Er gode fiskeolier og strenge diæter mon en vej ud af ADHD? Det er der ikke noget klart svar på, når man spørger læge og PhD-studerende, Maren Rytter, der har været medforfatter på en rapport til Socialstyrelsen om kostens betydning for børn med ADHD. Men perspektiverne er spændende.
Det er meget oppe i tiden at se på kosten, hvis man ønsker et alternativ til den behandling, som lægen tilbyder. Ikke mindst i forbindelse med medicinering af børn er bekymringerne mange og lysten til alternativer stor, men kan man dulme sin ADHD med kosten? Læge og PhD studerende Maren Rytter har deltaget i en arbejdsgruppe, der undersøgte effekten af kostændringer til børn med ADHD ved at sammenholde de forskellige resultater fra studier rundt om i verden. Når man arbejder sådan, er det for at sikre, at resultaterne fra et enkelt studie ikke bygger på tilfældigheder. Hvis det er muligt at opnå de samme resultater i mange forskellige studier, bliver det mere sikkert, at det netop er den intervention eller indgriben, som fører til et specifikt resultat. Den tilgang gav forskerne mulighed for at se på to forskellige lovende kostændringer: kosttilskud med fiskeolie og en særlig diæt, der udelukker mange af de fødevarer, der kan være problematiske. Det er de to muligheder, der er lavet mest forskning på, så det er også her, der var mulighed for at sammenligne studier af god kvalitet.
– Der er ingen overbevisende resultater, som entydigt peger på, man kan spise sig fra svære ADHD-symptomer, men der er meget spændende tendenser på især udelukkelseskure og fiskeolie, som jeg godt kunne tænke mig, der blev forsket mere i, siger Maren Rytter til Helse.
Et af problemerne med at sammenligne resultaterne er udvælgelsen af deltagere, for selv om ADHD diagnosticeres ud fra de samme kriterier over hele verden, kan man være meget eller lidt ”ramt”. Derfor kan det være, at nogle interventioner kan hjælpe patienter, der er lidt ramt, men som ikke har effekt på stærke adfærdsvanskeligheder.
– Min vurdering er, at det endnu er usikkert, om man kan gøre en forskel med kosten alene.
Vil man gerne forsøge at behandle sin ADHD gennem kosten, er fiskeolie et godt sted at begynde.
– Fiskeolie er der forsket meget i i mange forskellige sammenhænge, og det gør i hvert fald ingen skade. Der er nogle studier, der viser positive effekter på ADHD hos nogle børn, så det kan være et udmærket forsøg, hvis man gerne selv vil gøre noget, og den bedste måde at få fiskeolie er formentlig ved at spise fisk regelmæssigt, siger Maren Rytter, der til gengæld ikke vil anbefale, at familier selv arbejder med udelukkelseskurene.
– De resultater vi har set med udelukkelseskurene, er egentligt rigtig spændende, men studierne er alle meget korte, og der er en reel risiko for fejlernæring, som kan have mange konsekvenser – ikke mindst i forhold til børn, der skal vokse og udvikle sig. Desuden ved vi, at det kan have store sociale konsekvenser, hvis man ikke kan deltage i sammenkomster på grund af maden – ikke mindst for børn, der meget gerne vil opleve at være en del af ”flokken”.
De studier, som Maren Rytter har set på udelukkelseskurene, viste en god effekt, men det længste var på fem uger, og der er mange aspekter, som stadig skal undersøges, inden sådan en behandling kan udbredes.
– De radikale kostomlægninger betyder, at familierne i den periode, hvor undersøgelsen blev gennemført, blev nødt til at være meget strukturerede, og vi ved, at det hjælper ADHD-patienter, så muligvis var det den effekt, man kunne måle og ikke kostens betydning. Desuden kan det være, at effekten vil aftage over tid. Hertil kommer, at det bør undersøges, om der er nogle ernæringsmæssige konsekvenser af at leve på en så restriktivt kost i en længere periode, ligesom man må se på konsekvenserne i forhold til ens øvrige liv. Det er ikke uden bivirkninger at lave sin kost radikalt om, så jeg vil ikke anbefale, at man gør det, medmindre man deltager i et forskningsprojekt, hvor man bliver vejledt grundigt og fulgt tæt af fagpersoner, siger Maren Rytter, der håber at se meget mere forskning i de kommende år. I mellemtiden tøver hun ikke med at anbefale, at ADHD patienter spiser efter kostrådene.
– Det er bestemt en god idé at spise sunde og naturlige fødevarer, og som ADHD-patient kan det være en ekstra god ide, da sygdommen i forvejen udfordrer krop og sind, så det er en god ide at sørge for, at man ikke udfordrer sig selv yderligere med dårlig og ensidig kost, slutter Maren Rytter.