“Du er ikke alene”

Af: Clara Edgar

Foto: Privat

I podcasten “Ramt af Livet,” som vi hos Helse har et samarbejde om med SundhedsTV, interviewer Susanne Ziba mennesker, som er blevet ramt af sygdom. Håbet er, at hun ved at give plads til de hudløse historier kan vise andre, at de ikke er alene.

Når sygdom rammer, kan det føles som om, man står midt i en storm eller langsomt synker mod havbunden. Det kan virke ensomt. Skræmmende. Sorgfyldt. Som et kontroltab. Og også for de pårørende på sidelinjen, kan det være svært. For hvordan kan man hjælpe?

Alt den tvivl, frygt og usikkerhed bliver italesat i podcasten “Ramt af livet”, hvor journalist Susanne Ziba taler med mennesker om, hvordan det er at have været igennem et sygdomsforløb, eller leve med sygdommen som et livsvilkår. Eller hvordan man håndterer det, når kroppen ikke vil, som man drømmer om. 

“Det kræver enormt meget mod at stå frem med sin sygdomshistorie, fordi det går rigtig tæt på og er indbefattet med mange svære tanker og følelser om liv og død.”

– Men jeg håber, at jeg ved at hjælpe med at formidle de her historier kan vise andre, som er i en lignende situation, at de ikke er alene. At der er mange, der har gået den her svære vej før dem, og som går med dem lige nu, siger Susanne.

Foruden at give patienter nogen at spejle deres situation i, vil Susanne også gerne være med til at starte en dialog mellem den syge og de pårørende.

– Jeg har talt med mange, som har en alvorlig sygdom, og ved, at de ikke altid får talt med deres pårørende om det. Måske fordi det er svært, måske fordi der er en berøringsangst. Så ved at dele de her historier, tror jeg, at der kan opnås en forståelse fra de pårørende, og de kan måske bruge podcasten til at spørge ind til deres elskede, siger Susanne.

Invitation til et intimt rum

Som vært for podcasten er det Susannes job at formidle sine gæsters historier. Derfor er det også vigtigt for hende professionelt at behandle indholdet med enormt meget respekt. Det kræver, at hun lærer sine gæster godt at kende, skaber et trygt rum, hvor de føler, de kan åbne for deres inderste, og samtidig at hun holder en faglig distance.

– Jeg bruger meget tid på at tale med mine gæster, og jeg bliver lidt småforelsket i dem alle sammen. Det er svært ikke at blive, når de viser mig så meget tillid, og at de på trods af meget svære vilkår formår at bevare håbet og glæden, siger hun.

Og selvom hun er professionel, sniger hendes gæster sig langt ind under huden. Hun tænker på dem, når hun lægger hovedet på puden, eller hvis hun ved, at de en dag skal have svar på nogle prøver. Naturligvis. For det er intimt at komme så tæt på et andet menneske, og det er også intimt som lytter.

– Podcastformatet er med til at gøre oplevelsen mere intens, fordi vi kan tage lytteren med ind i et lukket rum, hvor de ikke skal forholde sig til andet end stemmen. Så der er ikke nogen distraktioner, som der vil være på tv, hvor øjet bliver forstyrret af tøj eller omgivelser, der kan fjerne fokus, siger Susanne.

Serien kan findes, hvor du ellers henter din podcast samt på hjemmesiden www.sundhedstv.dk