Igennem de sidste mange år har vi gentagne gange hørt om dårligt arbejdsmiljø på landets fødegange, hvor de ansatte jordemødre gang på gang har gjort omverdenen opmærksom på, at arbejdsforholdene og dermed mulighederne for at give de fødende den nødvendige pleje og omsorg er stærkt forringet.
Sideløbende har efterhånden en del jordemødre forladt det offentlige for i stedet at danne deres egne firmaer, hvorfra de mod betaling giver den fornødne hjælp til de nye forældre, som føler, at de ikke er blevet ordentlig hjulpet i offentlig regi. Og meget tyder på, at behovet falder på et tørt sted, fordi antallet af genindlæggelser kort tid efter fødslen har været stigende i de seneste år.
At de gravide har stort behov for noget mere og andet, end det, de får på de offentlige fødeafdelinger, afspejles i et utal om tilbud fra private jordemødre, når man googler på nettet.
Det er ikke usædvanligt, at vordende og nybagte forældre betaler adskillige tusinde kroner, ja faktisk over 30.000 kr for at få bedre omsorg og rådgivning, når den lille ny verdensborger skal ankomme.
De seneste år har barselsafdelingerne på landets sygehuse oplevet meget store nedskæringer og dermed begrænsninger i tilbud til de fødende. Det har blandt andet betydet, at andengangsfødende kvinder kun er indlagt i fire til seks timer efter fødslen. For 15 år siden var de til sammenligning indlagt i to til fire døgn. I dag er der også skåret ned på den personlige rådgivning, som gravide tidligere blev tilbudt i offentlig regi.
Det er hovedårsagen til, at nye forældre køber sig til hjælp fra privat-praktiserende jordemødre, oplyser Jordemoderforeningen til DR Ligetil. Foreningen er ikke ovenud begejstret for udviklingen i den private sektor, fordi den frygter en større ulighed mellem fødende, fordi det ikke er alle fødende, der har råd til at betale mange tusinde kr. for ekstra hjælp.
Forældrene køber alt lige fra fødselsforberedelse i hjemmet til ophold på private fødeklikker og personlige jordemødre, som kan ledsage den fødende på hospitalet.
Specifikt kan det være ammeundervisning, fødselscoaching og rådgivning af en personlig jordemoder, som de nye forældre efterspørger – og som de mener, det offentlige ikke længere er i stand til at tilbyde.
Gravide i Region Sjælland og Region Hovedstaden har dog flere gratis hylder at vælge mellem, når de venter familieforøgelse.
De kan nemlig vælge at føde på privat fødeklinik gennem det frie sygehusvalg. Hvis de vælger at føde i privat regi, så sker det på Fødeklinik Storkereden i Roskilde – Danmarks hidtil eneste private – men offentligt betalte fødeklinik.
Skal man skal føde hos Storkereden er det dog et krav, at både graviditet og fødsel forløber uden komplikationer.
– Vi har ikke læger ansat, så der gælder samme regler for os, som hvis man vælger en hjemmefødsel. Man skal have et ukompliceret forløb og føde til terminen, oplyser leder af Storkereden, jordemoder Louise Zielinski.
Hun understreger, at personalet hos Storkereden er ekstra uddannet i at spotte tidlige tegn på komplikationer, og når de bliver opdaget undervejs i fødslen, så bliver den fødende med det samme overført til et hospital.
Ifølge Louise Zielinski er der dog ikke mange af Storkeredens fødende, der har oplevet at blive overført til et hospital.
– Det er faktisk ganske få, vi overflytter i fødslen, men de gange, det er sket, er det forløbet glat og helt udramatisk. Vi er rigtig glade for det gode samarbejde, vi har med fødeafdelingerne, og som jordemødre følger vi den gravide på hospitalet, så trygheden ved et kendt ansigt fortsætter, fortæller Louise Zielinski.
Kilder: Dr. TV2 Lorry, b.dk
Mere info: www. storkereden. nu, www.jordemoderforeningen
På nettet kan du desuden finde en række private jordemødre, som tilbyder rådgivning, omsorg og assistance til gravide