At spise med øjnene

Af: Helse-redaktionen

Foto: Torben Hjulmand

Vi kalder normalt udtrykket, ”at spise med øjnene” for en ­kliché, men som det er tilfældet med enhver anden kliché, så er der altid en sandhed og mening med ordsproget. Clara Gillow Thorsén er kok og madstylist og viser i sin nye kogebog, Sæson – Årstidens måltider, at der netop er stor visdom i at kunne spise med alle sanser – ikke mindst med øjnene.

En stor del af vores smagsoplevelse sker selvfølgelig i munden, men det er et faktum, at vores oplevelse af mad er en synergi­effekt af vores samlede sanseindtryk. Af alt det, vi ser, hører, dufter, smager og føler.

Den nye bog tager udgangspunkt i årstiderne – i ren og god mad, men den viser også vejen til, hvordan du kan indtænke både sanser og æstetik i din madlavning både til hverdag og fest. Her får du 3 udvalgte efterårsopskrifter fra den sanselige, nye kogebog, som bringer et væld af lækre opskrifter fra alle 4 årstider.

Lun salat med grillet grønt, kantareller, burrata og urter

4 personer

Tid: 35 minutter

Det skal du bruge

  • 1 lille bundt forårsløg
  • 1 gul zucchini
  • 1 majskolbe
  • 1 spsk. olivenolie
  • 0,5 tsk. salt
  • 400 g kantareller, rensede
  • 60 g smør
  • salt og friskkværnet sort peber
  • 2 burrataer
  • evt. lidt citron
  • 1 håndfuld urter, f.eks. tallerkensmækker, krondild og bronze­fennikel
  • 1 lille håndfuld spirer
  • surdejsbrød til servering

Sådan gør du

Start med at skære løg og zucchini i mindre stykker. Pensl løg, zucchini og majskolber med olivenolie, og drys med salt. Grill grøntsagerne på en varm grill ­eller grillpande. Steg kantarellerne på en pande, gerne over grillen eller på et almindeligt komfur. Tilføj smør, salt og peber, når de har smidt væsken, og steg dem, indtil de er sprøde og gyldne.

Servering

Anret alle de grillede grøntsager på et stort fad, og placér burrataerne ovenpå. Drys med friskkværnet sort peber og salt, og hæld lidt af smørret fra kan­tarellerne oven på salaten. Riv evt. lidt citronskal over, og hæld et par dråber citronsaft over retten. Pynt til sidst med friske urter og spirer. Servér retten sammen med grillet kød, eller spis grøntsagerne med et godt surdejsbrød til.

 

Papirstynde kartoffelrøsti med 3 forskellige toppings

4 personer

Tid: 45 minutter

Det skal du bruge

Røsti

  • 8 kartofler
  • 1 æg
  • 1 tsk. salt
  • 100 g smør

Topping 1

  • cremefraiche
  • tyttebær
  • stegt bacon
  • kruspersille

Topping 2

  • pisket cremefraiche
  • rogn, f.eks. stenbiderrogn eller ørredrogn
  • finthakket rødløg
  • dild

Topping 3

  • grønkål eller palmekål
  • kantareller
  • parmesancreme
  • estragon

Sådan gør du

Røsti

Riv kartoflerne på et rivejern eller et juliennejern. Lad dem derefter dryppe af i et viskestykke, og kom dem i en skål. Rør æg, mel og salt sammen med kartoflerne. Lad lidt smør brune i et blinisjern, og kom 1 spsk. kartoffeldej i hvert ”hul”. Lad dem stege et par minutter på hver side, indtil de bliver gyldenbrune og sprøde.

Servering

Servér de papirstynde røsti som en forret eller som en hel ret med forskelligt tilbehør til. Det er virkelig en ret, der egner sig til
social dining.

TIP

Det fungerer faktisk også fint at tilberede røstien i et vaffeljern. Du kan på den måde lave en stor røsti som en vaffel, og så skal du heller ikke lave lige så mange. Men pas på, at de ikke bliver for tykke, for så mister de deres sprøde overflade.

Brombærog blåbærtrifli med mascarponecreme

4 personer

Tid: 40 minutter

Det skal du bruge

Tærtecrumble

  • 100 g smør
  • 3 spsk. sukker
  • 1,5 dl hvedemel
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 tsk. flagesalt

Mascarponecreme

  • 1 vaniljestang
  • 3 spsk. sukker
  • 1 æg
  • 250 g mascarpone

Efterårsbær

  • 2 dl blåbær
  • 2 dl brombær
  • 0,5 dl rørsukker

Sådan gør du

Tærtecrumble

Smuldr smør, sukker, hvedemel, havregryn og salt sammen, indtil det bliver kornet. Fordel blandingen på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist den i ovnen ved 185 grader i ca.
15 minutter, indtil den er gylden.

Mascarponecreme

Skrap vaniljekornene ud af vanilje­stangen. Bland vaniljekornene sammen med sukker i en morter. Pisk æggeblommen sammen med vaniljesukkeret, indtil det bliver luftigt. Vend mascarpone i. Pisk æggehviden til et stift skum, og vend det ned i cremen.

Efterårsbær

Vend brombær og blåbær sammen i rørsukker.

Servering

Kom tærtecrumble, mascarponecreme og efterårsbær lagvis i glas eller glas med tætsluttende låg. Pak triflien ned i picnic­kurven, eller spis den med det samme!

Fakta om bogen:

Titel: Sæson – Årstidens måltider.

Forfatter: Clara Gillow Thorsén.

Forlag: Turbine.

Udgivelsesdato: 18. oktober, 2024.

Pris: Vejl.: 299,95 kr.