D-vitamin beskytter luftvejene

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

Efter en solrig sommer er mange af os heldigvis tanket godt op på D-vitamin. Men der skal også noget til for at stå imod vinterens infektioner i luftvejene, som solskinsvitaminet har vist sig at kunne forebygge.

Forkølelse, influenza og ondt i halsen – det er ikke helt tilfældigt, at disse infektionssygdomme rammer bredest i vinter- og forårsmånederne. Det er nemlig på disse tider af året, at de fleste har et lavt niveau af D-vitamin i sig. Vitaminet, som vi primært danner, når solens stråler får lov at ramme vores hud, har nemlig en særlig beskyttende effekt på luftvejene.

Sidste år konkluderede forskere i en stor meta-analyse udgivet i British Medical Journal, at tilskud med D-vitamintilskud er en sikker – og en ganske fornuftig måde at beskytte sig mod infektioner, der rammer luftvejene, ligesom vitaminet er gavnligt for flere andre af kroppens funktioner.

Der indgik i alt knap 11.000 deltagere i alle aldersgrupper fra forskellige lande i meta-analysen, der var tilstrækkelig stor og grundig i sin databehandling til at kunne skære igennem usikkerheden, der tidligere har hersket på området.

Luftvejene beskyttes bedre end ved vacciner

De beskyttende virkninger af D-vitamin fra tilskud viste i analysen at være stærkest hos dem med det laveste D-vitaminindhold i kroppen. Med daglige eller ugentlige D-vitamintilskud kunne personer, der ellers kun havde under 25 nmol/l D-vitamin i blodet, halvere deres risiko for akut luftvejsinfektion. Personer med et højere D-vitaminindhold opnåede også en nedsat risiko, dog kun på 10 pct.

Den nedsatte risiko var samlet set bedre med tilskud end vacciner mod influenzalignende sygdomme.

Analysen kom også frem til, at daglige eller ugentlige tilskud af D-vitamin fungerer bedre, end hvis man får injektioner med længere intervaller imellem tilskuddene, når det handler om at beskytte mod akutte infektioner i luftvejene.

Hvad gør D-vitamin?

En af de ting D-vitaminet og dets nedbrydningsprodukter sørger for, som har indflydelse på infektioner i luftvejene, er, at stimulere en cellerensende proces kaldet autofagi. En anden ting er ved at booste mængden af antimikrobielle peptider (AMP) i lungerne. AMP er en del af vores medfødte immunforsvar og består af naturlige antibiotika-lignende stoffer, som virker ved at ødelægge mikroorganismernes membran. 

De fleste infektioner i luftvejene er milde og går over af sig selv, men globalt set er akut luftvejsinfektion en væsentlig årsag til sygdom og dødsfald. Ligeledes kan forkølelser og influenza føre til alvorligere sygdomme som lungebetændelse.

Kilder:

Martineau AR, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 2017;356:i6583

Pressemeddelelse Queen Mary University 2017.02.16

 


 

Får du D-vitamin nok?

For at få D-vitamin skal du have sol på huden – uden en masse beskyttelse. Og på vores breddegrader står solen kun højt nok, til at vi kan danne D-vitamin, fra maj-august.

Ophold indenfor og et stort forbrug af solcreme står også i vejen for, at vi får de nødvendige mængder D-vitamin.

Tilskud med D-vitamin skal være med det naturlige D3-vitamin og gerne indtages sammen med fedtstoffer, da det er et fedtopløseligt vitamin. Derfor fås tilskud også som små perler med olie, der hjælper optagelsen.