ADEX-projektet: Motion mod demens

Fysisk aktivitet midt i livet nedsætter risikoen for Alzheimers sygdom og andre demens-tilstande, viser forskning.

 

Især motion med høj intensitet ser ud til at være effektivt, og om kort tid vil et dansk forskningsprojekt, ADEX-projektet, afdække, om fysisk aktivitet også kan være med til at bremse Alzheimers sygdom, når man først har fået den. Syv klinikker i Danmark deltager i projektet, som er et af de største i verden af sin slags.

Deltagerne, som er ny-diagnosticerede, let demente Alzheimer-patienter, bliver testet fysisk og kognitivt (det vil sige på deres evne til for eksempel at kunne opfatte, ræsonnere og problemløse) før, under og efter træningen, som varer fire måneder. Blandt andet laves der scanninger af hjernen, og både patient og ægtefælle interviewes undervejs. Deltagerne træner tre gange en time om ugen på små hold. Den første måned er tilvænning til træning, i de tre sidste indgår der relativt hård fysisk konditionstræning.

Det gør en forskel

Der foreligger endnu ingen officielle resultater af projektet, men på Hukommelsesklinikken i Roskilde, som er en af de syv ADEX-klinikker, mærker man en klar tendens.

– Deltagerne får bedre kondition, stærkere muskler, bliver friskere psykisk og deltager bedre socialt, fortæller fysioterapeut Bente Holm, som er en af de to fysioterapeuter, der styrer træningen.

– Deltagerne hygger sig på holdet, selvom det er hårdt for flere af dem at skulle af sted tre gange om ugen. De har ligesom alle os andre svært ved at komme i gang med at være fysisk aktive – og her hjælper det af være i en gruppe, fortæller hun, og tilføjer at en Alzheimer-diagnose let fører til, at man fører mange ting ind under diagnosen, også trætheden. Men i mange tilfælde er det jo bare en helt normal reaktion som følge af inaktivitet, påpeger hun.

Overvåget træning

– Projektet er krævende, også rent praktisk. Men de, der har gennemført, har været meget glade for det. De er blevet mere aktive, mere nærværende – og deres pårørende fortæller, at de er blevet mere “som de var før sygdommen”, supplerer Susanne Kristiansen, som er sygeplejerske på

Hukommelsesklinikken i Roskilde.

– Desværre er det en udfordring, når projekttræningen stopper, for der mangler specialiserede tilbud i kommunerne. Og mennesker med Alzheimers sygdom kan som regel ikke bare træne uden opsyn, er Susannes Kristiansens erfaring.

ADEX-klinikkerne er i fuld gang med tredje hold og starter nye hold sidst på sommeren 2013.

Læs mere om ADEX-projektet på www.videnscenterfordemens.dk/adex

Hvad er Alzheimer?

Alzheimers sygdom er en hjernesygdom, der især rammer ældre. Sygdommen er den hyppigste årsag til demens.

Cirka 85.000 danskere har en demenssygdom, heraf har cirka halvdelen Alzheimers sygdom. Man anslår, at knap 1 procent i aldersgruppen 65-69 år og omkring 20 procent over 90 år har Alzheimers sygdom. Mellem 4.000 og 5.000 danskere under 65 år er ramt.

Årsagerne kendes ikke. Men forskerne kan konstatere forandringer i blandt andet hjernens signalstoffer og i selve hjernecellerne.

Den væsentligste risikofaktor er høj alder. Men også tilstande og adfærd som højt blodtryk, sukkersyge, rygning m.v. kan have betydning.

2-3 procent af alle tilfælde af Alzheimers sygdom er arveligt betingede – det gælder særligt de former, der sætter ind tidligt.

Alzheimers sygdom kan endnu ikke helbredes, men man har medicin, der midlertidigt dæmper symptomerne – det virker dog ikke på alle patienter. Rådgivning samt praktisk støtte og aflastning i hverdagen er de vigtigste elementer i behandlingen.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens