I det hele taget er neglene udsatte, fordi sklerose kan være skyld i, at du går foroverbøjet eller har problemer med balancen. Negleproblemerne er typisk, at de er nedgroede, tynde, hvide og bløde.
En Hollywood-stjerne er for nyligt blevet ramt af sklerose. Du kan læse mere om hvem, lige her.
Du kan også have eksem, psoriasis, fodvorter eller mere hård hud, end du plejer. Hård hud kommer ofte på de steder, der bliver udsat for tryk, hvis du går anderledes end normalt. Trykket kan også opstå af for stramt fodtøj, som nogle foretrækker at gå i for at kunne mærke, at det sidder til.
Blålige, kolde, hævede eller hyperfølsomme fødder er også nogle af de symptomer, som fodterapeuter kæder sammen med sklerose. Lige så vel som fugt og svamp mellem tæerne kan være et problem. Det sker, at de såkaldte tvær- og svangbuer under foden forsvinder, så foden minder om en babyfod i større format. Dropfod, hvor foden hænder nedad, når du går, er også et typisk problem.
Læs også: Sklerose blev en forbandelse i forklædning for Anne Sofie Espersen
Det er ikke alle gener, der er permanente. Generne kan være ret så uforudsigelige, da de kan være midlertidige, variere i styrke, komme pludseligt eller komme snigende. Det kan også være, at du slet ikke har problemer med fødderne, men med hænderne og derfor har svært ved at klippe dine tånegle selv.
Sklerosepatienter kan have nedsat følesans, ligesom diabetespatienter kan have det. Og da fodterapeuter behandler omkring 125.000 mennesker med diabetes om året, har de stor erfaring med at behandle de problemer, nedsat følesans kan bringe med sig.
Indlæg, aflastninger, neglebøjler og rådgivning i valg af sko er nogle af de redskaber, fodterapeuter har i værktøjskassen, som kan reducere trykket på fødderne og forebygge problemer.
Nogle af de fodproblemer, som mennesker med sklerose selv oplever, er:
www.scleroseforeningen.dk
Artiklen er skrevet sammen med fodterapeuter, der har erfaring med behandling af mennesker med sklerose.