Efteråret udfordrer vores immunforsvar

Af: Jette Warrer Knudsen / Foto: Colourbox

Få her en række tips til, hvordan du styrker dit immunforsvar.

 

Efteråret er over os, og det betyder, at vi igen skal til at forberede os på forkølelser og diverse infektioner, og måske venter en influenza epidemi forude. Hvad kan vi egentlig selv gøre for at minimere risikoen for efterårets mere ubehagelige prøvelser? Det har Helse spurgt en af landets førende eksperter om. Konklusionen er klar. Vi kan gøre overraskende lidt for at booste vores immunforsvar.

Stress påvirker vores immunforsvar

Og så alligevel. Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, er der alligevel noget, vi kan gøre for at hjælpe vores immunforsvar med at blive mere modstandsdygtigt over for efterårets angreb.

– Først og fremmest handler det om at have fokus på vores stress-niveau. Vi skal sørge for at holde det nede – og i det mindste sikre, at vi så vidt muligt undgår vedvarende stress, som får vores krop til at producere hormoner, som er gift for vores immunforsvar. Det handler altså om at nedsætte vores stress-niveau– helt undgå stress kan vi jo ikke, siger Allan Randrup Thomsen.

Ingen mirakel pille

– Vi skal i det hele taget sørge for, at vores basis sundhed er i orden. Og det nytter ikke noget at tro, at den kan repareres med en pille – det kan den ikke, siger Allan Randrup Thomsen, der tilføjer, at en ordentlig nattesøvn på 7-8 timer også er vigtig for vores immunforsvars styrke. Det samme er en varieret og grøn kost og måske en multivitamin – mineraltablet daglig.

Motion er også godt – men overdreven motion skader immunforsvaret og giver derfor negativ effekt, pointerer Allan Randrup Thomsen.

– En løbetur et par gange om ugen er anbefalelsesværdig, fordi løb nedsætter stress niveauet og stimulerer kroppens produktion af en række hormoner, som stabiliserer og styrker vores immunforsvar.

Allan Randrup Thomsen afliver dog alle forventninger om kure eller behandlinger mod forkølelse og influenza.

Immunforsvar påvirkes ikke af gamle råd

– Ingen af de gamle, velkendte råd har vist sig at kunne bære igennem i videnskabelige undersøgelser, siger Allan Randrup Thomsen.

Men er der ikke noget at hente i diverse terapi- og krops-behandlinger som f.eks. Body SDS?

– Jeg vil gå så langt som til at sige, at der kan være en gavnlig effekt, hvis behandlingerne nedsætter stress-niveauet og skaber velvære i kroppen. Derved bliver immunforsvaret påvirket positivt. Men det handler meget om, at vi selv kan tro på virkningen, siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

– Yoga kan f.eks. være godt for immunforsvaret. Men, hvis man bliver tvunget til at dyrke yoga, og man ikke rigtig selv tror på det, så er der givetvis ingen effekt, siger han.

Allan Randrup Thomsen forventer dog, at de kommende år vil byde på store gennembrud for ny viden, der kan give helt nye behandlinger.

– Der forskes intenst i microbiomets betydning for vores helbred, og det vil få betydning for fremtidens forebyggelse af en lang række sygdomme.

 

Allan Randrup Thomsen:
1. Ville du selv vælge vaccinationen mod influenza, hvis du var i risikogruppen?
Ja. Der er alt at vinde, Intet at tabe. Vaccinen har få, milde og kortvarige bivirkninger. Effekten kunne have været bedre, men det er dokumenteret, at vaccinen reducerer indlæggelser og overdødelighed.
2. Mange danskere er bange for bivirkninger fra influenza-vaccinen. Er frygten velbegrundet?
Generelt nej. Bivirkningerne overdrives talmæssigt af vaccinemodstanderne, der ikke har set hvor alvorlig, de rigtige infektioner kan være.
3. Hvad er dit råd til dem, der er i tvivl?
For mennesker i risikogruppen kan jeg kun anbefale vaccination. Man skal huske, at man som ældre ofte har en del skavanker, også selv om man ikke føler sig syg – f.eks. et svagere hjerte.
Influenza-vaccination. Har du taget stilling?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle danskere over 65 år, gravide og kronisk syge bliver vaccineret mod influenza. Vaccinationen er gratis. Under halvdelen i den såkaldte risikogruppe vælger at blive vaccineret.

Helse har spurgt to eksperter om deres holdning til influenza-vaccinen.