Diabetes er en sygdom i vækst. Man anslår, at 430.000 danskere i 2030 vil være diagnosticeret med type 2-diabetes, og i perioden 2000 – 2018 er antallet tredoblet. Med til den egentlige sygdom hører en øget risiko for en række andre lidelser. Omkring 33 procent af diabetikere har en hjertekarsygdom. I den øvrige befolkning gælder det for under halvt så mange. Derfor er det også særlig vigtigt at passe på sit hjerte, hvis man lider af diabetes.
Der er flere måder at gøre dette på, men forskningen viser, at en effektiv metode er at være opmærksom på sine zinkniveauer. Zink er i en række studier blevet linket til risikoen for at udvikle diabetes, og ser altså også ud til at kunne have en beskyttende effekt på hjertet, når diagnosen er indtruffet.
I et studie undersøgte forskerne netop forekomsten af hjertekarsygdomme og dødelighed blandt type 2-diabetikere, som havde henholdsvis høje og lave niveauer af mineralet i kroppen. Her fandt man, at risikoen for at dø af en hjertesygdom var 21 procent for personerne med de laveste niveauer, mens tallet var 13 procent for deltagerne med de højeste niveauer af zink. Man observerede også en forskel af ikke-dødelige hjerteanfald blandt grupperne.
Læs også: Naturligt styr på blodsukkeret
Foruden zink peger forskning også på, at selen og coenzymet Q10 har en beskyttende effekt på hjertet for både mennesker med og uden diabetes. Det svenske KiSel-10 studie udgav sine første resultater om selen og Q10 i 2013, og siden har forskerne bag lavet yderligere undersøgelser, som løbende er blevet offentliggjort.
De tidligste resultater, som byggede på 443 raske ældre mænd og kvinder, viste, at risikoen for at dø af hjertekarsygdomme var 54 procent lavere, hvis deltagerne dagligt indtog både selen og Q10. I forhold til mennesker med diabetes, viser nyere analyser på baggrund af dette studie, at foruden at virke direkte beskyttende på hjertet, kan kombinationen af de to tilskud også have en dæmpende effekt på blodsukkeret.
Ved at kigge på fructosaminprøver, som er en måde at måle blodsukkeret og bruges som indikator for netop diabetes, og som er kendt for at øge risikoen for hjertekarsygdomme, så forskerne, at de deltagere, som dagligt fik kombinationen, ikke havde oplevet en ændring i deres fructosaminniveauer ved studiets afslutning. Hos placebogruppen så man en stigning.
Et sundt hjerte er vigtigt for alle mennesker, men særligt, hvis man lider af diabetes, bør man overveje, hvordan man kan styrke sit hjertes sundhed. En måde er ifølge forskningen, med de rette tilskud.
Læs også: Medicin, mad og målinger stresser folk med diabetes