Farmaceuter er samfundets lægemiddeleksperter, der alle har gennemgået en 5-årig uddannelse, som har givet os kompetencer inden for udvikling, fremstilling, kontrol og anvendelse af lægemidler. Vi er mere end 4000 erhvervsaktive farmaceuter i Danmark, hvor vi typisk finder ansættelse i medicin-/biotek-/-medicoindustrien, på private apoteker og på hospitalerne. I industrien arbejder vi med udvikling af lægemidler, med klinisk udvikling og med salg og information. På apotekerne informerer vi (og farmakonomer, som er en anden meget lægemiddelkyndig faggruppe) om lægemiddelvirkning og –bivirkning; vi distribuerer lægemidler; vi samarbejder med lægerne om deres ordinationer, og vi tilbyder aktiviteter, der ikke handler om lægemiddelsalg, men om at hjælpe borgeren med at bruge medicin på den bedste måde (dosisdispensering, compliancesamtale, inhalationstjeck, genordination mv).
Det, vi har lavet under pandemien, handler ikke overraskende om lægemidler. På hospitalerne står vi for den ikke helt simple fortynding af BioNTech-Prizers COVID-19-vaccine, før den kan sprøjtes ind. Hos Lægemiddelstyrelsen udgør vi én af de fire største faggrupper. Her er vi med til at vurdere om bivirkningsindberetningerne nu også skyldes vaccinen eller ej. På landets 506 apoteker har vi besvaret tusindvis af coronarelaterede spørgsmål det seneste år, da nedlukninger i den øvrige dele af sundhedsvæsenet i perioder har gjort, at apoteket var det eneste sted, man kunne gå ind direkte fra gaden og få svar.
I forvejen kommer 94 pct. af den danske befolkning på apoteket mindst en gang om året, og 2020 var ingen undtagelse. I store dele af verden er farmaceuter nu i gang med at coronavaccinere. Det her med vaccination har vi ret godt styr på. De danske apoteker, læger og vaccinationsklinikker har på ganske få uger influenzavaccineret 1,4 mio. personer.
“Jeg mener ikke, at apotekerne er blevet givet opmærksomhed i en grad, der stemmer overens med den indsats, som de har leveret”, skrev en farmaceutstuderende sidste år i en eksamensopgave. Problemet er, at farmaceuterne, sammen med andre faggrupper i sundhedssektoren, som f.eks. bioanalytikere, farmakonomer og SOSU-assistenter, har taget deres store slæb for at hjælpe borgerne nogenlunde helskindet igennem pandemien – uden det er blevet sønderligt bemærket.
Næste gang du kommer på apoteket eller møder en farmaceut under et hospitalsophold, så giv hende en lille tak eller et klap på skulderen (når den slags ellers bliver tilladt igen). Vi knokler for, at dine lægemidler er godt og sikkert afprøvede, at de er formuleret mest hensigtsmæssigt, og for, at du tager dine lægemidler på den allerbedste måde.
Holdningerne inden for sundhed er mangfoldige, og ikke alt kan bevises i store undersøgelser. Derfor har helse inviteret stærke personligheder til at komme med deres bud på sundhed og trivsel i 2021. I maj er det Lotte Stig Nørgaard, lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet og medlem af Helses redaktionsgruppe.