Ingen kvinde ser frem til overgangsalderen. Ud over den fysiske forandring, som markerer, at du er blevet ældre, end du føler dig, er der også alle generne. Af uvisse årsager har naturen bestemt, at kvinder skal plages af en række ubehagelige symptomer i perioden, hvor kroppen omlægger sin hormonproduktion – og til en vis grad også i den efterfølgende periode.
Du kan ærgre dig over det. Du kan blive ked af det eller vred. Men det ser ikke ud til at ændre på symptomerne. Til gengæld er der nogle tips og midler, som har god dokumentation for en effekt. Også hvis du ønsker at undgå egentlig medicin.
Lad os starte med den billige – men ikke altid nemme – løsning. Nemlig fysisk træning.
Hvis du havde stabile motionsvaner, allerede før du ramte overgangsalder, kan du få en oplevelse af, at træningen ikke virker så godt længere. Du kan få ømme led og muskler, og nogle har svært ved at holde vægten – måske tager de endda nogle kg på.
For en fysisk aktiv kvinde siger logikken, at ”så må jeg træne hårdere”. Er du mindre vant til at træne, taber du måske helt motivationen og dropper den gode vane.
Men begge ting kan faktisk være lige forkerte.
At droppe sin træning er stort set altid forkert, og på samme måde kan øget aktivitet give det forkerte resultat.
En god løsning er ofte at omlægge træningen. Intensiv motionstræning er godt for mange ting, men hvis du sover dårligt, og dit niveau af kønshormoner er faldende, kan du få svært ved at restituere fra træningen. I stedet for at styrke kroppen, kan du komme ind i en negativ spiral med øgede mængder af stresshormon, som ikke er er nogen støtte igennem overgangsalderen.
Vælg i stedet træning med mere moderat intensitet. Det gælder såvel kredsløbstræning, hvor du med fordel kan sætte tempoet lidt ned, og med styrketræning, hvor det gælder om at reducere vægttræning og f.eks. satse mere på elastiktræning. Styrketræning er især aktuelt for overkroppen. Ben og underkrop bliver trænet ved løb, gang og andre aktiviteter.
Den samme type udfordring kan opstå, hvis du træner for meget. Prøv at sætte træningsmængden lidt ned og mærk efter, om det hjælper på din restitution – og samtidig letter eventuelle gener fra overgangsalderen.
Som nævnt er det aldrig en god løsning at droppe sin motion. Det kan være en god idé at skrue lidt ned, hvis du allerede er meget aktiv. Men for de fleste af os handler det snarere om at få mere bevægelse ind i hverdagen.
I forhold til overgangsalderen har det særlig relevans i forhold til den udvikling, der sker med dine knogler, muskler og ledbånd. Dine muskler og sener bliver mindre smidige, så derfor er forskellige strækøvelser og yoga en god idé. Når du arbejder for at fastholde din smidighed, får du også mere fornøjelse af andre typer træning.
En ekstra bemærkning omkring fysisk aktivitet er den naturlige afkalkning af dine knogler, som går i gang samtidig med overgangsalderen. Hensynet til din knoglestyrke skal være en ekstra motivation for din træning, hvor ”vægtbærende træning” giver det bedste resultat. Vægtbærende vil sige, at løb, gang, gymnastiske øvelser og dans er mere givtigt for dine knogler end eksempelvis cykling eller svømning.
Når du har gjort alt andet rigtigt, har du stadig mulighed for at lette overgangsalderens symptomer med diverse tilskud. Her skal nævnes tre forskellige.
I relation til ovenstående hensyn til knoglerne bør du tage tilskud af kalk. Bedst resultat får du, når du tager kalk sammen med magnesium og D-vitamin. Blandt kalkprodukter findes to typer; calciumcarbonat og calciumcitrat. Citrattyperne optages mere effektivt i knoglerne, og der findes endda calciumcitrat-tilskud, som også indeholder magnesium og D-vitamin. Spørg gerne din naturkostbutik til råds.
Salvie er en urt, der har været brugt til sundhedsfremmende formål i årtier. Den tillægges bl.a. gode egenskaber til at støtte fordøjelsen samt ved lindring af symptomerne fra autoimmune sygdomme som leddegigt og fibromyalgi.
Mest kendt er salvie dog for sin evne til at reducere de hedeture, som ofte kan være en del af overgangsalderen. Du kan drikke et par kopper te, lavet på tørret salvie, hver dag. Eller du kan finde salvie som tilskud, hvor du skal tage en kapsel til hvert af de store måltider.
Endelig er det værd at henlede opmærksomheden på det dansk udviklede rødkløverekstrakt, Regomeo.
I en strengt økologisk og naturlig proces bliver rødkløver fermenteret hos producenten Herrens Mark, og det er netop denne kontrollerede nedbrydning af planten, som gør dem særligt effektiv.
Videnskabelig forskning på Aarhus Universitet har dokumenteret, at fermenteret rødkløver har nedsættende effekt på både hedeture og det knogletab, der også er
en naturlig følge af overgangsalderen.
Det er desuden dokumenteret, at der ikke er nogen bivirkning eller risiko forbundet med rødkløverets isoflavoner – en slags planteøstrogen, der er forbundet med den succesfulde symptombehandling.
I andre sammenhænge kan tilskud af østrogen nemlig øge risikoen for udvikling af kræft, men det gælder ikke for rødkløverens planteøstrogener. Afgørende for den gavnlige effekt er dog, at produktet har været igennem en fermenteringsproces, hvis kroppen skal kunne udnytte de bioaktive isoflavoner.