Samosaer med pastinak og savojkål

Af: Anne Hjernøe

Foto: Methmann Photography

Samosaer er geniale i madpakken, og fyldet kan varieres i det uendelige. Du kan krydre dem, som du ønsker – bare sørg for, at der er smæk på smagen. Så smager de bedst.

 

Det skal du bruge:

  • ca. 400 g pastinak
  • 1 stort løg
  • ¼ savojkål
  • ekstra jomfruolivenolie
  • 1 spsk karry
  • 1 spsk gurkemeje
  • 1 spsk hele spidskommen
  • 1 spsk sennepsfrø
  • 2 spsk blå birkes
  • 1 spsk garam masala
  • 4 spsk sød chilisauce
  • frisk koriander eller andre urter efter smag,
  • f.eks. persille eller citronmelisse
  • 1 pakke filodej
  • 75 g smeltet smør
  • flagesalt

Desuden

  • 3 dl græsk yoghurt
  • ekstra jomfruolivenolie
  • 1 stort rødløg
  • 1 agurk
  • 8 blommetomater
  • 1 drys stødt chili

 

Sådan gør du:

Skræl pastinakkerne og skær dem i mundrette tern. Pil og hak løget fint og snit også savojkålen fint. Kom en stor slat olie i en gryde og steg karry, gurkemeje, spidskommen, sennepsfrø og birkes godt igennem.

Kom pastinakker, løg og savojkål i gryden og steg det godt igennem i ca. 20 minutter, til det får farve og bliver mørt.

Tilsæt garam masala og sød chilisauce og lad det simre lidt. Smag til med salt og vend friskhakkede krydderurter i. Tag gryden af blusset.

Mos pastinakkerne en smule og lad blandingen køle lidt af. Skær filodejen i lange rektangler og pensl dem med smeltet smør.

Læg et par skefulde af fyldet på pladerne og fold trekantede pakker af dem. Pensl samosaerne med mere smeltet smør, læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 20-25 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Server samosaerne med en klat græsk yoghurt toppet med olivenolie, samt fintskåret rødløg, agurk, tomater og et drys chili.

Prøv også at lave samosaer med fyld af selleri, søde kartofler, kartofler, ærter, gulerødder, persillerødder, hakket kød, kylling mv.

Fra bogen ‘Hverdag – 200 opskrifter til morgen, middag og aften – og det ind imellem’, af Anne Hjernøe.