Da byens sjoveste – og fuldeste – bager blev tørlagt

Af: Henrik Lomholt Rasmussen

Foto: Privat

Med støtte fra sin datter kom bager Brian Hylleberg Hansen i afvænning og fik bugt med et 30 år langt alkoholmisbrug. Nu har han været tørlagt i et år og føler sig som et gladere menneske

Åbenhed om et alkoholmisbrug fremmer forståelsen. Det fandt 21-årige Camilla Hylleberg Hansen ud af, da hun for et år siden besluttede sig for at hjælpe sin far med at sætte en stopper for 30 års druk.

– På et døgn fik jeg over 300 beskeder. Kunder roste os for at stå frem og ønskede min far held og lykke, tørlagte alkoholikere gav gode råd, og leverandører forsikrede, at de fortsat ville levere mel og andre råvarer til bageriet. Det var dejligt at mærke den store støtte, fortæller Camilla Hylleberg Hansen.

Promille på 2,26

Samtidig med Facebook-opslaget ringede hun til Alkolinjen og fik med hjælp derfra en tid til afrusning af sin far, Brian Hylleberg Hansen, på Tjele Søgaard ved Hobro. Der kørte hun sin far hen to dage senere, den 15. februar klokken syv om morgenen.

Ved indlæggelsen havde Brian Hylleberg Hansen, hvis krop var vænnet til et stort alkoholforbrug, en promille på 2,26. Efter en kold tyrker på Søgaard var han i et fem uger langt afvænningsforløb på centeret Alkoholbehandling Tjele Orelund på Midtsjælland. Han kom hjem til Haslev den 22. marts og har nu – i februar 2023 – ikke drukket i et år. Det priser han sig lykkelig for.

– Var vi ikke kørt kort efter Camillas opringning til Alkolinjen, havde jeg fundet en undskyldning for at blive hjemme og havde drukket mig ihjel. I stedet fandt jeg med gode råd og vejledning af personalet på Orelund ind til mig selv og fik redskaber til at leve et liv uden alkohol, siger Brian Hylleberg Hansen.

Få er i behandling

Sundhedsstyrelsen anslår, at 140.000 danskere er afhængige af alkohol og har behov for behandling, men at kun ca. 17.500 får kvalificeret hjælp. Ifølge forskning går der i gennemsnit 11 år, før mennesker med alkoholafhængighed kommer i behandling. Det er lang tid, hvor de helbredsmæssige, sociale, og økonomiske omkostninger kan nå at vokse til enorme størrelser.

– En af udfordringerne er, at stigma og skam afholder mange fra at opsøge hjælpen, ligesom nogle ikke magter at søge hjælp. Derfor får mange med alvorlige alkoholproblemer ikke den behandling, de har brug for, siger Anette Søgaard Nielsen, professor ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning ved Syddansk Universitet (UCAR) i en pressemeddelelse fra organisationen Alkohol & Samfund.

UCAR udgav i december sidste år rapporten ’Brugeroplevet kvalitet i offentligt finansieret alkoholbehandling’. Den bygger bl.a. på en spørgeskemaundersøgelse, hvor 96 procent af de 700 adspurgte – som har fået behandling for et alkoholproblem – er tilfredse med tilbuddet og personalet, der står for det. Den høje grad af tilfredshed viser, at landets alkoholbehandlere gør en stor forskel for de mennesker, der opsøger hjælpen, påpeger professor Anette Søgaard Nielsen.

”Bagermesteren i Jernbanegade i Haslev er ikke i butikken de næste 5 uger, fordi han er indlagt til behandling for sit alkoholmisbrug.”, skrev Camilla Hylleberg Hansen i et opslag på Facebook søndag den 13. februar 2022. Det affødte en heftig – og positiv – reaktion.

En måde at få hjælp på kan være, at en pårørende tager affære. Præcis som Camilla Hylleberg Hansen gjorde det for at redde sin far. Indtil februar 2022 var han stort set altid fuld. Vel at mærke uden at nogen bekymrede sig om det eller lagde mærke til det.

– At drikke er – desværre – en del af den danske kultur. Derfor var der i mange år ingen, som sagde stop til mig, konstaterer Brian Hylleberg Hansen

Forsvarede sin far

Heller ikke datteren Camilla, der ved at vokse op med sin berusede far, troede – eller bildte sig ind – at fædre drak hver dag og tit var fulde.

– Far var min helt, og i mine øjne var der altid sjovt hjemme hos os, mens de andres forældre var kedelige. I skolen forsvarede jeg ham og sagde, at ingen tog skade af at drikke og ryge. Også selv om jeg vidste, at det ikke passede og skammede mig, når han hentede mig efter skole eller i fritten og var fuld, husker Camilla Hylleberg Hansen.

I takt med farens tiltagende drikkeri blev hendes forsvar dog erstattet af frygt for at miste ham alt for tidligt. Brian Hylleberg Hansen voksede op i et alkoholiseret hjem og mistede sin mor som barn, ligesom en søster døde af druk i en ung alder. Og i årenes løb havde hans forbrug vokset sig langt over den grænse, hvor man hygger sig med en pilsner og en lille skarp.

– En halv flaske Gammel Dansk om morgenen tog rystelserne, som jeg holdt nede med 15 øl i løbet af dagen. Om aftenen drak jeg et par flasker vin for at slappe af, siger 54-årige Brian Hylleberg Hansen.

Løgn, raseri og sorg

Hans kone Jette fik ham i gang med Antabus tre gange, men hver gang snød han hende ved at tage pillen og derpå drikke sig igennem dens virkning. Når Brian Hylleberg Hansens løgne blev afsløret, førte drikkeriet og de brudte løfter til raseri og sorg hos hans datter.

– Jeg havde altid kunnet finde en anledning til at stive mig af med et par gyldne damer, men i 2021 tog det for alvor overhånd. Der var ingen stopklods, husker Brian Hylleberg Hansen.

Da han søndag den 13. februar 2022 sad i sofaen i stuen og rystede så meget af abstinenser, at han ikke kunne sætte et glas for munden, fik hans kone nok.

– Mor kom ind til mig og sagde, at den var helt gal, fortæller Camilla Hylleberg Hansen.

Derfra overtog hun styringen. Aftalen om afrusning på Søgaard kom på plads, og opslaget om hendes fars alkoholbehandling røg på Facebook. Meldingens åbenhed tænkte hun ikke nærmere over. Beskeden var ment som en servicemeddelelse.

– Alle i Haslev kender min far, så det var nemt at bruge Facebook i stedet for mund til mund-metoden. Og i min familie er vi vant til at sige tingene, som de er. Nogen ville måske have skrevet noget om sygdom eller fem ugers ferie i Thailand. Men det ville hurtigt være kommet frem, at det var løgn, forklarer Camilla Hylleberg Hansen og tilføjer:

– Flere skrev til mig på Facebook, at deres fædre døde af druk, fordi de ikke fik hjælp. Det gør mig stolt af min far, for han nåede at komme i behandling og har det godt i dag

Et nyt menneske

Ordet ’godt’ er i underkanten, hvis man spørger Brian Hylleberg Hansen. For efter et år uden øl, vin og sprut føler han sig som et nyt menneske.

– I begyndelsen af afvænningen var min største angst, at jeg ikke længere ville være ’den sjove mand’. Men det kan jeg stadig være, og ingen har slået hånden af mig, fordi jeg ikke drikker. Jeg kan sagtens være sammen med andre, der gør det. De siger: ’Brian drikker cola, og sådan er det’,” siger Brian Hylleberg Hansen, der nyder at have fået ro på:

– Efter at have kørt derudad med 110 km/t i årevis blev jeg efter afrusningen anbragt på et værelse på Orelund og sad for mig selv i fem uger uden tv og radio. Det gav tid til at tænke, tale med de andre beboere og få kanon rådgivning af personalet. Jeg lærte at meditere. Det havde ingen kunnet få mig til for et par år siden, men det giver meget at gå ind i sig selv, fortæller Brian Hylleberg Hansen.

Han begyndte også at gå ture, og da han kom hjem, fortsatte han med at gå sammen med min kone. Hver dag.

– Vi nyder stilheden og skønheden i naturen, og man taler godt sammen, når man går ved siden af hinanden. Vores forhold er blevet styrket.

Har tabt 36 kg

De hyppige gåture giver ikke kun ro i sindet og klare tanker. De slanker også. På et år har Brian Hylleberg Hansen tabt 36 kg.

– I min ’storhedstid’ vejede jeg 132 kg, så jeg ved, at man bliver fed af at drikke mange bajere. Da jeg holdt op med det, raslede kiloene af. Også selv om jeg spiser dobbelt så meget som før og er glad for brun sovs og chokolade. Det sætter sig ikke på mig, konstaterer han.

En pæn del af energien fra maden fyres af, når han med sin datter som personlig træner følger et motionsprogram. Det er vigtigt for at bevare muskelmassen, når man smider mange kg, påpeger hun som indehaver af Hylleberg Coaching.

Sammen med sin mor stod Camilla Hylleberg Hansen for driften af Mesterbageren i Haslev med 20 medarbejdere, indtil hendes far vendte hjem fra afvænning i marts sidste år. I juli drejede han nøglen om efter 27 år på grund af inflation, stigende priser på smør, mel, olie og andre råvarer såvel som el. Dertil kom afviklingen af coronalån.

– Den udvikling kunne jeg ikke se mig ud af. Derfor besluttede vi at lukke bageriet i god ro og orden – og uden at jeg tænkte på at dulme nerverne ved at drikke. Havde jeg gjort det, ville alt være gået ad h til. Men når man ikke har fået noget indenbords, kan man tale konstruktivt om tingene, påpeger Brian Hylleberg Hansen.

I ugen efter lukningen fik han og Jette Hylleberg Hansen tilbudt job på småkagefabrikken Bisca, hvor han fortsat er dejfører.

– At vi fik arbejde så hurtigt, viser, hvor stor støtte, vi får. Nu ser vi fremad. Hvad angår alkoholproblemer, kan jeg hjælpe andre ved at fortælle om min erfaringer. Det gør jeg gerne, fastslår Brian Hylleberg Hansen, der af og til fortæller sin historie til møder for Anonyme Alkoholikere.

 

Læs også artiklen: Brug lige 15 minutter på alkoholsnak