Dødelighed

Døden – den er ikke til at komme udenom. Men derfor må den jo godt udskydes eller afspejle et godt liv.

Meget kød på tallerkenen giver et kortere liv

Der er højere risiko for at dø tidligere og for at dø af både kræft og hjertekarsygdomme, hvis man spiser store mængder rødt og forarbejdet kød. Det skriver Kræftens Bekæmpelse og henviser til en helt ny amerikansk undersøgelse, der bygger på to store befolkningsundersøgelser med flere end 120.000 deltagende amerikanere.

Ifølge den amerikanske undersøgelse stiger dødeligheden med 13 pct. for hver ekstra portion rødt kød, der bliver spist om dagen. Det tilsvarende tal for forarbejdet kød er 20 pct.

I forhold til kræftforebyggelse anbefales det allerede at holde igen med rødt kød og forarbejdet kød. En mulighed er at spise mere fisk og fjerkræ, som ikke er sat i forbindelse med øget kræftrisiko.

Flere skal have mulighed for at dø hjemme

Tre forskningsprojekter skal undersøge, om en særlig indsats kan hjælpe med til at opfylde uhelbredeligt syges ønske om at dø hjemme. Langt de fleste uhelbredeligt syge ønsker at dø i eget hjem, men det sker kun for en fjerdedel.

I det ene projekt ses på, om god planlægning af den sidste tid ud fra patientens ønsker, og om aktiv inddragelse af den praktiserende læge kan forbedre det palliative forløb i eget hjem. I det andet projekt fokuseres på hurtig udskrivning fra hospitalet til eget hjem med støtte fra et palliativt team og egen læge, herunder psykosocial støtte.

Det sidste projekt skal med et ergoterapeutisk udgangspunkt medvirke til, at de døende og deres pårørende både kan udføre de vante, daglige aktiviteter og leve en tryg og sikker hverdag. Dermed opnås en bedre livskvalitet samtidig med, at muligheden for at dø hjemme øges.

De tre forskningsprojekter støttes med 26 millioner kroner fra Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse.

Lav dødelighed på sygehusene

I løbet af de seneste fem år er dødeligheden på landets sygehuse faldet markant. Den seneste opgørelse af dødeligheden på sygehusene viser, at der i fjerde kvartal 2011 på landsplan var den laveste dødelighed nogensinde.

Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman, siger:

– Der vil altid være en vis grad af tilfældig variation i hvor mange patienter, der dør på sygehuset i en periode. Derfor hæfter jeg mig ved den langsigtede tendens. Sundhedsvæsenet arbejder på rigtig mange fronter med at forbedre kvaliteten – det er summen af dét arbejde, som skaber bedre resultater for patienterne og et fald i dødeligheden.

Med tårer i øjnene

Selvom det kan være svært at læse, når tårerne flyder over, så er Mette Marklunds lille bog ‘Med flaget på halv – at være i sorg’ værd at kaste et blik i, hvis man finder sorgen over afdøde svær og måske også skyldbetynget. Som læge supplerer Mette Marklund sine egne erfaringer med sorgen over at miste sin mor med mange forskellige historier om sorg. Og det er der faktisk kommet en sært trøstende samling ud af. Sorgen er at læse hele vejen igennem, og det er netop styrken: At det er i orden at være ked af det, at andre har prøvet det før, og at døden ikke altid er køn, men kønnere end alternativet. Og det er netop i fællesskabet omkring sorgen, at trøsten ligger.

‘Med flaget på halv – at være i sorg’, af Mette Marklund, Unitas forlag, 78 sider, Vejl. pris kr. 129,-.