Druk

Af: Jeanne Fløe

Foto: Shutterstock

Filmen ”Druk” af Thomas Vinterberg er på samme tid fantastisk, provokerende og skræmmende. Og ikke mindst – genkendelig. De fleste danskere drikker alkohol. Nogle drikker meget, og for en del mennesker får alkoholen indflydelse på deres sygelighed og dødelighed.

I dette nummer af Helse er temaet demens. Misbrug af alkohol er skadeligt for hjernen og kan medføre demens. Det er ikke entydigt, om det er alkoholen, der i sig selv har en skadevirkning på hjernen, eller det snarere er den usunde livsstil, der ofte er knyttet til et for højt alkoholmisbrug.

Egentligt kunne jeg have valgt at skrive om netop alkohol i relation til så mange andre temaer bragt i Helse. For alkohol spiller en negativ rolle i rigtig mange lidelser. Alkohol er helt eller delvist årsag til mere end 200 tilstande og sygdomme. Alt fra maveproblemer, forhøjet blodtryk, søvnproblemer til kræft og det neurologiske. Men da ”Sund aldring” samtidig er under lup i dette nummer, vil jeg benytte lejligheden til at tale om det, der alt for ofte ikke tales om under henvisning til ”privatlivets fred”, nemlig alkohol..

Alkohol bliver ofte brugt til at dulme eller for at få os til at slappe af og blive i bedre humør. Præcis som i eksperimentet i Druk. Det kan vi sagtens identificere os med. Og hvis der er en undersøgelse, jeg er særlig glad for, så er det den undersøgelse, der viser, at 1-2 glas rødvin om dagen er sundt. Og oven i købet medfører nedsat risiko for Alzheimer og demens generelt. Problemet er bare, hvis glassene hældes op fra en treliters papvin. Så er det nemlig tvivlsomt, at glasset, du indtager, kun indeholder den anbefalede ene genstand. ”Kun til randen” kan nemt blive til meget mere.

Alkoholforbruget spiller ofte en rolle for de symptomer, folk går til læge med. Det er afgørende vigtigt, at lægen evner at få åbnet op for dialogen omkring forbruget. Ikke med løftet pegefinger, men med omsorg for patienten.

For vi skal turde tale om, at ligesom det er sundt at motionere, og at vi skal kvitte smøgerne, så skal alkoholforbruget ned.

Det skal ned under de anbefalede 7 ugentlige genstande for kvinder og 14 for mænd.

I filmen Druk er det de unge og de midaldrende lærere, der drikker løs. Overraskende nok er det de ældre født i fyrrene og halvtresserne, der topper den triste alkoholstatstik og tangerer de unges alt for høje forbrug. Et for stort alkohol forbrug spiller negativt ind i alle livsfaser. Forhåbentlig kan en film som Druk være med til at bryde tabuiseringen.

Læs også: Med demens ændres livet bestandigt