Da Ditte Sigsgaard begyndte at glemme aftaler og planer i sit job som lærer, troede hun det var stress.
Læs også: Som Demensven ved du, at alting let kan blive svært
– Jeg havde især en kollega, som jævnligt gjorde mig opmærksom på det – det irriterede mig lidt. Men jeg kunne jo godt selv se, der var noget galt.
Kort før juleferien blev Ditte deltidssygemeldt. I juleferien blev det så voldsomt, at hun begyndte at få ”sorte huller” midt i aftensmaden.
– Min yngste datter sagde: ”jamen mor, det har vi jo lige talt om?” Dét forskrækkede mig.
En Demensven er en person, der har sagt ja til at få mere viden om demens.
Hver Demensven bestemmer selv, hvor meget de ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller. Det handler først og fremmest om at sætte sig ind i demens og gøre livet lidt lettere for mennesker med demens.
Du melder dig som Demensven på Alzheimerforeningens hjemmeside. Herefter får du tilsendt en gratis miniguide og en Demensven-pin, som du kan bære synligt – hvis du ønsker det. På den måde viser du, at du kender til demens – og er klar til at hjælpe.
Tilmeld dig på www.demensven.dk
Ditte beskriver, hvordan hun i det daglige fandt på historier, for at dække over sin glemsomhed.
– Jeg gik til lægen, som tog mig alvorligt – og gav mig en henvisning til demensudredning. Der var lang ventetid. Så jeg blev sygemeldt, og desværre senere også fyret fra mit arbejde.
Først fire måneder senere kom Ditte til udredning på Rigshospitalets Hukommelsesklinik. Der skulle to scanninger til for at påvise det, hun frygtede allermest, men havde skubbet fra sig: Alzheimers sygdom. For hvordan kan en sygdom, der normalt rammer ældre mennesker, ramme hende – en sund og aktiv 48-årig familiemor?
– Der gik klappen ned. For mig og for min mand. Vi gik praktisk talt i chok, da vi fik beskeden, mindes hun.
Dittes mor havde fået selvsamme diagnose et halvt år tidligere, så Ditte vidste alt, hvad der var at vide om Alzheimers. Det var både godt og skidt.
Da det værste chok havde lagt sig, gik Ditte i handlings-mode. Hun så alle de udsendelser, hun kunne finde om Alzheimers, og hun læste og læste.
– Jeg handlede mig ud af krisen, kan man sige. Det blev min måde at overleve på.
Med et travlt familieliv med tre børn, der har legeaftaler, fodboldtræning, forældremøder og en masse andet, er der nok at holde styr på.
– Jeg begyndte at skrive alting ned. Det var nødvendigt – og en hjælp for mig.
I dag er det 7 år siden, Ditte fik diagnosen, der forandrede hendes og familiens liv.
Men livet skal stadig leves, mens det kan – og dét gør Ditte i høj grad. Hun elsker bl.a. at rejse.
– Der er virkelig brug for en større viden om demens. Folk skal have en forståelse for, at Alzheimers ikke kun rammer ældre mennesker. Og en forståelse for den situation, man er i som ung med den her sygdom.
Som Demensven er du med til at bryde tabuet om demens. Du får viden om demenssygdomme og bliver bedre til at spotte symptomerne, når du møder et menneske med demens.