Aaatju! – Høfeber, corona eller bare en forårsforkølelse?

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Der er pollen i luften, og op mod en million danskere lider af høfeber. Men man kan let komme til at forveksle de første tegn på høfeber med en forkølelse eller COVID-19. Bliv klogere på, hvordan du skelner sygdommene fra hinanden.

Næsen løber, du nyser konstant, og måske føler du dig også træt og uoplagt. Men hvad fejler du egentlig? Mange er i øjeblikket særligt opmærksomme på den nye coronavirus, men symptomerne kan lige så vel være tegn på høfeber eller helt almindelig forkølelse.

Tjek symptomerne

Hvis du er i tvivl, om du har høfeber eller er forkølet, så hold øje med dit snot. Ved en forkølelse er snottet først klart og vandigt, men bliver efter nogle dage tykt og gult, inden det til sidst forsvinder af sig selv. Ved høfeber bliver snottet ved at være klart og vandigt – og det går ikke væk, før du bliver behandlet, eller pollensæsonen er slut. Hvis du har høfeber, kan du også opleve, at din næse og øjne klør, og at symptomerne bliver værre, når du er udenfor eller lufter ud.

Hvis du er snottet og samtidig har ondt i halsen og let feber, er det højst sandsynligt ikke høfeber. Disse symptomer er almindelige ved forkølelse, COVID-19 eller influenza. Det kan være svært at skelne de tre ud fra symptomerne alene, men i de fleste tilfælde går sygdommen over af sig selv efter en uge eller to på langs. Kontakt lægen, hvis du er bekymret, eller dine symptomer bliver værre.

Læs også: Corona-ramt? Disse øvelser kan du lave, hvis du har besværet vejrtrækning

Find dig ikke i høfeber

Op mod en million danskere har høfeber – og mange ved det ikke. Man kan udvikle høfeber hele livet, så selvom du ikke har haft det før, kan det sagtens være årsagen til din løbende næse. Høfeber kræver behandling. Både for at få det bedre, men også fordi ubehandlet høfeber kan føre til astma.

Der findes et bredt udvalg af høfebermedicin som øjendråber, næsespray og tabletter – på apoteket kan du få hjælp til at finde det, der virker godt for dig og gør dig så symptomfri som mulig. Måske kan du nøjes med at behandle lokalt med øjendråber og næsespray, eller måske har du brug for tabletter, der indeholder antihistamin.

Læs også: På dette sygehus vejledes patienter i alternativ behandling

Kom ned på apoteket eller tal med din læge om, hvilke muligheder der er for behandling. Du kan også læse mere på apoteket.dk/prosit.

Tjekliste over typiske symptomer

  • Høfeber: Kløe i øjne og næse. Klart, vandigt snot, der ikke ændrer farve eller konsistens. Symptomerne forsvinder først, når man bliver behandlet eller ikke længere udsættes for pollen.
  • Forkølelse: Ondt i halsen, sygdomsfølelse og evt. let feber. Klart, vandigt snot, der efter nogle dage bliver tykt og gult. Symptomerne er værst de første 2-4 dage og typisk væk efter en uge.
  • COVID-19: Mange oplever ondt i halsen, alment ubehag, muskelsmerter, let feber og tør hoste. Nogle får også hovedpine, kvalme og diarré.
  • Influenza: Sygdomsfølelse, feber, hovedpine og smerter i muskler og led. Løbende næse, ondt i halsen og tør hoste. Influenza varer typisk 1-2 uger, men trætheden og hoste kan vare længere.