Der står ferie på skemaet, vi skal slappe af, vi skal hygge, og vi skal spise godt! Det lyder umiddelbart godt med sukkersødt, men det er mindre sjovt, når bukserne ikke kan knappes på første arbejdsdag efter ferien. Vi har et par gode råd til, hvordan du kan gøre ferien sjov og mindre sukkersød …
Ethvert feriealbum rummer billeder af børn smurt ind i dryppende is – og der er næppe meget, vi forbinder mere med sommer end is. Det er så nok også her, vi kan spare en del sukker og kalorier med lidt omtanke.
Der findes faktisk efterhånden mange spændende is på markedet, som er sukkerfri. Eller is lavet på vegetabilske ingredienser, hvis du gerne vil undgå de fede flødeis.
Is kan du også selv lave – f.eks. med indhold af frugt og grøntsager – som du ville lave en smoothie, de skal bare fryses ned og hentes frem, når lysten til sukkersødt og blødt melder sig. En let metode er også at dyppe bananer i mørk chokolade og fryse ned. Eller frys vindruer i isterningebakker (så de ikke fryser i en stor klump) og nyd dem iskoldt.
Selvfølgelig kan der være tidspunkter, hvor den store gammeldaws kalder, men overvej om lidt mindre kan gøre det: Måske to kugler i stedet for tre? Og minus guf?
Uhhm, grillmad med masser af marinader, og salaten skal da lige have et skud dressing! Selvfølgelig skal det være lækkert og let, når sommeraftnerne skal nydes. Men vær opmærksom på, at mange marinader og dressinger faktisk indeholder store mængder sukker (af samme grund, så tjek lige din ketchup, før du doserer!)
Det er ikke særlig svært at lave marinader og dressinger selv, og så kan de ofte laves med mindre sukker, end der er i de færdiglavede – i hvert fald ved du, hvor meget sukker, der er i, når du selv laver dem! F.eks. indeholder en rigtig barbeque en del sukker, som langt fra alle er bevidste om.
Når mange fødevarer laves fedtfattige, bliver der ofte tilsat sukker i stedet for at give smag, så det er ikke altid en fordel at gå efter de fedtfattige udgaver.
Kold saft, juice og sodavand kan være en måde at få lokket lidt ekstra væske i børn og barnlige sjæle, og på rigtig varme dage må alle kneb tages i brug. Men i en gennemsnitlig dansk sommer er der sjældent behov for en masse ekstra lokken, og slet ikke i form at en hel del ekstra kalorier, som man hurtigt får indenbords med de søde drikke.
Vand er godt, og den bedste form for væske til alle aldre i varmen. Men indrømmet, det ser ikke ud af hygge.
Her er såkaldt infused water, som det nok så smart hedder, en glimrende idé. Du kan simpelthen opgradere dit vand ved hjælp af bær, agurkeskiver, lakridsrod eller mynteblade – kun fantasien sætter grænser. Husk at lade det trække, så du får smagen ud i vandet og tilsæt nogle isterninger ved servering.
På nettet finder du masser af input til at gøre dit vand sjovere, hvis du søger på infused water.
På voksenbordet finder vi pendanten til sukkersødt sommersaft: De alkoholiske drikke. Og her gemmer sig også masser af ekstra kalorier og skjult sukker.
Men hvad er en sommeraften uden et glas kold rosévin eller en kølig øl i skyggen?
Igen: Alt med måde. Der skal være plads til at hygge og slappe af, men måske kan forbruget gentænkes eller spædes op med andre former for hygge eller væske?
Rigtig mange bryggerier er de senere år kommet på banen med udmærkede alkoholfrie øl, som både smager og lugter af de ægte varer. Måske sådan én kan nydes med ligeså stort velbehag? De alkoholfrie øl har også den indbyggede fordel, at du ikke behøver være bange for, om du kan køre hjem efter grillfesten …
Slik, chips, kager, kiks – hygge finder sted i mange sammenhænge i ferien: Når vi dækker op under parasolen, på bilturen, i stuen under regnvejret, på stranden eller skovturen. Og selvom det virker godt og praktisk indeholder f.eks. mange grovkiks en del sukker, chips er fyldt med salt – og i det hele taget er der mest tale om tomme kalorier, når snack-kurven åbnes op.
Sommertid er samtidigt en tid med masser af sødme og friskhed i bær, i meloner og nye spæde grøntsager. Udnyt det!
Mange bær er den fødte fingermad, der blot kræver en skyller, før de er klar til at servere eller medbringe. Det samme gælder de første grøntsager – gulerødder, cherrytomater, skoleagurker m.m., der smager helt forrygende nyplukkede.
Suppler med nødder og kerner, der mætter lidt mere. Vælg dem rå eller rist dem selv ganske let og drys med lidt salt.