Boller i karry med æblesalat og ris

Af: Helse-redaktionen

Foto: Stine Christiansen

Op mod 800.000 danskere lever med nedsat nyrefunktion, og den kendsgerning stiller særlige krav til den daglige kost. For traditionel dansk mad er nemlig hård kost for nyrerne, da den får affaldsstoffer til  at hobe sig op i blodet og dermed kan skabe og forværre nyresygdom. En ny bog giver både viden og konkrete forslag til nyrevenlig mad.

Både opdateret viden og inspiration til at lave den mest hensigtsmæssige mad, der også er en nydelse at spise, kan være en mangelvare i hverdagens travlhed. Men nu er der hjælp at hente i den nye bog, Nyrevenlig hverdagsmad – Ren Nydelse, som læge Louise Havkrog Salomon og klinisk diætist Nikita Misella Hansen står bag. Begge forsker i, hvordan kosten mest effektivt kan hjælpe mennesker med nyresygdom.

I bogen afslører de principperne bag Nyrevenlig hverdagsmad og præsenterer samtidig 78 appetitvækkende madopskrifter, som skåner nyrerne – og samtidig passer på hjertet.

Opskrifterne er udviklet af kokke fra Meyers Madhus med fokus på store smagsoplevelser med nyrevenlige råvarer, og de beviser, at kostrestriktioner ikke behøver at gå ud over madglæden.


En dansk klassiker, som vi har frisket op ved at bruge kylling og ingefær i kødbollerne og tilføje en sprød æblesalat.

2 personer

Det skal du bruge

Kyllingeboller

  • 200 g hakket kylling
  • 1 knivspids salt
  • 1 æggehvide
  • ⅓ revet løg
  • ½ dl havredrik
  • 2 spsk. hvedemel
  • ½ tsk. revet frisk ingefær
  • 1 knivspids friskkværnet peber
  • 5 dl hønsebouillon

Ris

  • 80 g ris
  • 2 dl vand

Karrysauce

  • • ⅓ revet løg
    • 1 spsk. olivenolie
    • 1½ spsk. mildt karrypulver
    • ½ dl piskefløde
    • 2 dl kogevand fra kyllingebollerne
    • 1 spsk. æbleeddike
    • ½ tsk. sukker
    • 1½ spsk. maizena
    • Friskkværnet peber

Æblesalat
• 1 æble
• 2 spsk. fintsnittet purløg
• 1 spsk. Æbleeddike

Sådan gør du

Kyllingeboller
Rør hakket kylling grundigt med salt. Tilsæt æggehvide, revet løg, havredrik, hvedemel, ingefær og peber.

Rør det hele grundigt sammen og sæt farsen i køleskabet.

Kog hønsebouillon op med ca. 2 dl vand. Form farsen til 6-8 kyllingeboller ved hjælp af en grydeske.

Kog bollerne i 7-8 minutter ved svag varme.

Gem 2 dl af kogevandet.

Ris
Skyl risene i koldt vand. Kog risene i 13-15 minutter og lad dem efterfølgende trække i 10-12 minutter.

Karrysauce
Kom løg og olivenolie i en gryde og steg løgene glasklare ved middelvarme. Det tager 3-4 minutter.

Tilsæt karry og kom derefter piskefløde og kogevan fra kyllingeboller, æbleeddike og sukker i gryden.

Rør maizenaen sammen med 2 spsk. vand. Kog saucen op, rør jævningen i og lad saucen koge igennem i et par minutter, til den er jævnet.

Smag til med peber.

Æblesalat
Skær æblet – minus kernehus – i stave og vend det med purløg og æbleeddike.

Kom bollerne i saucen og varm dem igennem.

Servér med æblesalat og ris.


Prøv også opskrifterne:

Grøn brændende kærlighed med rygeost, timian og ristede persillerødder

Ærtesuppe med bagt mørksej og perlebyg

Fakta – Om bogen

Titel: Nyrevenlig hverdagsmad – Ren nydelse
Forfattere: Louise Havkrog Salomo og Nikita Misella Hansen
Udgivelse: April 2023
Sideantal: 232
Forlag: Politikens Forlag.
Vejl. pris: 300 kr.