Gigt: Det er ikke, hvordan du har det. Det er, hvordan du ta’r det

Af: Jeanne Fløe, psykolog

Foto: Colourbox

Overskriften til denne klumme kan både være motiverende og det stik modsatte. Motiverende, fordi du trods en gigtlidelse ikke behøver lade dit liv styre af sygdom. Omvendt, hvis du ikke lykkes med at få et godt liv med gigt, kan du nemt føle dig som en fiasko.

Hvordan vi ”ta’r det” er nemlig langt fra under viljens magt. Mon ikke alle, hvis det var et spørgsmål om at kunne vælge, ville vælge at sætte sig selv i førertrøjen og være fleksible og tilpasse deres drømme om en fremtid efter de nye givne vilkår? Jeg tror det. Meget ville være anderledes, hvis vi kunne styre vores anker og følelser og beslutte os for at tage ja-hatten på. Vi ved nemlig, at vores egen opfattelse af, hvordan vi opfatter vores situation, har stor indflydelse på, hvordan vi lever med kronisk sygdom.

 

Vi reagerer ikke ens

Gigt er mange lidelser, der spænder fra sygdomme med mange og invaliderende symptomer til gigtlidelser med få symptomer. Alligevel afhænger dit liv ikke kun af de fysiske symptomer. Det afhænger ikke udelukkende af, om du har en gigtlidelse med få eller mange smerter. Om medicinen er effektiv eller mindre effektiv.

Vi mennesker reagerer ikke ens på tab og trussel om tab. Tab af smertefrihed, bevægelsesfrihed, identitet og arbejdsevne. Tab af kontrol og mening er alle faktorer som påvirkes af, hvordan vi opfatter vores situation. Mange mennesker med gigt lever med funktionsnedsættelse. Der er ting, du kunne før sygdommen, du ikke kan længere.

 

Gigt handler ikke om skyld

For mange er kroniske smerter og usikkerhed om fremtiden også en fast ledsager. Det er forhold, der er meget belastende for psyken. Alligevel vil vi opleve, at to med samme umiddelbare fysiske symptombillede takler sygdommen forskelligt. Andre mere personlige forhold spiller ind. For vi har hver vores fortælling om en fortid, vores egen nutid og drømme om en fremtid, som sygdommen skal skrives ind i.

Måske skal der tænkes nogle hensyn med ind i dine fremtidige planer om arbejde, bolig, fritid, familie og venner. Ikke alle kan klare denne uforudsigelighed lige godt.

Så måden, du reagerer på sygdommen og de tanker og følelser, det sætter i gang hos dig, får afgørende betydning for det liv, du kan få med gigt.

Der er altid en risiko for at uddele skyld, når man, som jeg gør nu, fremhæver de personlige faktorer som medvirkende til, hvordan du lever med din kroniske sygdom. Og at ændre på din opfattelse af din situation er lettere sagt end gjort. Derfor er det vigtigt for mig at slå fast, at du ikke lever som en isoleret ø uden påvirkning.

Sociale, økonomiske og familiemæssige forhold er alle faktorer, som påvirker vores generelle fysiske og psykiske trivsel. Et godt, støttende netværk og en afklaret økonomisk fremtid er vigtige rammer, der er med til at definere de ressourcer, vi hver især har til rådighed, når vi skal etablere en
hverdag med en kronisk sygdom. Så du ikke ta’r det, som du har det.

 


Psykolog Jeanne Fløe, skriver hver gang i Helse en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB.

Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der berører dit eget liv. Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.