet. Konklusionen er dog igen den samme: Tag hjem og hvil dig og tag noget smertestillende.
Elisabeth Fossheim Juul er fuldtids-sygemeldt i seks uger, hvor hun ligger ned det meste af tiden, jævnligt besvimer og har det meget skidt. Undervejs i forløbet har hun talt med en vaccinations-sygeplejerske, som har nævnt, at binyrebark-hormonet Prednisolon måske kan hjælpe. Prednisolon bruges blandt andet til behandling af astma, og Elisabeth Fossheim Juul har derfor præparatet liggende i sit medicinskab derhjemme.
Efter halvanden måned som sengeliggende er hun desperat og forsøger sig med en meget lav dosis Prednisolon. Fire-fem timer senere forsvinder den voldsomme trykken i hovedet for første gang siden vaccinationen. Det bliver begyndelsen på et langt forløb, hvor alle kroppens funktioner langsomt skal genopbygges.
Elisabeth Fossheim Juul får kontakt til en såkaldt Body SDS-behandler, som i starten behandler hende to gange om ugen med udrensende massage, zoneterapi og akkupressur. Siden opsøger hun en heilpraktiker, som hjælper hende med at genopbygge kroppens mineral- og vitamin-depoter.
I dag – næsten et år efter vaccinationen – døjer Elisabeth Fossheim Juul stadig med eftervirkninger. Hun arbejder igen på fuld tid, men er meget træt og tager ofte fra arbejde og direkte hjem i seng. Hjertet løber stadig løbsk med jævne mellemrum og hun har ofte en høj puls, som forhindrer hende i at sove.
– Jeg har gode dage og dårlige dage. Heldigvis har jeg en meget forstående mand og nogle fantastiske kolleger. Men symptomerne kommer og går. Og hvis jeg har lavet for meget, så koster det med det samme. Det har sat sig i min krop som en slags stress, der nogle gange dræner mig totalt for energi.
– Jeg har aldrig tidligere været imod vacciner eller haft nogen særlig viden på det felt. I dag ved jeg, at jeg ikke skal have flere – jeg er blevet temmelig afskrækket. De fleste kan godt tåle vaccinerne, men der er også mange som mig, der ikke kan.
– Det har været et voldsomt skuffende og stressende forløb. Ingen læge har for alvor kunnet forklare det eller hjælpe mig. Min oplevelse er, at vaccine-skade: det er der ikke noget, der hedder i det etablerede system. Kun et fåtal af de fagpersoner, jeg har mødt, har taget mig alvorligt.
– I dag er jeg intolerant overfor gluten, mælk og soya og kan ikke leve mit tidligere meget aktive liv, men jeg er dybt taknemmelig over at være i live. Min krop har klaret en helt utrolig overbelastning af livstruende karakter.
Elisabeth Fossheim Juul vil søge erstatning, men føler sig ikke rask nok endnu til at give sig i kast med den proces. I hendes tilfælde er der formentlig tale om en atypisk allergisk reaktion, som ses meget sjældent. Hun er for nylig blevet henvist til en kardiolog og skal også til opfølgende kontrol hos heilpraktikeren. Hun går stadig til Body SDS-behandling, men nu kun hver sjette uge.
Et tilfælde som hendes ses sjældent; langt de fleste vaccinerede oplever ingen eller meget milde bivirkninger ved en influenzavaccination, men det tilrådes altid at læse indlægssedlen grundigt og konsultere egen læge, hvis man er i tvivl.
Hvad er influenza?En virusinfektion, der kan ramme alle mennesker. Kilde: Sundhedsstyrelsen
|
Hvornår er influenzavaccination gratis?Vaccinationen mod influenza er gratis hos din læge, hvis du er fyldt 65 år, er førtidspensionist, har en kronisk sygdom eller på anden måde tilhører en risikogruppe. Influenza-vaccinen er gratis fra den 1. oktober og året ud for de særligt udsatte grupper. Det er stadig muligt at blive vaccineret mod influenza før og efter de nævnte tidspunkter, men i så fald er det ikke længere gratis. Hvis du ikke tilhører en af risikogrupperne, men selv skal betale for influenza-vaccinationen, så ligger prisen typisk på 2-300 kr. Du kan blive vaccineret flere forskellige steder. Både din praktiserende læge, private vaccinationsfirmaer, apoteker og kommuner kan vaccinere mod influenza. Kilde: Sundhedsstyrelsen, m.fl.
|
Influenza-sæsonen 2016 bød på en usædvanlig stor efterspørgsel på influenzavacciner, ikke kun i Danmark, men også i det øvrige Skandinavien og Europa. På grund af den store efterspørgsel løb Statens Serum Institut tør for influenzavacciner og havde til sidst kun en lille mængde tilbage, som blev udleveret ved akut behov. Kilde: Sundhedsstyrelsen
|
Sundhedsstyrelsen anbefaler:Vaccination mod influenza, hvis du har:
|
Vaccination mod lungebetændelse (Pneumokok)?Mange risikofaktorer for influenzasygdom er de samme som for alvorlig pneumokoksygdom. Det anbefales derfor, at disse to vacciner kan gives samtidig, men at de sættes på forskellige steder på kroppen. Spørg din læge, hvis du er i tvivl. Kilde: www.sundhed.dk |