Bedre hud uden nåle? Er det muligt?

Af: Lise Grosmann

Foto: Magasinet Helse

Hvis man husker den vigtigste strategi, som er rettidig omhu, så holder også hud længe. Men hvis forbedring ønskes uden kniv, nåle og anden professionel behandling, hvad skal man så gribe og gøre i? Det har vi et par gode råd til. Og så har vi selvfølgelig spurgt en hudlæge om det, man kan hjemmegøre med nåle og strøm mm. For er det spildt og måske ligefrem negativt?

Måske gør man klogt i at satse på den gode gamle biohacking, livets erfarne rejseplan og opskrift på alt det elementære, som mange kloge hoveder stadig ender med at komme frem til. Hverken dyrt eller svært – bare spis kulørt, træk vejret, rør dig, giv kram, sov godt, pas på dine venner, dyrk viden og passion og brug hænder og fingre og husk at kede dig. De to sidste strategier har vist sig at forbedre indlæring og hukommelse samt kreativitet. Og pst! Der er en stærk sammenhæng mellem hjerne og hud. Det er ­derfor neuroscience løber med opmærksomheden også inden for hudpleje.

Lise Grosmann
Lise hører til dem, der i Danmark har skrevet længst tid om ­skønhed og sundhed, bl.a. i ALT for damerne, Femina, I Form og Søndag, og Lise Grosmann har også skrevet fire bøger. Du kan følge Lise på hendes blog, BeautyBlog.dk.

Hvad siger hudlægen til massage, sugekop og strøm?

Hvis man har været heldig at opleve at ligge på briksen hos en dygtig kosmetolog, så ved man, at ens hud ser blød og fyldig og fornøjet ud efter en god ansigtsmassage. Så kan man ikke bare gøre det selv hver dag og på den måde opnå noget, der stærkt minder om et boost med filler? Altså den, der kommer via nål med hyaluronfyld. Strammer ihærdig massage de kollagene fibre op? Det spurgte jeg hudlæge Peter Bjerring om.

Peter Bjerring nølede ikke og nævnte med et smil, at han såmænd selv har barberet sig opad i mange år, for at hejse huden. Det gjorde han så ikke mere. Det har nemlig ingen hejseeffekt. Den umiddelbare effekt, der giver huden fylde, skyldes et ødem i huden. Altså en væskeansamling. Og praktiserer man hyppig hivemassage, så risikerer man modsat intentionen om at opstramme tværtimod af hive hudens elastikker slappe, fortalte Peter Bjerring.

Det er også ødem-effekt, man oplever med Gua sha og sugekop, og hvis man bruger sidstnævnte forkert og for heftigt, kommer det med en risiko for at skille hudlagene, fordi man hiver huden op. Og overhuden har netop en bølget overgang til læderhuden for at skabe virkelig tæt kontakt af hensyn til både hudens modstandskraft og udveksling af ilt og næringsstoffer. Strøm fremkalder også en lille hævelse i vævet, og muligvis får det også cellerne til at arbejde mere effektivt med hudpleje­ingredienser.

At man ikke skal investere tid i to gange daglig hivemassage, når man smører sin creme på, betyder ikke, at man skal fravælge omsorgsfuld berøring af sin hud og ej heller en dejlig dyb massage hos en kosmetolog, for det sætter både ind på velværekontoen og lindrer spændinger. Og har man det godt med Gua sha, så skal man gøre det men bare vide, at effekten er ødem, og at man ikke skal overdrive hiveriet. Men så er der jo heldigvis hudplejens cellesnakkende ingredienser, der ved regelmæssig brug kan få huden til at holde sig bedst muligt.

Fitness for the face

I fitness-80’erne blev Carole Maggio’s bog Facercise® en vild bestseller, der udkom i flere oplag og på flere sprog og på DVD. Hun blev set som en autoritet og hendes Facercise-program ansås for at være et alternativ til ansigtsløftning. Der var meget fornuft i hendes budskab om træning af ansigtets muskler, for hvis vi kan træne og forme kroppens muskler, så kan det også lade sig gøre med ansigtets muskler. Hvis man er ihærdig. I dag har ansigtsyoga taget over med flere bogudgivelser og hjemmesider, videoer og workshops, som for eksempel yogalærer Dorte Andersen, som er ny med ’Træn dit ansigt friskt og yngre med AnsigtsYOGA’. Læs mere på yogafacelift.dk

Hvad med nålerulleri og peeling?

Her må man nøje skelne mellem hjemme-nålerulleri og den professionelle behandling med f.eks. Dermapen® micro-needling, hvor flere sterile nåle som et stempel skydes lodret ned i huden i varierende dybde. Behandling udføres af hudlæge eller kosmetisk sygeplejerske og giver mulighed for dels at mindske rynker men også for eksempel ar. Der er flere ting, der adskiller denne behandling fra det nålerulleri, mange praktiserer derhjemme. Nålene kan justeres længere end til hjemmebehandling, og de skydes lodret ned i huden. Hjemmeruller har kortere nåle og det, at de perforerer huden i en skrå vinkel giver større ’skade’ på huden.

Når det kommer til professionel kemisk peeling, så arbejdes der i sagens natur med høje syreprocenter, der i mange tilfælde fjerner mere eller mindre hele overhuden.

Men hvad med effekten? Medfører ’mikroskade’, som man kalder det, at huden danner ny kollagen? Også det spurgte jeg Peter Bjerring om, og svaret lød nej! Hjemmerulleri og egen-peeling laver ikke nok skade til at huden gider reparere, sagde han. Og de behandlinger, der gør, herunder også laser, de må kun udføres af hudlæger og kosmetiske ­sygeplejersker. Og vi taler reparere i den forstand, at der dannes opbyggende og hudforbedrende kollagen. For selvfølgelig reparerer huden også efter de nævnte hjemmebehandlinger, for vi kan jo ikke gå rundt med utæt hudbarriere. Men der dannes den hurtige reparationskollagen og ikke den genopbyggende og hudforbedrende. At danne de gode vævsopbyggende proteiner og undgå sammenhobning af de forkert er ingen enkel sag for huden, det kræver mange processer, og de kræver tid, ifølge Peter Bjerring. Og gentagne prikkerier og hyppig eksfoliering – både den fysiske med korn og den kemiske – øger risikoen for inflammation og deraf følgende hudproblemer.

Skovbad din hud

Smil bare, men tidens populære sundhedstrend, skovbadning og trækramning, har som mål at afstresse og åbne sindet for naturens skønhed og ro, og det er gevaldig godt også for hud. Hud er et levende og registrerende organ, hvor intet går uopdaget hen. Snyder vi på søvn, kost eller lader os stresse, så ses og mærkes det. Infammaging kalder man det i dag med et smart trendord, men det er en reel risiko. Det at være i naturen påvirker helt reelt vores stresshormon kortisol og ad den og andre veje også vores immunforsvar. Neuroforsker Claudia Aguirre nævner ligeledes, at det, at ’indånde’ skov har en dybere fysiologisk virkning bl.a. fordi vi indånder phytoncider, som er beskyttende og forsvarende stoffer for planter og træerne selv.

Læs mere her: en.wikipedia.org/wiki/Phytoncide

Hjælper kollagen?

Ikke udvortes. I den forstand, at kollagen i en creme ikke bygger kollagen i huden, men det er godt til at fugte. Hvad så med indvortes? Når det gælder tilskud er juryen ude. Hvad ingen benægter er, at kost har en betydning, men det er værd at huske, at en god kollagenproces ikke kun er et job for aminosyrer. Det handler derimod om den samlede pakke af næringsstoffer [1]. Herunder med nyt fokus på fibre til tarmens arbejdsheste, mikrobiomet. Men simresuppemad med masser af grøntsager ligner en god strategi. Og så bør man begynde i tide med at have styr på s’erne: sol, smøger, sukker, sprut, søvn og stress.

 

Skønhedseksperten anbefaler

Hvis du skal, så gør det rigtigt

Celler er ikke dovne og skal ikke skrubbes eller ­kemiprovokeres med peeling for at arte sig og ­holde huden ung. Men med en fornuftig tilgang og de rigtige ingredienser kan man opnå en ganske let forfinelse af hudens overflade, som også giver bedre adgang for ingredienser til at kommunikere med hudens celler. I serummet, Ansigtsgløden, ­varetages den del fornuftigt af bl.a. mælkesyre, der også fugter, samt azelaic acid, der har bonus som antioxidant og irritationsslukker.

Seriøst bedre hud Ansigtsgløden, 495 kr. for 100 ml på beautyspace.dk og hos kosmetologer.

 

Et alternativ til ’lammenålen’

Øjenområdet er i konstant bevægelse, når vi ikke lige sover. Dejlige smil men også bekymringer ­giver rynker. I nogles hud mere end i ­andres, ligesom nogle velkommer dem, mens andre måske vælger Botox for at mildne dem. Er der penge på kontoen og ønske om forbedring af øjenomgivelserens hud, så er og bliver Bioeffect en af de mest sikre investeringer. Og nu er der kommet øjencreme i deres mest potente serie EGF Power. Altså med den human-identiske vækstfaktor, hvis effekt er vist i dobbeltblindet placebostudie.

Bioeffect EGF Power Eye Cream, 1.055 kr. for 15 ml hos Illum, Magasin, visse hudplejeklinikker og spa’er samt på bioeffect.dk

 

Mester i hudfornyelse

A-vitamin er kroppens vækstvitamin, som i den grad også er aktivt i huden, der har hurtig cellefornyelse. Retinol er nok den ingrediens med mest videnskabelig opbakning for effekt, men manges hud har problemer med den. ­Derfor arbejdes på A-udgaver, som har effektiviteten men uden at irritere.

Det nye serum fra Paula’s Choice indeholder et dobbelt retinoid, hvor man bl.a. benytter indkapsling for at undgå irritation. Dual-Retinoid teknologien binder til ­receptorerne på hudens overflade og omdannes via bare ét trin til den aktive retinsyre-form, der kendes fra receptpligtig A-vitamin. Der ligger fuld ingrediensliste og for­klaring på paulaschoice.dk

Pro Power Retinoid Retinaldehyde Dual-retinoid Treatment, 585 kr. for 30 ml i Matas, Magasin, paulaschoice.dk m.fl.

 

Ingen kollagen uden C-vitamin

Det er et biologisk faktum, at C-vitamin ud over at være en stærk antioxidant og vigtigt for vedligeholdelse af vores immunsystem er nødvendigt for dannelse af kollagen. Og det har vi ganske meget af ikke kun i huden men i hele kroppen. Så hvis man ikke spiser flittigt af frugt og grønt, så er tilskud en rigtig god strategi også i hudhenseende.

New Nordic C-Immun™ Immunsystem, cellebeskyttelse og collagen, 161 kr. 180 tabletter

 

Hudlægernes foretrukne

SkinCeuticals hører ikke uden grund til hudlægers og kosmetologers favoritserie, og seneste serum, P-TIOX, leverer noget af det mest effektive på kosmetikscenen, når man går efter at glatte rynker og i det hele taget ’forynge’ sin hudtekstur. Her­under mildne hyperpigmentering. Man finder to af kosmetikkens mest effektive peptider, Acetyl- og ­Hexapeptide, som har udglattende effekt og derfor sammenlignes med Botox. Samt 5% PHA, en hudvenlig syre, der giver huden en finere struktur og baner vej for de øvrige ingredienser herunder 5 % af multitalentet, niacinamid.

SkinCeuticals P-TIOX Wrinkle Modulating Peptide ­Serum, 1.120 kr. for 30 ml på kosmetiske klinikker og hos hudlæger.

 

Plump it! Et nålefrit alternativ

Lip filler er blevet næsten lige så selvfølgeligt som lip gloss. Mange ønsker fyldigere læber og mere trutmund. Men ind sniger sig også flere lip plumpere som muligt alternativ til de af os, der ikke vil nåle. Vi må så nøjes med en kortvarig effekt. Plump it! med capsain er et eksempel. En ingrediens hentet fra cayennepeber og som mange vil gætte, så prikker og brænder det. Dog kun kortvarigt og så har man fyldige læber et par timer. En effekt man i nogen grad kan vedligeholde med seriens Hyaluronic Lip Plumper, som indeholder et peptid, der er anerkendt for anti-rynke samt hya­luron-og kollagenstimulerende effekt.

Plump it! Volumising Lip Plumper, 219 kr. for 3 ml på wegabeautyshop.dk, apopro.dk og andre webshops.