Vi ved alle sammen, hvor frustrerende det er ikke at kunne sove, og hvor dårligt vi fungerer, når vi får for lidt søvn. Måske er du en af mange tusinde, der lider af søvnapnø uden at vide det.
Søvnapnø er små kvælninger under søvnen, hvor svælgets sidevægge suges sammen og lukker for luftvejene, så man vågner – for ikke at blive kvalt. Det, at man bliver vækket flere gange i løbet af natten, gør, at man aldrig når ned i den dybe restituerende søvn.
Det er en stor belastning for kroppen ikke at få nok søvn, og det kan resultere i, at det kan være svært at koncentrere sig i løbet af dagen, og det kan være svært at holde sig vågen.
Derfor er man mere tilbøjelig til at kaste sig over de hurtige kulhydrater – sukker. Det kan være svært at motivere sig selv til at dyrke motion, når man ikke har ret meget energi – man ender derfor ofte i en dårlig spiral, hvor man indtager for meget sukker og dyrker for lidt motion, vægten stiger og søvnapnøen forværres. Ved forværret apnø og snorken tager musklerne i svælget mere skade.
Vævet bliver løsere af at blive udsat for snorken nat efter nat. Desuden ophobes væske i vævet, så vævet hæver, hvilket gør, at der bliver endnu mindre plads i svælget, og snorken igen forværres.
De små respirationsstop kaldes for obstruktiv søvnapnø – en apnø defineres som respirationsstop på over 10 sek. Det gør, at kroppen vågner. Når kroppen ikke når ned i den dybe søvn, men altid befinder sig i den overfladiske søvn, er man disponeret for en række livsstilssygdomme som f.eks. forhøjet blodtryk, blodpropper, diabetes, nedsat kognitiv funktion, nedsat livskvalitet, generelt træthed og uoplagthed etc.
Er du usikker på, om du lider af søvnapnø, så skal du forbi øre-næse-hals-lægen, som kan undersøge din passage i svælget. Til afklaring af om du har obstruktiv søvnapnø, vil du få et søvnmålingsudstyr med hjem, som monitorerer, hvor mange apnøer du har pr. time, og hvor mange gange i timen blodets iltmætning falder under normalværdien.
På tandklinikken kan man tilbyde en special fremstillet skinne til over- og undermund, der nænsomt trækker underkæben frem, så luftvejene forbliver åben.
Denne skinne bruges til mild og moderat søvnapnø. Tandplejere/tandlæger kan hjælpe dig med at vurdere, om du er egnet til en skinnebehandling. Det er vigtigt, at du besøger din læge både før og efter skinnebehandlingen for at være sikker på, om behandlingen virker. Søvnapnø er en kronisk lidelse, som kun kan symptom behandles, og man må derfor forvente behandling resten af sit liv.