Mange har sikkert overvejet sol-paradokset, når varmen begynder at brede sig i foråret. Hvis jeg beskytter mig mod solen, forhindrer jeg så kroppens naturlige produktion af D-vitamin? Og hvordan skaber jeg den bedste balance i min adfærd?
Flere ting kan overvejes, men første prioritet skal være at skåne huden for solens UV-stråler. Det er UV-strålernes påvirkning af huden, som er årsag til flere kræfttyper. Primært hudkræft, som sjældent er livstruende. Men også den mere sjældne modermærkekræft, der er meget mere farlig.
Solcreme, skygge og solhat er sommerens tre vigtigste solråd. Især midt på dagen mellem 12 og 15 skal du undgå solens påvirkning.
Men hvad så med hudens produktion af D-vitamin via påvirkning af UV-stråler? D-vitamin, som spiller en vigtig forebyggende rolle ved en række kræftsygdomme samt for knoglernes optagelse af kalk. Derfor er det vigtigt, at vi også via solens påvirkning får så meget som overhovedet muligt af vitaminet om sommeren.
Flere undersøgelser viser, at kroppen producerer tilstrækkeligt med D-vitamin om sommeren – også, hvis du har UV-blokerende solcreme på. Årsagen er bl.a., at der næsten altid er ”huller” i påsmøringen, og at kroppen ikke skal bruge mere end ca. 20-30 minutter for at producere en dagsration af D-vitamin.
Det gælder vel at mærke hos sunde og raske gennemsnitsmennesker. For en del af os er det stadig en god idé at fortsætte med at tage D-vitamintilskud, selvom kalenderen peger på sommer.
Tilskud af D-vitamin anbefales også om sommeren til bl.a. mennesker med mørk hud eller som går meget tildækket samt til ældre, der opholder sig mest indendørs, og hvis hud er mindre effektiv til at producere vitaminet.
Kroppen har et lager af D-vitamin. Men du kan ikke solbade dig til et stort lager af D-vitamin, selvom der er masser af sol. På et tidspunkt i løbet af dagen vurderer huden, at den har produceret tilstrækkeligt med D-vitamin, og derefter stopper produktionen – uanset om du er inde eller udenfor.
Samtidig kan du have individuelle grunde til at fortsætte med at tage tilskud.
Har du en kronisk sygdom, evt. en autoimmun sygdom, vil kroppen i perioder være på overarbejde, uanset om det er sommer eller vinter. Her forbruger organismen ofte mere D-vitamin, og derfor vil et dagligt tilskud være din sikkerhed for, at kroppens egne systemer fungerer bedst muligt – med eller uden sol.
Hvis du vil være sikker på, at dit D-tilskud har effekt, så vælg et, der er forsket på. Så ved man, hvorvidt det også optages i kroppen. Et eksempel er D-Pearls, som også fås i forskellige styrker, der kan sammensættes efter årstid og behov.
Mange mennesker kender i dag vigtigheden af at tage D-vitamin om vinteren. Men en del stopper med tilskuddet, i takt med at solen kommer højere på himmelen om sommeren. Men når man kigger på dokumentationen for, hvor vigtigt D-vitamin er, og man samtidig ved, at forskerne er uenige om, hvor meget, vi har brug for, kan man jo gøre sig sine overvejelser.
Det er generelt sådan, at de forskere, der har beskæftiget sig mest med D-vitamin, også er de forskere, som anbefaler den højeste dosis.
Så konklusionen på sol-paradokset må være: Vær varsom med solen og husk solcreme hele sommeren – uanset, hvem du er. Og, hvis du er lidt oppe i årene, skyer solen eller døjer lidt med helbredet, så kan du også overveje at fortsætte dit D-vitamintilskud gennem sommermånederne.
Husk, at der for kosttilskud er stor sammenhæng mellem pris og kvalitet. Vil du være sikker på, at din krop optager D-vitaminet optimalt, så vælg et tilskud i en god kvalitet.