Foråret vinder terræn dag for dag, og måske tænker du, at de lyse dage er et signal til at skære ned på nogle af de vitamintilskud, du har taget i løbet af vinteren. Det er dog endnu for tidligt at droppe D-vitaminpillen.
D-vitamin indgår som bekendt i en lang række vigtige funktioner i din krop.
Særligt vigtig er D-vitamin for knoglernes evne til at optage kalk, musklernes evne til at optage energi og for et velfungerende immunsystem
Nogle fødevarer, især fed fisk, mælk, ost og æggeblomme, indeholder D-vitamin, men det er svært for kroppen at optage tilstrækkelige mængder herfra.
Størst mængde af det vigtige mikronæringsstof får du fra solens påvirkning af din hud. Men det hører sommeren til.
I marts måned har vi ca. 4 ½ time med solskin om dagen. Hvis du er så heldig, at du ikke sover eller arbejder i disse timer, skal du forholde dig til en gennemsnitstemperatur på 3,3°C, som betyder, at langt det meste af din hud er dækket af tøj.
Desuden betyder solens lave position på himlen i de kolde måneder, at strålerne rammer huden i en vinkel, som gør det svært for de relevante celler at omsætte energien til D-vitamin.
D-vitamin hører til de fedtopløselige vitaminer, der kan lagres i kroppen. Men der er blevet tæret på dit lager siden september sidste år. En undersøgelse af en gruppe skoleelever viste for nogle år siden, at deres lagre af D-vitamin for ca. halvdelens vedkommende allerede var lave i december. Så du kan roligt regne med, at dine reserver i marts måned nærmer sig bundniveauet.
D-vitaminmangel er normalt uden ydre symptomer, og derfor lyder den fornuftige anbefaling på at tage tilskud til minimum udgangen af april. Gerne i længere tid, hvis du er i en af de grupper, som generelt er i risiko for D-vitaminmangel. Det gælder, hvis du er over 65 år (hvor din hud producerer mindre D-vitamin), hvis du er kraftigt overvægtig eller har fået gastrisk bypass-operation, hvis du har meget mørk hud, opholder dig meget lidt i solen eller tager medicin, som påvirker dit D-vitaminniveau.
Eller hvis du bare gerne vil være sikker på, at din krop er klædt på til at arbejde med knoglesundhed, stærke muskler og et effektivt immunsystem.
I en markant andel af de videnskabelige forsøg, som gennem de senere årtier har udbygget vores viden om betydningen af D-vitamin, benyttes de dansk producerede D-Pearls, som kan dokumentere en meget høj optagelighed. D-Pearls tages som små kapsler, der er lette at sluge. Inden i kapslen er D-vitaminet allerede opløst i en lille dråbe fedtstof (koldpresset olivenolie) og er derfor klar til at blive optaget i kroppen.
De officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen lyder på 20 mcg til ældre og mennesker med knogle-udfordringer og 5-10 mcg til andre befolkningsgrupper i perioden oktober til april. Mange eksperter peger på dobbelt dosis. EUs grænser for sikkert dagligt indtag ligger på 50 mcg for børn over 6 måneder og 100 mcg for alle i alderen 11 år og opad inkl. gravide og ammende.