Hvert år rammes omkring 1.350 – især yngre – personer af kronisk tarmbetændelse. Men med medicin kan de fleste lære at leve et godt liv på trods af sygdommen.
Mere end hver femte dansker oplever at have problemer med maven i kortere eller længere perioder. For det meste går det over. Men virkeligheden er desværre en anden for de omkring 55.000 personer, der lider af kronisk betændelse i tarmen.
Sygdommene Colitis ulcerosa eller Crohns sygdom rammer typisk i de unge år. Man kender ikke præcis årsagen til sygdommene, men sandsynligvis er det immunforsvaret, der begynder at angribe kroppens eget tarmvæv, og reaktionen på dette er betændelse.
Sygdomsforløbet er forskelligt fra person til person. Eksempelvis kan man have lange perioder uden symptomer eller med kun få gener. Men pludseligt kan sygdommen så bryde ud med anfald af mavesmerter, feber og blodig diarré op til ti gange dagligt.
Under et udbrud vil man dæmpe betændelsen med medicin, og det kan i nogle tilfælde blive nødvendigt at bortoperere noget af tarmen. For det meste kan man heldigvis holde sygdommene i ro med forebyggende medicin og på den måde nedsætte risikoen for, at den bryder ud.
En sund og varieret kost samt rigeligt med væske er vigtig, hvis man lider af Colitis ulcerosa eller Crohns sygdom. Derudover er det en god ide at føre dagbog over, hvad man spiser og drikker. På den måde kan man få styr på, hvad man evt. skal holde sig fra, fordi det påvirker tarmen negativt. Find en kostdagbog på apoteket.dk/tarmen.
At leve med en kronisk tarmsygdom giver ikke kun fysiske gener med smerter og ubehag. Det kan være belastende ikke at vide, hvornår sygdommen bryder ud igen, og om det eksempelvis sker under en ferie. Det kan også være en psykisk belastning at vide, at man skal leve med en kronisk sygdom hele sit liv.
Endelig kan det være svært at tale åbent om, hvad man fejler, da problemer med tarm og afføring stadig er et tabubelagt område.
De fleste finder hen ad vejen ud af at leve et godt liv med de kroniske betændelses-sygdomme, og de har en normal hverdag med arbejde, studier og fritidsinteresser. Og når man har en kronisk sygdom, tilbyder apoteket en personlig samtale om brug af medicin.
Læs mere om kronisk tarmbetændelse på www.apoteket.dk/tarmen.
Der findes to kroniske sygdomme, der giver betændelse i tarmen: Colitis ulcerosa og Crohns sygdom.
Colitis ulcerosa angriber slimhinden i tyk- og endetarmen, men ved Crohns sygdom kan betændelsen sidde i hele mave-tarm-kanalen, dvs. fra læber til endetarm.
Symptomerne kan være voldsomme mavesmerter, vægttab, træthed og feber.
Har man også diarré i mere end to uger eller blod, pus eller slim i afføringen, skal man søge læge, for det kan være tegn på kronisk tarmbetændelse. Det er vigtigt at få stillet en diagnose, så man kan komme i behandling.
For selv om sygdommene er kroniske og ikke kan kureres, så findes der både muligheder for behandling og forebyggelse.