Op mod en million danskere har høfeber. En stor del er plaget af det i pollensæsonen – men sådan behøver det ikke at være. Hvis du er opmærksom på din høfeber, kan du planlægge og behandle dig ud af de værste gener.
Er du én af dem, der ofte tilbringer foråret med næsen i lommetørklædet? Så er det værd at overveje, om det er en forårsforkølelse, der endnu en gang har ramt dig – eller om du i virkeligheden har høfeber. Mange danskere går rundt med høfeber uden at vide det, og det betyder, at mange år efter år accepterer en række symptomer og ubehag, som kunne være undgået. Andre ved godt, de har høfeber, men bliver ikke behandlet i tilstrækkelig grad.
Hvis du ikke behandler din høfeber ordentligt, kan du være meget plaget af gener, og det kan gå ud over livskvaliteten. Derudover øger underbehandlet høfeber risikoen for astma. Derfor er det vigtigt at tage symptomerne alvorligt og få den rigtige behandling.
Det er let at forveksle de første tegn på høfeber med en forkølelse. Begge dele begynder som regel med, at næsen begynder at løbe med vandigt snot, og man nyser ofte. Hvis du er forkølet, vil dit snot hurtigt blive tykt og gult, og du kan have let feber. Efter en uges tid er forkølelsen ovre.
Har du derimod høfeber, bliver snottet ved med at være klart, næsen føles tilstoppet, dine øjne kan klø og være røde, og symptomerne holder ikke op. Du kan også føle dig træt og generelt utilpas. Hvis disse symptomer falder sammen med pollensæsonen, er der en vis sandsynlighed for, at du lider af høfeber.
Når du skal finde den bedste behandling til din høfeber, skal du være forberedt på, at du måske skal prøve dig lidt frem. Der findes et stort udvalg af høfebermedicin som øjendråber, næsespray og tabletter. Der er forskel på, hvilke virksomme stoffer, der er i medicinen.
Det er vigtigt at finde det, der virker godt for dig, og gør dig så symptomfri som muligt. Måske kan du nøjes med at behandle lokalt med øjendråber og næsespray, eller måske har du brug for at tage tabletter med antihistamin. Det kan også være nødvendigt at kombinere de forskellige midler.
Spørg på apoteket, eller tal med din læge om, hvilke muligheder, der er. Du kan også læse mere på www.apoteket.dk/prosit.