Hospitalsdirektøren der valgte at blive kassedame i Irma

Af: Kristine Bindslev

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Selvom den 75-årige tidligere læge og topchef i sundhedsvæsenet, Flemming Rosleff, for længst kunne være gået på pension efter et langt, succesfuldt arbejdsliv, har han valgt at blive længst muligt på arbejdsmarkedet. Dét nyder kunderne i Irma godt af, og sidste år vandt han titlen som ”Årets sødeste kassedame”. Hans recept på et godt seniorliv er: Bevar nysgerrigheden, vær fysisk aktiv, så det batter, og hold dig beskæftiget med det, du synes er sjovt.

Det ligger ikke lige for, at man med et cv som Flemming Rosleffs vælger et job som serviceassistent i et supermarked. Læge, forsker, hospitalsdirektør i Skanderborg, Odense og Vejle, vicedirektør i Falck og direktør i den europæiske sundhedsdivision hos PricewaterhouseCoopers i London er blot nogle af Flemmings karrierebedrifter gennem tiden. Men da nysgerrighed og modet til at gå nye veje altid har været en stor drivkraft hos Flemming, slog han til, da han for syv år siden gik forbi et skilt, hvor Irma søgte medarbejdere. Han fik jobbet, og tirsdag, torsdag og hver anden weekend står han bag kassen i Irma på Godthåbsvej i København. Med et smil og god øjenkontakt ekspederer han ca. 500 kunder på en otte timers vagt. Holder han så fri de andre dage? Nej, når Flemming ikke er kassedame, arbejder han som fitnessinstruktør i Fitness Yoga Club på Frederiksberg og driver derudover en selvstændig konsulentvirksomhed. Flemming går personligt og fagligt op i at holde sig sund, så selvom han for længst kunne have trukket stikket med god samvittighed, har han ingen planer om at lade sig pensionere.

Læs også: Lisbeth Dahl- skru op for høreapparatet og ned på fordomme om høretab

– Så længe mit helbred er i orden, drosler jeg ikke ned. Det er faktisk uhyre sundt at arbejde, siger Flemming, der mest af alt ligner en på 50, som han sidder i kurvestolen på kontoret i Fitness Yoga Club i bunden af den 102 meter høje beboelsesejendom, Domus Vista. Maskinen bag ham, der måler ens såkaldte body age, har da også målt Flemming til kun at være 51 år gammel. Kun hans grå hår vidner om et langt livs patina.

Flemming forklarer om et EU-projekt, SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement), hvor undersøgelser har vist, at de, der holder op med at arbejde, når de er 65, bliver mere syge, mere deprimerede og får flere fysiske skavanker end de, der fortsætter på arbejdsmarkedet.

Læs også: Tinnitus dine ører råber om hjælp

– Det har påvirket mig, at alt, hvad jeg har kunnet opdrive af viden omkring sund aldring, peger på, at fortsætter du på arbejdsmarkedet, vil du have det bedre både fysisk og psykisk. Hvis du tænker over det, er det da også underligt, at vi skal holde op med at arbejde på en bestemt dag. Det bratte stop gør, at mange mister deres identitet, og sund aldring forudsætter også, at du kan bevare din identitet. Du behøver altså ikke en doktordisputats i sund aldring for at forstå, at en mere lempelig overgang fra et aktivt arbejdsliv til fuldstændig pensionering vil være at foretrække, fastslår Flemming og fortsætter:

– Vi har en forældet forståelse af, hvad det vil sige at blive ældre, og det kunne være fint at bryde med myten om, at de ældre ikke har nytte som arbejdskraft. Det er en holdning, der savner evidens. Det er jo ikke korrekt, og det er utidssvarende at opretholde tanken om, at en bestemt dag skal vi alle gå på pension. Når du nærmer dig pensionsalderen og tænker, at nu vil du sætte sig ned i en stol og slappe af, vil jeg gerne slå et slag for, at det skal du passe på med. Jeg siger ikke, at alle over 65 år skal arbejde 40 timer om ugen, men det er godt at holde sig i gang og som et minimum fortsætte en aktiv livsstil.

Læs også: Murer med slidgigt – når smerterne er for store, skal jeg træne

Motion som livsforlænger

Flemming, der er født og opvokset i Århus, hørte for første gang om opdagelsen af DNA´ets betydning på Marselisborg Gymnasium. I det øjeblik vidste han, at han ville læse medicin. Allerede som 28-årig i 1972 blev han færdiguddannet som læge og begyndte som forsker og underviser i genetik og molekylær biologi. Men det varede ikke længe, så blev han headhuntet til den ene høje stilling efter den anden i sundhedssektoren. Hver gang Flemming havde skabt succes med at gøre tingene bedre, billigere og hurtigere, drog han videre til næste job, og i 1991 havnede han i den internationale superliga.

– Efter at jeg havde været direktør på Vejle Sygehus og fået dem i strategisk god gænge med løsninger på, hvordan sygehuset kunne drives smartere, og hvordan personalet kunne give patienterne den bedste oplevelse, fik jeg job i den europæiske sundhedsdivision hos PricewaterhouseCoopers i London. Jeg troede, at jeg arbejdede meget, da jeg var i Vejle. Men da jeg kom til London, sagde de: ”vi skal nok få dig op i gear”. Og jeg skal love for at det holdt stik. Jeg fløj mere end 200 dage om året og arbejdede nærmest i døgndrift i ti år. Når du har hele Europa som arbejdsplads er der mere end rigeligt at se til.

Mens Flemming rejste Europa tyndt til opgaver og samarbejdspartnere, gjorde han en skelsættende opdagelse, som har haft stor betydning for hans velbefindende lige siden.

– Sov jeg i flyveren undervejs, blev jeg blot endnu mere træt, når jeg kom frem. Men hvis jeg gik i fitnessrummene på hotellerne, også selvom jeg havde været meget tidligt oppe og kom meget sent frem, blev jeg frisk af træning. Samtidig gjorde træningen, at jeg kunne holde ud at flyve så meget. På den måde blev fitness en del af min dagligdag. Og jeg anbefaler alle at komme i gang og, ikke mindst, holde ved.

Forebyggelse af sygdom og kampen for god folkesundhed ligger stadig Flemming meget på sinde. Så da Jannick Lehmann, rygraden i opbygningen af fitnessimperiet Fitness World, for et år siden bad Flemming om sparring og faglig ekspertise, slog han straks til. Som fitnessinstruktør og konsulent i Fitness Yoga Club hjælper og underviser Flemming andre i at få mest muligt ud af deres træning. Det sker ud fra et koncept, der hedder 360 grader, hvor Flemming laver et udvidet sundhedstjek, herunder måling af iltoptagelse og kropssammensætning, og ud fra de informationer skræddersyr kundens program.

Læs også: Genoptræning forklædt som dans

– Jeg synes, det er voldsomt interessant, hvordan vi får folk til at motionere og være fysiske aktive, dels så det batter noget, dels så folk bliver ved med at være motiverede. Mit fokus, i de stillinger jeg tidligere har haft, har også hele tiden været at gøre forholdene mere effektive, bedre og hurtigere. På samme måde er jeg optaget af at optimere vilkårene for fitnesskunderne, så de lever længere og bedre.

Talrige videnskabelige undersøgelser har vist, at Højintensiv Intervaltræning (HIIT) er den mest effektive måde at holde sig fysisk aktiv på, så det batter.

Flemming selv gennemfører hver anden dag et 21 minutters intervalprogram på en maskine, der hedder SKILLMILL. Selv kalder han den for sin livsforlænger. Ligeså vigtigt det er at holde sig aktiv, ligeså vigtigt er det at have en sund interesse og være nysgerrig på livet, mener Flemming. Det var da også nysgerrigheden, der fik ham inden for hos Irma en dag for syv år siden.

Ikke en typisk kassedame

– Jeg gik tilfældigt forbi en dag og så, at de søgte ældre medarbejder. Det, syntes jeg, var sjovt, for det havde jeg ikke set før, så jeg gik ind og spurgte den nye, unge butikschef om, hvad hun havde tænkt sig med det? Det var ikke noget, jeg havde tænkt over, at jeg skulle prøve, men da det dukkede op, tænkte jeg, det prøver jeg.

Det har Flemming ikke fortrudt, og det skulle hurtigt vise sig, at de egenskaber og fokus på bedre kundeservice, han havde anvendt i sine prestigefyldte jobs i det private og det offentlige sundhedssystem, fint kunne integreres bag kassen.

– I virkeligheden er der ikke så stor forskel på at være serviceorienteret i sundhedssektoren og i detailhandlen. Du kan sige, at jeg altid har været interesseret i at få patienten, og nu supermarkedskunden, involveret servicemæssigt, for det er deres oplevelse, som er hele forretningsgrundlaget. Det handler om at sætte sig i den andens sted og levere det, folk kommer for, på en måde der opfylder deres behov.

Flemming er langt fra den typiske kassedame. Han slår ikke kun smilende varer ind, når han er på job i Irma. Han folder også bonen sirligt tre gange og deler generøst ud både af sin livserfaring og tips til f.eks., hvilken vin går til hvad. I starten vidste kunderne ikke, at han også har været læge, for det prøvede han at holde for sig selv. Efter det slap ud for et par år siden, dukker der nu også en del lægelige spørgsmål op ved kassebåndet, og Flemming svarer så vidt muligt. Det, at Flemming gør sig så umage med at være til stede i mødet med kunden, udløste sidste år kundernes anerkendelse, da ugebladet Hjemmet kårede ham som ”Årets kassedame”.

– Det er klart, at det ikke er timelønnen, der får mig af sted, og at jeg ikke bliver udfordret på samme måde i det her job som i mine tidligere stillinger, men jeg har skabt et indhold i arbejdet, som gør, at jeg møder glad ind hver gang. Det er helt sikkert en del af opskriften på det gode liv: at du skaber dit eget indhold. Det gælder om at fylde livet op med det, man interesser sig for. At jeg vandt bekræfter blot, at det  åbenbart også er noget, der vækker glæde hos andre.

Videreudvikler kundeservice

Det er Flemming, der fik indført en fredagsbar i Irma på Godthåbsvej med vinsmagning hver anden uge, og Flemming, der sørger for, at der bliver skrevet og sendt nyhedsbreve til kunderne om vinene. Flemming kan slet ikke lade være med at komme på nye ideer, der kan optimere og videreudvikle metoder til bedre kundeservice. Dét fik Irmas kasseskole også glæde af.

– Da jeg skulle uddannes på kasseskolen, oplevede jeg det hele lidt støvet og ikke så givende, så det fik jeg lov at lave om. Nu underviser jeg også på kasseskolen med tre andre en gang om måneden.

Når Flemming ikke arbejder, går han op i opera og madlavning, og han læser træningslitteratur og fagbøger om molekylær biologi for at holde sig opdateret. Border collien bliver også flittigt luftet ved Ishøj strand, og sommerhuset i Nordsjælland bliver også passet.

– Ja, jeg sidder sjældent stille. Min kone, som er gået på pension, har da sagt ind imellem, at jeg godt kunne tage at slappe lidt mere af. Men så længe jeg laver det, jeg synes, er sjovt, kunne jeg ikke drømme om at stoppe. Livet gælder om hele tiden at være i gang med noget nyt, og noget som interesser en.

 


 

Kort om Flemming Rosleff:

Uddannet som civiløkonom og læge

Af tidligere job kan nævnes sygehusdirektør på Skanderborg Sygehus, Vejle Sygehus og Hamlet Privathospital. Derudover har han været medlem af sygehusledelsen på Odense Universitetshospital, chef i konsulentfirmaet Price Waterhouse Coopers og vicedirektør I Falck.

Af nuværende jobs kan nævnes selvstændig konsulentvirksomhed, serviceassistent i Irma og fitnessinstruktør.

Vandt prisen som Årets Kassedame i 2019

Privat bor han med sin kone på Frederiksberg og er netop blevet morfar.