Apotekets sundhedsydelser er til for dig

Af: Lotte Stig Nørgaard, lektor, PhD. (pharm.), Københavns Universitet, medlem af Helses redaktionsgruppe

Medicingennemgang, rygestop eller hjælp til brug af astma-medicin? Apotekerne rådgiver i stigende grad om sundhed.

 

– Har du lyst til, at vi snakker sammen i ti minutter om, hvordan du smartest kan bruge din nye blodtrykssænkende medicin?

Du har måske oplevet, at de stiller dig en masse spørgsmål, dernede på apoteket. Men hvorfor stiller de dog så mange spørgsmål? Er de dumme, eller er de ude på at forstyrre dig unødigt? Intet kunne være mere forkert. Apotekspersonalet er blot i gang med at finde ud af, om du måske er egnet til at modtage én af de mange sundhedsydelser, som apotekerne tilbyder borgerne.

 

Hvad er sundhedsydelser?

En sundhedsydelse er en sundhedsfremmende eller sygdomsforebyggende aktivitet. De første sundhedsydelser på apoteket nemlig rygeafvænningskurserne, så dagens lys midt i 1990 ́erne, og siden er det gået slag i slag med flere og flere ydelser.

Her i 2017 bliver der således udbudt følgende sundhedsydelser fra (en stor del af) de danske apoteker: Tjek på inhalation (TPI), Ryd op i medicinskabet, Medicingennemgang, Vaccination, Dosispakket medicin, Rygestop og Medicinsamtaler.

Sundhedsydelserne spænder vidt. Nogle sundhedsydelser udføres i kommunalt regi (f.eks. kvalitetssikring af medicinhåndtering, undervisning af sygeplejesker og SOSU- assistenter/hjælpere), mens andre ydelser (Medicinsamtale og TPI) enten tilbydes i apotekets skranke. Du kan selv bede om ydelsen, eller din praktiserende læge kan henvise til ydelsen. Nogle sundhedsydelser (TPI og Medicinsamtaler) er betalt via aftaler med staten, andre ydelser betaler du typisk selv for (f.eks.. medicingennemgang).

 

Hvad får du ud af sundhedsydelserne?

Forskningen taler her sit tydelige sprog. Sundhedsydelserne har masser af positive effekter. Medicingennemgange øger din viden og giver dig et forbedret helbred; medicinsamtaler gør dig bedre til at tage din medicin som anbefalet, og dosisdispensering skaber bl.a. sikkerhed ved at reducere risikoen for doseringsfejl markant.

– Apoteket er en del af sundhedssektoren. Med mere end 400 apoteker fordelt over hele landet, har borgerne nem adgang til apotekernes rådgivning og sundhedsydelser.

– Rigtig mange døjer med medicinproblemer, fordi de ikke bruger deres medicin rigtigt, men apotekernes generelle rådgivning og tilbud om forskellige sundhedsydelser kan hjælpe disse borgere med eksempelvis at opleve færre bivirkninger og få en bedre effekt af deres medicin. Det er både til gavn for den enkelte borger og for samfundet, fortæller Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

Apotekerne tilbyder sundhedsydelser, fordi det giver optimal udnyttelse af apotekspersonalets store kompetence. Der er ansat særdeles veluddannet personale på de danske apoteker; både farmaceuter og farmakonomer, som hver især har mange års lægemiddelfaglig uddannelse bag sig.

 

Hvor finder du information om sundhedsydelser?

apoteket.dk kan du hente flere oplysninger om sundhedsydelserne. Her kan du også chatte med apotekspersonalet. En anden mulighed er, at du spørger dem nede på apoteket. De stiller jo også dig en masse spørgsmål. Og de er klædt på til at svare. Til gavn for dig og din sundhed.

Overblik over apotekets sundhedsydelser

Medicingennemgang:  Al din aktuelle medicin gennemgås her af en farmaceut. Sammen taler I om brug af din medicin, om evt. bivirkninger og andre problemer, du oplever med medicinen. Og du får hjælp til at løse problemerne.  En medicingennemgang kan være noget for dig, hvis du er usikker på din medicin og/eller hvis du bruger flere slags medicin hver dag

Tjek på inhalation: En stor del af den inhalationsmedicin, der udleveres fra apoteket, bruges formodentligt forkert. Ved et tjek af din inhalationsteknik får du styr på inhalationsteknikken. Inhalationstjekket bliver foretaget af certificeret apotekspersonale. Egner sig for alle, der får inhalationsmedicin til behandling af deres astma eller deres kronisk obstruktive lungelidelse – (KOL.)

Medicinsamtale: Her får du to korte samtaler med en farmaceut, der omhandler viden, vaner og vanskelige situationer i forhold til at tage medicin. Målet med en medicinsamtale er, at du kommer godt i gang med din medicin. Udbydes til dig, der er nydiagnosticeret kroniker, og som inden for de seneste seks måneder er kommet i behandling med medicin

Dosispakket medicin:  Dosispakket medicin er medicin pakket i små poser, der sidder sammen i en såkaldt dosisrulle. Indholdet i hver enkelt dosispose, er den medicin, du skal tage på et bestemt tidspunkt – f.eks. morgenmedicin, middagsmedicin og aftenmedicin. Dosispakket medicin er velegnet til dig, der er i stabil medicinering typisk med flere typer medicin og som har brug for hjælp til at dosere medicinen.

Vaccination: På nogle apoteker kan du blive vaccineret forud for udenlandsrejser. Vaccinationen foretages af fagpersonale, der har gennemført en uddannelse i rejsevaccinationer Du kan også blive influenzavaccineret forud for influenzasæsonen. Vaccination er for dig, der skal rejse udenlands, og hvor det anbefales at være vaccineret mod visse sygdomme. Influenzavaccination anbefales til personer, der løber en alvorlig sundhedsmæssig risiko under influenzaepidemier.

Rygestop: Et rygestopforløb kan enten være et individuelt forløb eller kan forløbe i grupper. Forløbet varetages af en rygestoprådgiver, der hjælper dig med at tage hånd om de udfordringer, du oplever i forbindelse med et rygestop. Målet er, at du bliver røgfri og kan fastholde rygestoppet. Udbydes til dig, der gerne vil stoppe med at ryge eller har brug for hjælp til at fastholde et rygestop.

Ryd op i medicinskabet: Apotekspersonalet hjælper dig med at gennemgå din medicin, og I taler bl.a. om rigtig brug af medicin, opbevaring af medicin mm. Udbydes til dig, der mangler overblik over eller har praktiske/tekniske problemer med medicinen.