Ærtesuppe med bagt mørksej og perlebyg

Af: Helse-redaktionen

Foto: Stine Christiansen

Op mod 800.000 danskere lever med nedsat nyrefunktion, og den kendsgerning stiller særlige krav til den daglige kost. For traditionel dansk mad er nemlig hård kost for nyrerne, da den får affaldsstoffer til  at hobe sig op i blodet og dermed kan skabe og forværre nyresygdom. En ny bog giver både viden og konkrete forslag til nyrevenlig mad.

Både opdateret viden og inspiration til at lave den mest hensigtsmæssige mad, der også er en nydelse at spise, kan være en mangelvare i hverdagens travlhed. Men nu er der hjælp at hente i den nye bog, Nyrevenlig hverdagsmad – Ren Nydelse, som læge Louise Havkrog Salomon og klinisk diætist Nikita Misella Hansen står bag. Begge forsker i, hvordan kosten mest effektivt kan hjælpe mennesker med nyresygdom.

I bogen afslører de principperne bag Nyrevenlig hverdagsmad og præsenterer samtidig 78 appetitvækkende madopskrifter, som skåner nyrerne – og samtidig passer på hjertet.

Opskrifterne er udviklet af kokke fra Meyers Madhus med fokus på store smagsoplevelser med nyrevenlige råvarer, og de beviser, at kostrestriktioner ikke behøver at gå ud over madglæden.


Kartofler er med til at give konsistens i denne suppe, der får en skøn og klar smag af ærter. Syrligheden fra citronsaft er en vigtig medspiller til både fisken og de milde ærter.

2 personer

Det skal du bruge:

Perlebyg

  • 75 g perlebyg
  • 7½ dl vand
  • 1 knivspids salt

Fisk

  • 200 g mørksejfilet

Suppe

  • • 100 g kartofler, skrællet og skåret i tern
    • 5 dl grøntsagsbouillon
    • 1 dl vand
    • 125 g grønne frosne ærter
    • 1 fed hvidløg
    • 25 g usaltet smør
    • 2 spsk. citronsaft
    • Friskkværnet peber
    • Evt. 1 lille håndfuld friske ærter

Desuden

  • 4 håndfulde kørvel
  • 2 skiver nyrevenligt brød

Sådan gør du

Perlebyg
Kog perlebyggen mør i vand tilsat salt i 20 minutter eller som angivet på pakken. Hæld vandet fra.

Fisk
Læg mørksejen i et ovnfast fad og bag den i ovnen ved 125 grader i 10-12 minutter

Suppe
Kog kartoffelternene i grøntsagsbouillonen og vandet i 13-15 minutter, til de er møre.

Kom ærter, hvidløg, smør og citronsaft i.

Blend suppen med en stavblender, til konsistensen er glat og ensartet.

Smag ærtesuppen til med sort peber og kom gerne lidt friske ærter i. Spis ærtesuppen med bagt fisk, grofthakket kørvel, kogt perlebyg og brød til.


Prøv også opskrifterne:

Grøn brændende kærlighed med rygeost, timian og ristede persillerødder

Boller i karry med æblesalat og ris

Fakta – Om bogen

Titel: Nyrevenlig hverdagsmad – Ren nydelse
Forfattere: Louise Havkrog Salomo og Nikita Misella Hansen
Udgivelse: April 2023
Sideantal: 232
Forlag: Politikens Forlag.
Vejl. pris: 300 kr.